Pregled važžnijih eteričnih ulja


Lavanda, prava

Lavandula officinalis Chaix ex Vill. = Lavandula angustifolia Mill. = Lavandula vera DC, Lamiaceae

Oko lavandinog eteričnog ulja ne treba trošiti puno riječi. Blago je i neškodljivo, o njegovom ljekovitom djelovanju na kožu znalo se već odavna. Pomaže regeneriranju kože, odlično je opekotine, ugodno miriši i mirisno balansira i povezuje različita eterična ulja. Ako se opečete (a da opekotina nije odveć velika niti teška), umjesto da hladite ledom, bolje je nekoliko puta u prvih sat vremena namazati čisto eterično ulje prave lavande. To je prava garancija da neće nastati “plik”, koji kasnije puca, boli i teško zacjeljuje. Isprobano je bezbroj puta, pa ako to niste do sada znali – znate. Univerzalno je ulje za njegu i nema preferencija prema tipovima kože. U kemijskom sastavu ističu mu se esteri (linalil-acetat) te alkohol linalol. Eterično ulje se često patvori, kako otapalima, sintetskim tvarima tako i jeftinijim uljem poput onog dobivenog iz raznih klonova lavandina. Najčešća podvala (a to su lavandini), vrlo se lako isčitaju iz kemijskog sastava a primjer toga lako nađete na Plantagei. Naime, lavandini gotovo redovito sadrže više kamfora i 1,8-cineola, dva izdajnička spoja. Neću zaboraviti kada sam napisao članak o lavandama, i prvi puta iznio kako prepoznati ulje lavande od patvorina, odjednom je jedan distributer naglo preimenovao ulje lavande u lavandin. Postoji više tipova eteričnog ulja lavande, samonikla, te uzgojen cijeli niz sojeva, od koji su komercijalno dostupni najčešće klonovi Maillette, Munstead i Matherone, premda postoji i niz drugih rado korištenih klonova. Da se ne iznenadite kada na bočici pišu ovakvi nazivi. Svaki ima svoje specifične mirise, divlja lavanda ima najdublji miris više sličan cvijetu divlje lavande, dok su neki klonovi poput Matherone slatkasti. Odaberite po svom ukusu. Moj osobni favorit je divlja lavanda. U moru pohvala eteričnom ulju lavande, treba ipak reći da u odnosu na do sada opisana ulja, lavanda češće može izazvati alergijske reakcije. Isto tako trebam reći da sam to do sada susreo dva puta kod profesionalnih masera, što je malo. Dodaje ga se svugdje, i u emulzijske sustave i gelove za tuširanje. Lavanda je, kažu, majka – brižna, njeguje i onda kada niti sami ne želite dobro sebi samima. Podrška je riječ koju sve rjeđe nalazimo u našoj agresivnoj okolini, pa čak i u obiteljima. Nek vas barem podrži vlastitita kozmetika.

Smilje

Helichrysum italicum (Roth.) G.Don fil., Asteraceae

Što reći o biljci koja se zove imortela, besmrtna? Eterično ulje smilje je također steklo kultni status u kozmetici kao ulje koje pomlađuje, potiče cirkulaciju u koži, snažno regenerira i, što je vrlo bitno, ima snažan i ugodan miris cvjetova smilja. Mnogi ga vole upravo zbog mediteranskog mirisa koji nas podsjeća na godišnji odmor. Ima vrlo kompleksni kemijski sastav, od estera neril-acetata, alkohola nerola, do spojeva poput italidiona. Postoji cijeli niz komercijalnih kozmetika s ovim uljem, ali sam ostao razočaran – mirišeći kreme koje bi kao trebale imati smilje, moj ne baš neiskusni nos nije uspio naći niti tragove mirisa smilja. A treba ga tako malo da ispuni mirisom jednu kremu. Razlog je jednostavan: danas je ljudima “fora” sve što je prirodno, ali navikli na sintetske mirise ne vole autentični miris smilja. Stoga kozmetičke kuće nemaju veliki odabir nego dopasti se što širem tržištu te dodaju u kreme od smilja druge mirise, često i sintetičke.

Kao šlag povrh svega, prodavačica me išla podučiti kako oni to zovu imortela da ga razlikuju kupci od našeg bijednog malog smilja koje nema mirisa. Nisam htio gnjaviti jednu sasvim pristojnu ženu koja radi tu za neku bijednu plaću, ponajmanje gnjaviti je li to misli na podvrstu serotinum, ali da znate sada i vi. Naše smilje je i te kako vrijedno, ali ne i kada se destilira biljka koja je stajala nekoliko dana na suncu (ono se destilira u roku 24 sata od branja), ne i kada se destilira biljka s korijenom (što je pravi ekocid koji se zbiva po cijeloj našoj zemlji) i ne kada se biljka bere kada je već ocvala. Zbog toga znate naići na eterična ulja dubokog i vrlo neugodnog mirisa. Ulje smilja je skupo, ali ga se isto dodaje mala količina. IFRA gotovo da ne postavlja limit na koncentraciju ovog eteričnog ulja u kozmetici (50% za kategoriju 1, 100% za ostale kategorije). Budući da ga se dodaje malo (oko 0,1-1% u uljne smjese za lice, ispod 1% u emulzije, do 2% u ulja za tijelo), rijetko izaziva loše reakcije na koži. Nije iritativno. Namijenjeno je uglavnom suhoj i zreloj koži i slavnoj “anti-age” kozmetici. Smjesa tamanu i eteričnog ulja smilja (ali u višem postotku, oko 10%) najbolji je tradicionalni lijek protiv modrica. Zgodno za zapamtiti i znati, jer modrice su i estetski problem.

Čajevac

Melaleuca alternifolia (Maiden & Betch) Cheel

Melaleuca linariifolia Smith
Melaleuca dissitiflora F. Mueller, Mytaceae

Svim već vjerojatno izlazi na nos koliko se čajevac često spominje posvuda, s razlogom. Čajevac ne bi bio toliko zanimljiv u kozmetici, jer ga karakterizira medicinska primjena (bakerijske, gljivične i virusne infekcije). Zanimljiv kod akni i nečiste, to mu je glavna primjena, a kako su akne čest problem, tako je i ono puno upotrebljavano. No, ovdje oprez! Na internetu se nađe savjet da se čisto eterično ulje čajevca namaže na kožu lica. O ovome smo pričali na samom početku knjige, u problemima primjene prirodne kozmetike. Ne radite to. Čisto eterično ulje se može pomoću namočenog štapića za uho nanijeti direktno na “prišt”, ali nikako mazati cijelo lice bez da je razrijeđen u ulju ili emulziji. Kada se nanosi nerazrijeđeno, suši i iritira kožu. O boljem rješenju (hidrolat čajevca)bilo je već riječi u poglavlju o tonicima. Premda se proizvodi velika količina eteričnog ulja čajevca, potražnja za njim je velika, pa se zna patvoriti sintetskim spojevima, drugim eteričnim uljima (eukaliptusi), te razrjeđivati otapalima. Glavna zamjerka čajevcu je njegov miris koji treba znati zavoljeti, ali većinu ljudi njegov miris asocira ne nešto “medicinsko”. Nadalje, on je planetarna zvijezda i ima vrlo dobru percepciju u javnosti. IFRA gotovo ne postavlja ograničenja u njegovoj primjeni. Stoga se možemo voditi općim pravilom da u uljne smjese za lice stavljamo do 2,5%, u ulja za tijelo do 5%, a u emulzijske sustave za lice oko 2%.

Ružmarin kemotip verbenon

Rosmarinus officinalis L. Lamiaceae

Ružmarin je najpoznatiji primjer kemotipske preciznosti u korišenju ulja. Naime, od tri komercijalno dostupna kemotipa upravo se on koristi u kozmetici. Postoje još i kemotip kamfor (tipično za dalmatinska i španjolska ulja) i kemotip cineol (tipično za sjevernoafrički ružmarin). Kemotip verbenon dolazi uglavnom s otoka Korzike te iz Južne Afrike. Puni naziv ovog kemotipa je verbenon/bornil-acetat, prema dva karakteristična spoja koja se nalaze u ovom eteričnom ulju. Karakterizira ga vrlo specifičan miris koji od svih kemotipova najviše sliči na svježe listove ružmarina, pa gledajući s tog aspekta, upravo je on omiljen kemotip mnogima. Svestrano je ulje u kozmetici, jer regenerira kožu i regulira lučenje sebuma (pogotovo u kombinaciji s biljnim uljima istog djelovanja). Glavna namjena mu je mješoviti i masni tip kože, no s ugodom se koristi kod svih tipova. I u uljima i emulzijskim smjesama razvija svoj ugodan, muški tip mirisa omiljen među oba spola. Nježan je za kožu i gotovo nikada ne izaziva probleme. U kemijskom sastavu, zanimljivo, ne dominiraju verbenon i bornil-acetat, oni su karakteristični spojevi. Sadrži najviše α-pinena. Eterično ulje ružmarina bez obzira na kemotip, jedno je od najpatvorenijih svjetskih ulja. Kemotip cineol je najlakše patvoriti dodavanjem cineola (vidi patvorenja eteričnih ulja). No, kemotip verbenon i njegov karakterističan miris je dosta teško za patvoriti. IFRA limite ovog ulja u kozmetici sam već detaljno opisao. Kritični spoj prema kojem se računa limit je metil-eugenol.

Mirta kemotip cineol

Myrtus communis L. Myrtaceae

Ovaj kemotip još znaju nazivati i zelena mirta, zbog vrlo blijede plavo zelene boje eteričnog ulja. Dolazi nam uglavnom s Korzike, jer su talijanske, afričke i dalmatinske mirte mahom drugi kemotip, kemotip mirtenil-acetat. Mirta povoljno djeluje na masnu kožu, no u komercijalnim linijama koristi se kao anti age ulje. Vrlo je ugodnog mirisa, po svježim listovima mirte, osvježavajućeg karaktera. Stoga se mnogima i dopada. Susrest ćemo ga u nekoliko proizvoda u knjizi. I ono ulazi u klasu skupljih eteričnih ulja. U sastavu mu se ističu 1,8-cineol, pineni i mirtenil-acetat. Ulje se zbog karakterističnog mirisa rijetko patvori, ali treba koristiti upravo ovaj kemotip eteričnog ulja mirte.

Kao i kod eteričnog ulja ružmarina kemotipa verbenon limitirajući spoj je metil-eugenol.

Mrkva, sjeme

Daucus carota L. Apiaceae

Upoznali macerat korijena mrkve, a sad je vrijeme i za eterično ulje. Premda svi mi imamo svoje miljenike i svatko ima svoja iskustva što je ljekovito za kožu, aromaterapijska struka se prilično slaže u tome da je ovo eterično ulje broj jedan kozmetike. Dobiva se destilacijom sjemenki, a u kemijskom sastavu mu se ističu seskviterpenski alkoholi (daukol, karotol). Snažno regenerira kožu, dobro djeluje kod suhe kože, ali je univerzalno ulje za njegu svih tipova. Pomaže i kod kroničnih upala kože, potiče zarastanje manjih ranica, pojačava elastičnost kože pa se koristi i u prevenciji strija, smanjuje ožiljke nasale nakon operacija i trauma kože, pomaže kod opekotina… Spisak je predug. Koristi se u mnogim pripravcima od ulja do emulzijskih sustava. Eterično ulje sjemena mrkve ima samo jednu manu – ima težak, pomalo začinski miris. Iako ga se lako može ukomponirati s drugim eteričnim uljima, ovo je nekima ipak velika zamjerka. Bolji miris ima ulje destilirano na sniženom tlaku, profinjeniji i mekši. Hladno prešano ulje ili CO2 ekstrakt je najbolja zamjena ako vam se ne dopadne i hladno destilirano ulje, no znaju biti vrlo teško dobavljivi. Inače, najcjenjenije je ulje sjemenki divlje mrkve. Sigurno je za uporabu no kao i kod ružmarina kemotipa verbenon limitirajući spoj je metil-eugenol. Premda IFRA navodi kako ga ovo eterično ulje sadrži do 0,5%, gledajući kroz više godine certifikate analize, ovo ulje ga obično sadrži samo u tragovima. Uobičajeno se koristi u koncentracijama od 0,5-2%. Sjeme mrkve je ulje koje relativno rijetko patvori, uglavnom organskim otapalima.

Bušin

Cistus ladanifer L. Cistaceae

Bušin je dugo godina bio potpuna nepoznanica aromaterapijskom svijetu u Hrvatskoj, a vrlo cijenjen u francuskoj školi aromaterapije. Prvo sam ulje kupio u ljekarni u Parizu i potpuno me oduševilo. Mirisom asocira me na otvorene staklenke vrlo aromatičnog meda u vlažnom podrumu s mahovinom i paučinom. Vas neka asocira na što želite, ali mirisno je ovo vrlo zaokruženo, posebno ulje. Miris mu zna varirati od lota do lota. Bušin je sinonim za anti age, odnosno djelovanje protiv bora, no bušin je koristan i kod suhe kože, uz biljna ulja daje joj vlažnost i tonus. Premda mu to nije glavna namjena, bušin pomaže čak i kod akni. Smanjuje crvenilo kože, pa je jedno od ulja koja se koristi kod rozacee. Odlično se slaže s djelovanjem sjemena mrkve. Bušina ima više vrsta, a ono što kod nas zovu u Dalmaciji bušin nije vrsta Cistus ladanifer, već druge vrste iz tog roda. Ovaj bušin je biljka zapadnog Sredozemlja: Korzike, Španjolske i Portugala. Prava je muka za destilaciju, jer je biljka prilično smolasta i ljepljiva, a i treba dobro podesiti uvjete destilacije da se dobije superiorno eterično ulje. Inače se koristi i u perfumeristici. Relativno je visoke cijene, ali se koristi u malim koncentracijama (0,1-1%) jer je vrlo intenzivnog mirisa i djelovanja. Rijetko izaziva neželjene reakcije. U kemijskom sastavu mu dominiraju monoterpeni poput α-pinena. Rijetko se patvori, jer ima karakterističan miris kojeg je teško sintetski pomješati. Zna se doduše desiti da nađete ulje iz lošije destilacije, koje ima drugačiji miris od punog buketa svih mirisa kakvog očekujete u bušinu, no za tako nešto će vam trebati praksa i dobar nos.

IFRA ne postavlja limit u koncentraciji ovog eteričnog ulja.

Njemačka kamilica

Chamomilla recutita (L.) Rauschert = Matricaria chamomilla L., Asteraceae

Eterično ulje njemačke kamilice jedno je najkorištenijih u kozmetici i vjerojatno je i vama ova biljka sinonim za njegovanje. Protuupalno je ulje, a u kombinaciji s drugim sastojcima pomaže očuvanju vlažnosti kože. Eterično ulje njemačke kamilice je tamno plavo do plavo zeleno zbog prisustva ljekovitog spoja kamazulena, a koji nastaje tijekom destilacije eteričnog ulja i ne nalazi se u samoj biljci. Razlikujemo dva tipa njemačke kamilice, egipatski i mađarski, ali na tržištu nalazimo i neke druge tipove. Razlikuju se u kemijskom sastavu, ali imaju isto djelovanje. Egipatski tip je obično više zelene boje, a mađarski tip više plave boje. Ključni ljekoviti spojevi su kamazulen,α-bisabolol i bisabolol oksidi i udio ovih molekula ovisi o tipu.  Njemačka kamilica se koristi kod skoro svih upalnih bolesti kože, osim akni (premda ne šteti kod akni), što uključuje i alergijske bolesti kože. Koristi se i za njegu suhe kože, izradu balzama za usnice, kozmetike za bebe i djecu, te u pripravcima nakon sunčanja. Ima dubok, karakterističan miris koji baš i ne sliči na cvijet kamilice. Iz svega se vidi da je ono ulje mnogih primjena. Skupo je, ali se srećom koristi u malim koncentracijama, 1-2% (samo rijetko kada više). Nije agresivno i vrlo rijetko izaziva alergije, premda sama biljka zna izazivati alergijske reakcije. Zbog njegove boje, računajte da će dati i tamniju nijansu svim proizvodima u koje ga stavljate – no to vam nitko neće zamjeriti. IFRA ne postavlja granice za njegovu uporabu u kozmetici. Premda eterično ulje njemačke kamilice ima kultni status, danas se sve češće koristi CO2 ekstrakt zbog snažnijeg protuupalnog djelovanja.

Ruža

Rosa sp., Rosaceae

Oduvijek je bila i ostat će kraljica na tronu mirisa. U poglavlju o hidrolatima opisano je nekoliko vrsta (damska ruža, stolisna ruža, bijela ruža…). Bez obzira na fine razliku, sve su vrlo uzvišenog mirisa i kao kod lavandi, ostavljam to na vašem odabiru. Osim na tronu mirisa, ruža je vrhunsko ulje za suhu i zrelu kožu, a neodoljiv miris prilači ljude i s drugim tipovima da si sprave kozmetiku s ružom Ona jest rezervirana za luksuznu, skupu kozmetiku, jer je i samo ulje vrlo visoke cijene. Kako to već biva kod skupih ulja, stavlja ga se u malim količinama. Vrlo se skladno uklapa u smjese s mnogim eteričnim uljima, od sjemena mrkve, lavande, citrusima, sandalom i mnogim drugima. Kako je vrlo popularno to je i iznimno često patvoreno ulje. Patvori se palmarosom, geranijima, ali vrlo često i sofisticiranim smjesama sintetskih mirisa. Najjeftinije patvorine sadrže sintetski  β-feniletilni alkohol koji ima miris ruže. Samo ulje ruže sadrži skupinu neuobičajenih spojeva, prirodne parafine. Parafini lako kristaliziraju, stoga je ovo ulje na prosječnoj sobnoj temperaturi, pogotovo u jesen i zimu, krute konzistencije s jasno vidljivim igličastim kristalima. Ruža ima puno spojeva iz klase alkohola, poput citronelola, geraniola i nerola, ali konačni miris duguje svoju profinjenu notu raznim spojevima u tragovima, uključujući i sumporne spojeve. I ruža pripada u skupinu eteričnih ulja koje sadrži metil-eugenol. Stoga uvijek moramo pogledati u certifikat kolika je njegova razina. Primjerice, lot H071112MC tvrtke Florihana sadrži 1,622% metil eugenola, pa su limiti sljedeći:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,02477A0,0247
20,02477B0,0247
3A0,04938A0,0247
3B1,23308B0,6165
3C0,02479A0,6165
3D0,02479B0,6165
4A0,04939C0,6165
4B1,233010A0,6165
4C0,024710B0,0247
4D0,246611A1,2330
50,024711B0,6165
60,6165

Takvi limiti su dosta niski osim u slučajevima parfemskih krema i ulja. Stoga trebamo uvijek dobro znati koncentraciju metil-eugenola u eteričnom ulju ruže.

Neroli

Citrus x aurantium L. ssp. amara, Rutaceae

Neroli je nekoć bio kruna najfinijih parfema. Dan danas je sinonim luksuza zbog visoke cijene ovog eteričnog ulja koje se dobiva destilacijom vodenom parim cvjetova gorke naranče. Miris ovog ulja je slojevit i vrlo ugodan – da ga samo koristimo zbog mirisa imao bi jasno mjesto u kozmetici. No, neroli je vrlo svestrano ulje, jednako ugodno masnoj koži koliko i u “anti-age” kozmetici. Katkad mi se znaju žaliti kako su samo “smrdljiva” eterična ulja u kozmetici za masnu kožu i akne. Evo nam prilike za mali demanti, stoga se poigrajte s ovim skupim eteričnim uljem na radost vašeg nosa. Neroli može biti različite mirisne kvalitete, a jedan do bitnih faktora je kontaminacija materijala tijekom berbe listovima gorke naranče. Takva kontaminacija ruši mirisnu kvalitetu nerolija. Neroli se obično koristi u nižim koncentracijama, od 0,1-1% u uljnim pripravcima, te 0,2-0,3% u emulzijskim sustavima. Parfemski se odlično slaže sa sandalom, gorkom narančom, slatkom narančom, petit grainom gorke naranče, pa čak i timijan linalolom, koja su ionako rado viđeni gosti u kozmetici. Kritični spoj koji limitira koncentraciju nerolija je farnezol. No, njega ima dovoljno malo, a sama granica farnezola je dovoljno visoka, da IFRA ograničenja ne predstavljaju prepreku u korištenju. Za kozmetiku za oči, primjerice, u “worse case scenario” limit iznosi 1,6% što je koncentracija koju ionako ne bi niti koristili.

Lavanda širokolisna

Lavandula spica L. Lamiaceae

Nekoć je ulje širokolisne lavande bilo anonimno u Hrvatskoj. Ova druga vrste lavande daje eterično ulje snažnog i bockavog mirisa, jer sadrži veću količinu kamfora i 1,8-cineola. Usprkos naizgled agresivnijim spojevima od ulja lavande, ovo eterično ulje je prilično blago za kožu. Kurt Schnaubelt kaže kako se radi o balansiranoj smjesi mnogih spojeva, uključujući i alkohol linalol, i slažem se s njime. U malim dozama, kamfor regenerira kožu, u velikim dozama je rubefacijens (izaziva blagu iritaciju i crvenilo). Čini se da ovih spojeva širokolisna lavanda doista sadrži koliko treba. Ipak, to je upozorenje da se ne razbacujete olako s koncentracijama ovog ulja i da ga koristite u razboritim količinama, oko 0,5-2,5% je sasvim dovoljno za uljne smjese, za emulzijske sustave i manje, do 1,5%. Širokolisna lavanda je ulje za masnu i mješovitu kožu, ali ukoliko se uklopi s eteričnim ulje njemačke kamilice ili smilja, te nekim od biljnih ulja za suhu kožu poput argana i ploda divlje ruže, u tili čas promijeni svoju namjenu. To nam je i škola da upravo mudar odabir sastojaka diktira upotrebu. Osim u iznimnim slučajevima, eterično ulje širokolisne lavande ne nanosi se nerazrijeđeno na kožu. IFRA ne ograničava korištenje ovog eteričnog ulja. Limitirajući spoj je kumarin kojeg u ovom ulju ima vrlo malo.

Palmarosa

Cymbopogon martinii (Roxb.) Wats. var. motia (Burk.), Poaceae

Palmarosa je vrsta trave ugodnog mirisa, koja obilato daje eterično ulje. Stoga je ono i jeftino ulje, čak i kada je organski uzgojeno. Ako je jeftino, ne znači da je i po čemu ulje ispod prosjeka. Bogato je spojem geraniolom, inače ugodnog mirisa koje podjeća na ružu. Parfemski i pripada ovoj klasi, u koju ulaze i eterična ulja raznih vrsta geranija, timijana kemotip geraniol, te raznih vrsta ruža. Stoga svim proizvodima daje ugodan miris, koji za razliku od geranija nije niti previše napadan. Palmarosa je ulje koji inače odlično djeluje protiv gljivica, a u kozmetici nalazi svoju primjenu za mješovitu i suhu kožu, jer, uz bilna ulja potiče čuvanje vlage u koži. Kako je dobro anti-infektivno ulje općenito, naći ćete u knjigama i da se koristi kod akni, kako bi se smanjila infekcijska komponenta akni. Dobro je to znati ako vam koža ne trpi čajevac, ili ako jednostavno ne volite njegov miris. Mirisno se slaže s uljima poput sjemena mrkve s kojim tvori pomalo arhaičan pudrasti miris, ali i s lavandom, geranijima, nerolijem i mnogim drugima. Zbog njegove cijene jedno je od prvih ulja za kojima ljudi znaju posegnuti u kućnoj kozmetici. Palmarosa je obično dovoljno jeftino ulje, pa se rijetko patvori, no naći ćete na tržištu ulja različitih finoća. Dominantni spoj u palmarosi je alkohol geraniol. Za njega IFRA postavlja sljedeći limit:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,370,9
20,482,0
31,895,0
45,3102,5
52,811Nema restrikcije
68,6

Uzmimo za primjer sada jedno ulje koje sadrži 89,49% geraniola. Njegov limit je onda:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,33571,006
20,44782,235
32,01195,587
45,922102,794
53,12911Nema restrikcije
69,610

Što znači da u kozmetiku oko očiju može doći najviše 0,335% palmarose, u mušku kremu/ulje/masku za lice 2,011% a u žensku kremu/ulje/masku za lice 3,129%. To je sasvim dovoljno za željeni učinak.

Eukaliptus dives kemotip piperiton

Eucalyptus dives Schauer, Myrtaceae

i

Elemi

Canarium luzonicum (Blume) A. Gray, Bursaceae

A što sad ova dva ulja rade ovdje? Kratko rečeno – masna koža i akne. Nisu baš mirisa kao ruže, pomalo su snažna, intenzivna, no vrlo ljekovita za tu namjenu. Eukaliptus dives nam uglavnom dolazi iz Australije. Oba ulja troši kozmetička industrija za sredstva za osobnu higijenu, te parfemska industrija. Susrest ćemo ih u uljnim smjesama i emulzijskim sustavima koji sadrže i biljna ulja za tu namjenu, poput ulja jangu, lješnjaka, jojobe i sjemenki grožđa. Oštar miris oba ulja zna odbiti, pa tko ih nikako ne trpi, može posegnuti za mirtom kemotip cineol koja je sasvim drugačijeg tipa mirisa.

Koncentracija elemija je limitirana metil-eugenolom pa kao i kod prethodno navedenih ulja moramo izračunati koliko ga maksimalno smijemo dodati u uljnu smjesu. Eukaliptus dives nema većih ograničenja u kozmetici i koristi se najčešće u uljima od 0,5-2%, u emulzijskim sustavima do 1%.

Manuka kemotip triketoni

Leptospermum scoparium J.R. Forst & G. Forst, Myrtaceae

Sjećam se vremena kad je naziva manuka bio neobično egzotičan. Malo po malo ime manuke ja postalo poznato, danas i najčešće kroz marketing meda od manuke koji je posljednji modni hit među medovima. Eterično ulje manuke može biti vrlo raznolikog sastava, a najzanimljiviji kemotip sadrži triketon leptospermon. Eterično ulje manuke još se naziva “novozelandski čajevac”. Kemizmom je vrlo dalek od čajevca, ali je djelovanjem relativno blizak, prije svega zbog sve istraženijeg antivirusnog djelovanja, te antibakteirjskog djelovanja. Eterično ulje manuke nalazi se i u nekim komercijalnim aktivinim dodacima u kozmetici za masnu kožu sklonu aknama. To je i glavna namjena manuke. Miris je vrlo egzotičan, sasvim različit od čajevca, sa “smolastom” parfemskom pozadinom. Stoga će vam možda biti i zanimljivo ulje, a neki ga daleko više vole od čajevca, eukaliptus divesa, ružmarin verbenona i sličnih ulja. Uobičajene koncentracije u uljima budu od 0,5-2,5%, a u emulzijskim sustavima do 1,5%. IFRA ne postavlja limite na uporabu ovog ulja.