Abisinija


Crambe abyssinica R.E. Fr., Brassicaceae

INCI: CRAMBE ABYSSINICA SEED OIL

Namjena: hidratantne kreme i ulja lagane teskture za njegu kože bez masnog okluzivnog osjećaja, njega kose – maske, kreme i šamponi, maskare, balzami i ruževi za usnice

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: erucična kiselina, γ-tokoferol, steroli

Moja opaska: iznimno svestrano ulje koje je odveć malo poznato, pobjednička kombinacija za gurmane u prirodnoj kozmetici

Oralna uporaba: apsolutno izbjegavati. Erucična kiselina je kardiotoksična, no u kozmetici ne predstavlja rizik za zdravlje

Kod ulja abisinije srećemo se prvi put s vrlo posebnim kemizmom. To je erucična kiselina koja je postala poznata svima nakon dirljivog filma Lorenzovo ulje o kojem pišem malo više kod ulja repice. Postoji više biljnih vrsta čije su sjemenke bogate erucičnom kiselinom, no dva komercijalno dobavljiva ulja, abisinija i sjemenke brokule, postale su vrlo popularne u kozmetici. Ulje abisinije je vrlo blijedo žuto do prozirno i zbog toga je vrlo zahvalna sirovina za sve tipove kozmetičkih proizvoda. Ima viskoznost koja podsjeća na ulje ricinusa ili ulje sjemenki nara, ali bez ljepljivog osjećaja na koži, iznimno lagane teksture i takvim brzim upijanjem da stoji uz bok uljima poput kukuija i babasu maslaca. Tekstura ovog ulja, kojem gotovo da ne trebaju pojačivači apsorpcije čak i za vrlo razmaženu klijentelu, prvi je od aduta ovog ulja. To je bogata tekstura s osjećajem ugodne viskoznost i odlične penetracije, te osjećajem okluzije bez osjećaja začepljivanja pora. Zvuči kao nestvarna istina, ali je tako. Drugi adut je kemizam. U sastavu masnih kiselina, kao što sam rekao, dominira erucična kiselina. U kozmetici se ulja s erucičnom kiselinom poistovjećuju s njegom kose: pakunzi, kreme za kosu i šamponi. Tu se rado kombinira s arganom, makadamijom, kokosom i babasu maslacom. Bogata tekstura, brza penetracija i zaštita kože čini ga idealnim dodatkom za njegu suhe kože – vizualno čini kožu hidratiziranijom, “popunjenijom” i elastičnijom, što je djelovanje koje priželjkujemo u “anti age” kozmetici. Takva tekstura čini ga jednim od poželjnih sastojaka i u kozmetici za masnu i mješovitu kožu. U dekorativnoj kozmetici pomaže boljem raspoređivanju pigmenata a takvo svojstvo pokazuje vrlo mali broj biljnih ulja. Stoga je jedan od dodataka u ruževima za usne i maskarama.

Osim erucične kiseline ulje abisinije sadrži preko 120 mg/kg γ-tokoferola, spoja kojeg volimo u kozmetici zbog protuupalnog djelovanja. Od fitosterola najviše je  β-sitosterola, kampestanola i brasikasterola no u kojoj mjeri oni imaju doprinos djelovanju nije jasno.

Uobičajena koncentracija iznosi u uljnim pripravica i do 50%, u emulzijskim sustavima obično 2-10%, a u šamponima 1-2%.

Zahtjev za kvalitetom*

  

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBezbojno do blijedo žuto bistro ulje, slabog mirisa, viskozno.
Relativna gustoća0.906 - 0.911
Indeks loma svjetla na 20 °C1.465 - 1.475
Jodni broj90 - 105
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Saponifikacijski broj135 - 205
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina1.0 - 4.0
C16:1 palmitoleinska kiselina0.1 - 0.5
C18:0 stearinska kiselina0.5 - 2.0
C18:1 oleinska kiselina10.0 - 25.0
C18:2 linolna kiselina7.0 - 15.0
C18:3 α-linolenska kiselina2.0 - 5.0
C20:0 arahidična kiselina0.5 - 2.0
C20:1 eikozenska kiselina2.0 - 6.0
C20:2 eikozadienska kiselina0.0 - 0.5
C22:0 behenična kiselina1.0 - 3.0
C22:1 erucična kiselina50.0 - 65.0
C24:0 lignocerinska kiselina najviše 1.0

*temeljem više proizvođača. Uglavnom u suglasju s objavljenim radovima (vidi reference), osim gustoće koja može biti 0.900. Norma je indikativna i odstupanja su moguća. Erucična kiselina uvijek dominira u sastavu.

Korisne reference

  1. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  2. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  3. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  4. Cornelius JA, Simmons EA (1969) Crambe abyssinica—a new commercial oilseed. Trop Sci 11:17–22
  5. Gurr MI, Blades J, Appleby RS, Smith CG, Robinson MP, Nichols BW (1974) Studies on seed-oil triglycerides: triglycerides biosynthesis and storage in whole seeds and oil bodies of Crambe abyssinica. Eur J Biochem 43:281–290
  6. Full Characterisation of Crambe abyssinica Hochst. Seed Oil Stavros, Lalas; Olga, Gortzi; Vasilios, Athanasiadis; Eftalia, Dourtoglou; Vassilis, Dourtoglou Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 89 (12) – Dec 1, 2012
  7. Variation in crambe, Crambe abyssinica hochst K., Lessman Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 52 (9) – Sep 1, 1975
  8. Development of ultra‐high erucic acid oil in the industrial oil crop Crambe abyssinica Li, Xueyuan; van Loo, Eibertus N.; Gruber, Jens; Fan, Jing; Guan, Rui;Frentzen, Margrit; Stymne, Sten; Zhu, Li‐Hua Plant Biotechnology Journal , Volume 10 (7) – Sep 1, 2012