Recepti

Prije nego što krenete u gledanje recepata, htio bih ponoviti da neka ulja jednostavno probate takva kakva jesu, čista sa svojoj koži. U receptima sam se vodio s dva načela:

  1. bio sam pravedan prema uljima koja su opisana i znatan broj ulja je zastupljen u receptima. Dio maslaca nije i “čuvat” ćemo ih za recepte balzama. Na taj način sam htio da upoznate sinergiju različitih klasa ulja prema kemijskom sastavu i funkcionalnosti.
  2. količina eteričnih ulja je diskretna jer različiti ljudi i kože ih različito toleriraju. Često su u zagradama ako želite čisto djelovanje biljnih ulja.

Neka ulja vam još nisu dostupna i nisu navedena u recepturama. Njih ćemo uvoditi kako vam postanu dostupna, ali najava budućnosti je uvijek zanimljiva.

U mnogim slučajevima prikazao sam opcije mogućnosti korištenja eko pojačivača apsorpcije kako biste uronili u svijet tekstura. Kao i uvijek, recepture mogu biti samo inspirativne i nagnat će vas da sami malo razmislite o svojim kombinacijama. Koža je ćudljiv organ i na kraju ćete sami naći svoj omiljeni put.

Male kratka praktična načela:

  1. eterična ulja su izražena u postocima. Podsjetimo se, aproksimativno je 5% 10 kapi na 10 mililitara ulja. To znači da je 1% 2 kapi na 10 mililitara ulja.
  2. COekstrakt ružmarina kao antioskidans je naveden u postocima. Obično je dovoljno staviti 1 kap na 20 mililitara ulja. Koristit ćete ga obavezno ako će uljni pripravak duže stajati.
  3. COekstrakti drugih biljaka su također korišteni. Što se tiče nevena, imate upute kod opisa tih ekstrakata kako napraviti radnu, 10% otopinu COekstrakta ove biljke u jojobi. Pa ako je u receptu, primjerice, 0,5%, to znači da u ulje dodajemo 5% 10% radne otopine.