Amarant


Amaranthus cruentus L.

Amaranthus caudatus L.

Amaranthus hypochondriacus L. Amaranthaceae

INCI: AMARANTHUS CRUENTUS SEED OIL, AMARANTHUS HYPOCHONDRIACUS SEED OIL, AMARANTHUS CAUDATUS SEED OIL

Namjena: suha, zrela, ispucala koža, koža pod stresnim čimbenicima, proizvodi za sunčanje, pakunzi za kosu i nokte, ulja, balzami i kreme

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: skvalen, linolna kiselina

Moja opaska: odlično upijanje, neobična tekstura, unikatni mehanizam djelovanja među biljnim uljima, ulje čija budućnost dolazi

Oralna uporaba: moguće povoljno djelovanje na krvožilni sustav i smanjenje razine kolesterola; rijetko se koristi

img_56936fb6b993a

Amarant sam već spominjao u kontekstu skvalena i skvalana. Sad je vrijeme da mu se malo posvetimo s kozmetičkom aspekta. Amarant je pseudožitarica. Osobno ga pamtim kao hranu za papige. U današnje doba kada je gluten ispao iz mode, a žitarice postale pomalo demonizirane, amarantu je svanuo sasvim novi dan. Ja bih rekao da se trebamo samo sjetiti Newtonovog trećeg aksioma koji govori kako su sile akcije i reakcije jednake u snazi a suprotne u smjeru. Pa kako smo polako postali pekara nacija (s dužnim poštovanjem prema toj struci), onda je logično da se razvio pokret koji govori kako baš nije pametno da smo se pretvorili u hodajuće mješinke koje probavljaju samo kruh i peciva. No, vratimo se malo nazad na amarant. Bez obzira na vrstu i sortu, plod amaranta sadrži manje od 10% ulja što je malo u odnosu na uljarice. Zbog toga se ulje amaranta danas često dobiva CO2 ekstrakcijom.

Glavni aktivni sastojak u ulju amaranta je skvalen. Maslinovo ulje, inače bogato skvalenom, u prosjeku ima 10-20 puta manje skvalena od ulja amaranta. Premda u stvarnom životu sadržaj skvalena varira od 2-6%, neki proizvođači ulja odabiru sorte koje imaju visok udio skvalena u ulju. Skvalen ima presudno značenje u održavanju hidrolipidne barijere kože i isto je tako vrlo bitan kao “gasitelj” slobodnih radikala kojima je koža kao vanjski organ iznimno izložena. Na taj način skvalen štiti druge osjetljive lipide, poput nezasićenih masnih kiselina. Skvalen je i sam po sebi pojačivač apsorpcije i emolijens koji omekšava kožu. Zbog svih tih svojstava koristi se za njegu suhe kože, kože izložene stresu (život u velegradu, rad u klimatiziranim i zatvorenim prostorima, gledanje dnevnika i otvaranje stanja bankovnog računa), a zbog zaštite od slobodnih radikala odlično je u sredstvima za sunčanje. Samo ulje ne daje zaštitu od UV zračenja, ali pomaže u kontroli posljedica UV zračenja. Zbog visokog sadržaja skvalena mali je čarobni dodatak pakunga ili, još bolje, krema i ulja za kosu. Pojam korištenja ulja bogatih skvalenom susrest ćemo i kod brazilskog oraha. Vrlo je zanimljiva ideja koristiti ovo ulje u uljnim serumima za lice jer je i lice najizloženije stresnim faktorima. Bogatstvo linolne kiseline daje mu dodatni njegujući karakter.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeŽuto do intenzivno žuto bistro ulje neutralnog i ugodnog mirisa.
Relativna gustoća0.900 - 0.940
Indeks loma svjetla na 20 °Coko 1.470
Skvalen (%)5.0 - 8.0
Jodni broj100 - 140
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 40.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Saponifikacijski broj135 - 205
Ukupni tokoferoli5-10 mg/100g
Udio masnih kiselina
C16:0 palmitinska kiselina15.0 - 25.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 5.0
C18:1 oleinska kiselina15.0 - 30.0
C18:2 linolna kiselina40.0 - 50.0
Druge masne kiseline3.0 - 6.0

* temeljem proizvođača i sukladno African Journal of Biotechnology Vol. 5 (11), pp. 1095-1101, 2 June 2006; Arch Latinoam Nutr. 2009 Mar 59 (1):82-7. Odstupanja ovisno o načinu dobivanja su moguća.

Korisne reference

  1. The importance and perspective of plant-based squalene in cosmetology. Wołosik K, Knaś M, Zalewska A, Niczyporuk M, Przystupa AW. J Cosmet Sci. 2013 Jan-Feb;64(1):59-66.
  2. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-54.
  3. Characteristics of Biologically-Active Substances ofAmaranth Oil Obtained by Various Techniques Czaplicki, Sylwester; Ogrodowska, Dorota; Zadernowski, Ryszard; Derewiaka, Dorota Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Volume 62 (4) – Nov 1, 2012
  4. Fractionation of squalene from amaranth seed oil H., Sun; D., Wiesenborn; K., Tostenson; J., Gillespie; P., Rayas-Duarte Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 74 (4) – Apr 1, 1997
  5. Analytical characteristics of amaranth and pumpkin oilsfrom Romania Babeanu, Narcisa; Nita, Sultana; Popa, Ovidiu; Paraschiv, Ileana; Popa, Ioana Current Opinion in Biotechnology , Volume 24 – Jul 1, 2013
  6. Bench-scale processing of amaranth seed for oil H., Sun; D., Wiesenborn; P., Rayas-Duarte; A., Mohamed; K., Hagen Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 72 (12) – Dec 1, 1995
  7. Extraction of Amaranth seed oil by supercritical carbon dioxide Westerman, D.; Santos, R.C.D.; Bosley, J.A.; Rogers, J.S.; Al-Duri, B. The Journal of Supercritical Fluids , Volume 37 (1) – Feb 1, 2006
  8. Supercritical carbon dioxide extraction of squalene and tocopherols from amaranth and assessment of extracts antioxidant activity Kraujalis, Paulius; Venskutonis, Petras Rimantas The Journal of Supercritical Fluids , Volume 80 – Aug 1, 2013
  9. Some compositional properties of seeds and oils of eight Amaranthus species John, Budin; William, Breene; Daniel, Putnam Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 73 (4) – Apr 1, 1996
  10. Effect of variety and location on the total fat, fatty acids and squalene content of amaranth
    Blanca, Berganza; Alvaro, Moran; Guillermo, Rodríguez; Nelsón, Coto; Mario, Santamaría; Ricardo, Bressani Plant Foods for Human Nutrition , Volume 58 (3) – Sep 1, 2003
  11. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

    Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  12. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  13. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005