Povijest i razvoj fitoterapije

Razvoj fitoterapije ide ruku pod ruku ne samo s razvojem medicine, već i razvojem drugih prirodnih znanosti te filozofije i religija. Na sljedećim tematskim cjelinama možete naći kratku povijest fitoterapije, medicine i znanosti općenito s najzaslužnijim imenima za njihov razvoj.

Od starog Egipta i prvih pisanih tragova čovjeka uopće, liječenje i spiritualne teme bile su uvijek u žiži interesa, a kroz njih i prva djela u kozmetologiji, kirurgiji, ginekologiji, kemiji i svim drugim disciplinama koje danas prepoznajemo kao zasebne kategorije. Fascinantan je razvoj iz kojeg se vidi jasna težnja racionalnosti, odvajanju magijskog, ali i istovremenom uvrštavanju etičkih principa i prije svega – ljubavi prema prirodi koja nas okružuje. Pročitajte kratke priče o onima koji su svoj život posvetili, često i uz velike žrtve, kako bismo danas bili okruženi svim znanjima i u njima uživali.

Ovo je hommage i svim onim kulturama koje nisu imale sreću ostaviti pisane tragove. Gotovo kompletna drevna povijest medicine Afrike, većine Južne i Sjeverne Amerike, te Australije i Oceanije je nedostupna. Neke informacije su zauvijek izgubljene jer tih naroda i kultura više nema. Tek njihovi današnji daleki potomci nose dijelove tog zaboravljenog znanja kroz usmenu predaju.


PODSTRANICE: