Tinkture suhih biljaka


Nešto je lakše spravljati tinkture suhih biljaka. Trebamo samo znati koliko biljnog materijala, a koliko etanola određenog postotka. Nakon što smo upoznali zakonitosti razrijeđivanja etanola, to je doista jednostavno.

Klasična izrada tinktura iz suhih biljaka

Izrada tinktura suhih biljaka je uglavnom jednostavnija od izrade tinkture svježih biljaka gdje moramo voditi računa o više parametara poput vlage u biljci. Proučimo primjer tinkture korijena maslačka. Tablica je interaktivna i možete ju pretražiti po ključnim riječima i presložiti po abecednom redu, rastućem ili padajućem.

Tinctura taraxaci radix 1:5 (w/v, weight/volume), 25 vol% etanol

maslačak

To znači da je korijen maslačka potopljen kao 1 maseni dio (1kg) u 5 volumnih dijelova (5 litara) 25 volumnih postotaka etanola. U većini slučajeva omjer suhe biljke (u kilogramima) i otapala (u litrama) iznosi do 1:5 do 1:10. Relativno rijetko je omjer veći od 1:10. Suha biljka mora biti usitnjena, ali uglavnom ne treba biti mljevena na vrlo sitne čestice. Klasični čajevi koji se prodaju obično su dovoljno usitnjeni za spravljanje tinktura.

Sam način zrade uglavnom je tip maceriranja uz povremeno miješanje. Smjesa se ostavlja 2-3 tjedna kako bi se u etanol izvukle (iscrple) aktivne tvari. Biljni materijal se preša i cijedi, a tinktura se filtrira.

Među hrvatskim travarima nevjerojatno je proširena potpuno pogrešna metoda spravljanja tinkutre. Greška je u tome što biljku potapaju u koncentrirani, 96 vol% etanol, ostavljaju macerirati, cijede biljni materijal te potom razrjeđuju vodom kako bi dobili 70 vol% etanol. To je pogrešno iz tri razloga:

  1. Zbog promjene polarnosti (razrjeđivanjem vodom raste polarnost otapala), dolazi do precipitacije (taloženja). Taloženje nije poželjan proces jer dolazi do nepravilne raspodjele aktivnih tvari među dozama. Kod biljaka jakog djelovanja ova precipitacija je i potencijalno opasna.
  2. Ekstrakcija 96 vol% etanolom omogućuje se ekstrakcija tvari koje ponekad želimo izbjeći, primjerice oleorezina. Samo neke biljke, poput mire, ekstrahiraju se ovako visokim koncentracijama etanola.
  3. Razrijeđivanje vodom razrjeđuju se aktivne tvari u tinkturi i ona više nema nominalni omjer droge i otapala. Ako se 1kg lista koprive stavlja u 5L 96% etanola, dodavanjem vode da se dobije 60 ili 70% etanol tinktura više nije 1:5.

Izrada majčinskih tinktura iz suhih biljaka

Izrada majčinskih tinktura iz suhih biljaka nešto je drugačiji proces i odvija se sukladno Homöopathischen Arzneibuch (HAB), 4a i Europskoj farmakopeji (01/2011:2371; 1.1.8).

tinktura2

Najprije se odabire razrjeđenje etanla ovisno o monografiji pojedine biljke. Koriste se:

  1. 94 maseni % (96 volumni %)
  2. 86 maseni % (90 volumni %)
  3. 73 maseni % (80 volumni %)
  4. 62 maseni % (70 volumni %)
  5. 43 maseni % (50 volumni %)
  6. 30 maseni % (36 volumni %)
  7. 15 maseni % (18 volumni %)

Macerira se jedan maseni dio biljke s 10 masenih dijelova odabranog otapala. Moguće je raditi izvedbu maceracijom ili perkolacijom. Maceracija obično traje deset dana ili više, ovisno o propisu za pojedinu biljnu vrstu. Nakon maceracije ili perkolacije, biljni materijal se ocijedi, cijedi prešanjem, a nastala tinktura se filtrira.

Sam postupak je do ovog trena relativno sličan klasičnoj proizvodnji tinkture. No, nakon ovog koraka određuje se suhi ostatak u tinkturi. Monografije pojedinih biljaka točno zahtijevaju određeni sadržaj suhog ostatka (N0). U filtriranoj tinkturi odredi se stvarni sadržaj suhog ostatka (Nx) i ukupna masa filtrirane tinkture (m). Suhi ostatak određuje se sušenjem na povišenoj temperaturi kako bi isparilo svo otapalo (etanol i voda).

Masa otapala (A1) koja se dodaje za razrjeđivanje računa na sljedeći način:

A1= m(Nx -N0)/N0

Nakon razrjeđivanja, tinktura se drži najmanje pet dana na temperaturama do 20 ºC. Potom se po potrebi filtrira.

Tablica prema ESCOP-u

Ovdje možete naći tablicu s nekim od najčešćih biljnih vrsta prema ESCOP-u (The European Scientific Cooperative on Phytotherapy) s propisima omjera biljnog materijala i vol% etanola, doze i indikacije.

VrstaTinkturaDozaNamjena
Breza ( Betula sp.), list1 :10 w/v 36 vol% etanol*2mL 3x dnevnoIrigacija urinarnog sustava kod infekcija i kod kamenaca u mokraćnom sustavu
Češnjak ( Allium sativum ), bulbus1 :5 w/v 45 vol% etanol, svjež*2-4mL 3xProfilaksa ateroskleroze, tretman povećanih lipida kada promjena prehrane nije dovoljna
Crni ribiz ( Ribes nigrum ), list1 :5 w/v 45vol% etanol**5mL 2x dnevnoOsteoartritis
Crnoglavac ( Ballota nigra ), zelen1 :5 45 w/v vol% etanol*2,5-10mL dnevnoNervoza, nesanica, spazmičke tegobe probavnog sustava
Dimnjača ( Fumaria officinalis ), zelen1 :5 45 w/v vol% etanol*2,5-5mLTegobe rada žuči, žučni kamenci, osjećaj težine u trbuhu
Divlja maćuhica ( Viola tricolor ), zelen1 :5 w/v 25 vol% etanol*4mL 3x dnevnoEkcem, akne, seboreja, impetigo
Ehinacea korijen ( Echinacea purpurea )1 :5 v/v 55vol% etanol*3x60 kapiPrevencija dišnih infekcija
Gavez ( Symphytum officinale ), korijen1 :5 60 w/v vol% etanol*35% ekstrakt izvanaZacijeljivanje manjih ozljeda kože, bol nakon udarca, tendinitis, osteoartritis
Glog ( Crataegus sp.), cvijet i list1 :5 45 w/v vol% etanol*2mL 3x dnevnoNervoza (srčana)
Gospina trava ( Hypericum perforatum ), zelen1 :5 w/v 60 vol% etanol*3-4,5 mL dnevnoLaka do srednej teška depresija
Gotu kola ( Centella asiatica ), list1 :5 65 w/v vol% etanol *2,5-5mL dnevnoVenska insuficijencija, limfotonik
Hmelj ( Humuls lupulus )1 :5 w/v 60 vol% etanol*1-2mL 3x dnevnoNervoza, nesanice, menopauzalne tegobe
Kadulja ( Salvia officinalis ), list1 :10 w/v 55% etanol*75 kapi dnevnoGrgljanje kod upala ždrijela i usta. Pretjerano znojenje.
Kičica ( Centaurium erythrea ), zelen1 :5 w/v 70 vol% etanol*2mL 3x dnevnoManjak apetita, dispeptičke tegobe (otežana probava)
Konopljika ( Vitex agnus castus ), plod1 :5 w/v 70 vol% etanol*20 kapi 2-3x dnevnoPMS, polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja
Kopriva ( Urtica sp.), korijen1 :5 w/v 45vol% etanol*5mL 3x dnevnoBenigna hiperplazija prostate
Kopriva ( Urtica sp.), list1 :5 w/v 25vol% etanol*2-6mL 3x dnevnoDiuretik, adjuvantna terapija reumatskih stanja i osteoartritisa
Kurkuma ( Curcuma longa ), podanak1 :5 w/v 60vol% etanol**2mL 3x dnevnoDispepsija (otežana probava), tegobe lučenja žuči
Lan ( Linum usitatissium ), plod1 :5 w/v 90 vol% etanol*1 mL 2-3x dnevnoMenopauzalne tegobe
Lavanda ( Lavandula officinalis ), cvijet1 :5 50 w/v vol% etanol*20 kapi 3x dnevnoPromjene raspoloženja kao nemir, nesanica i uzmenirenost
Maslačak ( Taraxacum officinale ), list1 :5 w/v 25vol% etanol*2-5mL 3x dnevnoPovećanje diureze kod reumatizma i kamenaca u mokraćnom mjehuru
Maslačak ( Taraxacum officinale ), list1 :5 w/v 25vol% etanol*5-10mL 3x dnevnoDisfunkcija žuči, dispepsija (otežana probava), gubitak apetita
Matičnjak ( Melissa officinalis ), list1 :5 w/v 45 vol% etanol*2-6mL 3x dnevnoNervoza, nemor, iritabilnost, manji spazmi probavnog sustava
Neven ( Calendula officinalis ), cvijet1 :5 w/v 90vol% etanol*1 :3 razrijeđena izvanaZacijeljivanje kože
Njemačka kamilica ( Matricaria recutita )1 :5 w/v 50 vol% etanol*1-2mL 3x dnevnoManji spazmi probavnog sustava, nadutost
Odoljen ( Valeriana officinalis ), korijen1 :5 w/v 70 vol% etanol*20 kapi 3x dnevnoNervozna tenzija, manji problemi nesanice
Paprena metvica ( Mentha x piperita ), list1 :5 w/v 45vol% etanol*2-3 mL 3x dnevnoDispepsija (loša probava), nadutost, gastritis
Pasiflora ( Passiflora incarnata ), zelen1 :8 w/v 45vol% etanol**1-4mL 3x dnevnoNapetost, nervoza, tjeskoba, nesanica
Pirika ( Agropyron repens ), podanak1 :5 40 w/v vol% etanol*5mL 3x dnevnoIritabilni mokraćni mjehur, irigacija urinarnog sustava kod infekcija i prevencije infekcija
Rosopas ( Chelidonium majus ), zelen1 :10 w/v 70vol% etanolIzvana nerazrijeđenoVirusne bradavice
Sladić ( Glycyrrhiza glabra ), korijen1 :5 w/v 65 vol% etanol*1-2mL 2x dnevnoGastritis (oprez kod visokog krvnog tlaka), kašalj
Srčanik ( Gentiana lutea ), korijen1 :5 w/v 45 vol% etanol*1mL 3x dnevnoManjak apetita, dispeptičke tegobe (otežana probava)
Stolisnik ( Achillea millefolium ), zelen1 :5 45 w/v vol% etanol*2-4mL 2-3x dnevnoGubitak apetita, dispeptičke tegobe (otežana probava), manje spazmičke tegobe abdomena
Timijan ( Thymus vulgaris ), list200g glicerola; 320g etanol 96%; 1160g voda***2mL 3x dnevnoKašalj
Turica ( Agrimonia eupatoria ), zelen1 :5 45 w/v vol% etanol*5-10mL dnevnoUpale ždrijela, proljev, razrijeđena za zacjeljivanje manjih ozljeda kože