Açaí


Euterpe oleracea Mart., Arecaceae

INCI: EUTERPE OLERACEA FRUIT OIL

Namjena: stresu izložena koža, “anti age”, koža sklona crvenilu i iritaciji, proizvodi za njegu kose

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: polifenoli, steroli, linolna kiselina

Moja opaska: pravi profesionalni “touch” u finoj kozmetici. Koža sklona crvenilu, proširenim kapilarama, regeneracija kože. Unikatni sastav među uljima.

Oralna uporaba: rijetko.

Neki su čuli za acai zahvaljujući dr. Ozu, a ja sam čuo za dr. Oza zahvaljujući acai-ju. Sve je uvijek relativno i stvar je perspektive. Acai palma obožava vlažna tropska područja Srednje i Južne Amerike. Naraste preko 25 metara u visinu, ima impozatne listove veće od 3 metra. Plod vrlo uvjetno sliči na crno grožđe, ali je plod manji, oko 2,5 cm, a plodovi su nakupljeni u grozdastim nakupinama s 500-900 bobica. Imao sam sreću upoznati originalne Brazilce koji vole ljekovito bilje, pa su mi rekli da se znaju smijati pomami “zapadnjaka” za acaijem. Nemaju oni ništa protiv toga jer im to donosi ekonomski prihod, ali acai bobice njima su isto ono što je u našoj tradicionalnoj medicini list koprive – koriste ga za liječenje anemije. Jednako tako slavnu gvaranu koriste za liječenje glavobolje, a mi ju koristimo za svašta. Siroti acai je prošao trnoviti put negativnog marketinga kao čarobna pilula za mršavljenje i skoro je zbog toga postao nepopularan.

Ulje acai prema kemizmu masnih kiselina nije spektalularan: kao i većina ulja palmi bogat je oleinskom kiselinom te vrlo varijabilnim razinama linolne kiseline. No, ono što je unikatno u acai ulju to su polifenoli, molekule koje ulje “pokupi” iz tamno obojene pulpe iz koje se ulje i dobiva. To je 0,3315 mg/g ulja u odnosu na standard katehin, odnosno 0,5742 mg/g polifenola računato na standard galnu kiselinu. Vrlo nam je malo poznato koji točno polifenoli prelaze u ulje iz pulpe, premda nam je sastav pulpe prilično dobro poznat. Ti spojevi pripadaju klasi antocijana, te tanina. Studije su pokazale kako je antioksidativni kapacitet ulja acaija veći od maslinovog ulja, vjerojatno zahvaljujući ovoj klasi spojeva. Sadržaj sterola u ulju je još nepoznat no u pulpi iz koje se dobiva ulje prevladava β-sitosterol, Δ5-avenasterol, Δ7-stigmasterol i stigmasterol. Od tokoferola, apsolutno dominira α-tokoferol. Ulje je žuto-zelene boje zbog prisustva karotenoida i polifenola. Preko 90% karotenoida je β-karoten.

Vrijednost acai ulja je u posebnoj kozmetici – koža izložena stresu, proširene pore i kapilare, sklonost crvenilu kože, pa čak i sredstva za sunčanje. Odličan je dodatak, uz abisiniju i brazilski orah, u proizvode za njegu kose, pogotovo bojane kose koja je već bila podvgnuta stresu bojanja. Ulje je zanimljive boje, idealno je i za serume za lice. Malo razmislite o jednom anti-stres serumu od ulja acaija, ulja sjemenki maline, borovnice i američke brusnice, bit ćete vrlo zadovoljni.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeŽuta do zeleno-žuta tekućina karakterističnog mirisa koji podsjeća na bobice.
Relativna gustoća0.800 - 0.950
Indeks loma svjetla na 20 °C1.350 - 1.470
Slobodne masne kiseline (% kao oleinska)najviše 10.0
Saponifikacijski brojnajviše 200
Jodni broj118 - 145
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Udio masnih kiselina
C16:0 palmitinska kiselina11.0 - 25.0
C18:0 stearinska kiselina1.2 - 1.6
C18:1 oleinska kiselina45.0 - 65.0
C18:2 linolna kiselina10.0 - 55.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.6

*temeljem referenci i proizvođača. Odstupanja su moguća.

Korisne reference

  1. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  2. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  3. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  4. Absorption and biological activity of phytochemical-rich extracts from açai (Euterpe oleracea Mart.) pulp and oil in vitro. Pacheco-Palencia LA, Talcott ST, Safe S, Mertens-Talcott S. J Agric Food Chem. 2008 May 28;56(10):3593-600.

  5. Chemical composition, antioxidant properties, and thermal stability of a phytochemical enriched oilfrom Acai (Euterpe oleracea Mart.). Pacheco-Palencia LA, Mertens-Talcott S, Talcott ST. J Agric Food Chem. 2008 Jun 25;56(12):4631-6.

  6. A study on fatty acids in seeds of Euterpe oleracea Mart seeds. Okada Y, Motoya T, Tanimoto S, Nomura M. J Oleo Sci. 2011;60(9):463-7.

  7. Açaí ( Euterpe oleraceae) ‘BRS Pará’: A tropical fruit source of antioxidant dietary fiber and high antioxidant capacity oil Rufino, Maria do Socorro M.; Pérez-Jiménez, Jara; Arranz, Sara; Alves, Ricardo Elesbão; de Brito, Edy S.; Oliveira, Maria S.P.; Saura-Calixto, Fulgencio Food Research International , Volume 44 (7) – Aug 1, 2011