Argan


Argania spinosa (L.) Skeels, Sapotaceae

INCI: ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL

Namjena: suha, zrela i ispucala koža, pakunzi za kosu i nokte, ulja, balzami i kreme

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: esencijalna linolna kiselina, steroli

Moja opaska: spas za suhu kožu

Oralna uporaba: prženo ulje u kulinarstvu kao delikatesa, moguće povoljno djelovanje na razinu kolesterola zbog fitosterola

Moj prvi susret s arganom bio je u jednoj ukusnoj salati dr. Malte Hozzela u Njemačkoj. Bio je to prženi argan, savršene punine okusa gotovo kao bučino ulje. Poslije sam tražio uzorak neprženog ulja argana da vidim zašto mnogi terapeuti rade famu oko njega. Otvorivši bočicu, pomirisao sam i – ustuknuo. Miris, koji podsjeća na jako, jako razblaženi miris izmeta nekog biljojeda sigurno mi nije davao pouzdanje u sve te pročitane informacije. Ali malo po malo, naučio sam ga cijeniti, do te mjere da bih vam mogao odmah preporučiti njegovu upotrebu. Argan raste u sjevernoj Africi, to je veliki grm koji daje plodove pomalo slične maslini. Plodove vole jesti koze, jer samo one uspijevaju naći svoj put kroz neugodne grančice, a nitko pametan ne bi brao ne-baš-ukusne plodove te ne baš prijateljske biljke. Sjemenke, koje sadrže ulje, prežive probavni sustav koza. To je nagnalo nekog anonimnog pastira, tko zna kada u prošlosti, da sakupi sjemenke iz izmeta koza, razbije ih i nakon mljevenja odijeli ulje. Vjerojatno je to bio početak priče, premda neobičan i ne baš primamljiv. Ako su guske spasile Rim, onda su koze spasile suhu kožu šibanu pustinjskim vjetrovima. Ulje bi vjerojatno ostalo privilegija siromašnih Marokanki i Tunižanki, da nije došlo francusko kolonijalno doba. To se pokazalo, barem za nas, korisnim pa se upotreba argana polako počela širiti kroz desetljeća, da bi polako kulminirala kozmetikom koja čak i nosi ime Argan. Naravno, plodovi se više ne sakupljaju iz kozjeg izmeta premda ćete na pretencioznim internet stranicama naći kako baš oni imaju ulje dobiveno iz tako sakupljenih plodova.

Nemojte da vas obeshrabri moja opaska o mirisu. On je vrlo blag, nekima je čak i pomalo ugodan (čudni smo mi ljudi), a u svakom slučaju vrlo lako se prikrije malim količinama eteričnih ulja koje ćemo ovako i onako koristiti. Argan je ulje za zrelu i suhu kožu, premda ga i ljudi s drugačijim tipovima kože rado koriste. Od njega se rade vrlo hranjiva ulja za noć, kreme za suhu kožu, pakunzi za kosu i nokte. Vrijedi svaku kunu, a ako je nekome to važno, argan je ulje s pet zvjezdica, nudi punu uslugu, cijeli luksuz, a i zvuči jako cool ako kažete da koristite kozmetiku s arganom. Ako ste pak manje snobovi, a više socijalno osjetljivi, znajte da je proizvodnja argana izvor prihoda tisuća sjevernoafričkih obitelji, a u čijoj su proizvodnji tradicionalno uposlene žene.

Argan sadrži fini balans oleinske i linolne kiseline. Sadrži oko 10 g/kg neosapunjive tvari, od čega 3,7 mg/kg karotenoida, 0,8 g/kg vitamina E, 2,9 g/kg sterola, 2 g/kg triterpenskih alkohola i 0,05 g/kg ksantofila. Od vitamina E glavni je  γ-tokoferol kojeg ima 81-92% od ukupnih tokoferola. To naglašava njegov zaštitni i “anti stres” učinak. Shotenol i spinasterol glavni su steroli i pokazuju protuupalni učinak i regeneriraju kožu.

Zanimljivo, premda je argan ulje koje povezujemo sa suhom kožom, ona je ispitana čak i kod masne kože s dobrim rezultatima. Naravno da nam ono nije prvi odabir kod masne kože, ali može biti odlična informacija svima s mješovitom kožom.

Na tržištu se mogu naći hladno prešani argan, ali i dezodorizirani hladno prešani argan, kojem je vodenom parom uklonjen miris i koji se smije koristiti u ekološkoj kozmetici. Takvo ulje postoji zbog onih koji nikako ne žele argan s već opisanim mirisom, a opet ne žele koristiti rafinirani argan. Odabir ostavljam vama. Striktno pravilo vrijedi, isključivo hladno prešani! Prženi argan, kao i prženi sezam, vrlo je fino prehrambeno ulje, a u kozmetici završava samo kod onih koji žele da im lice ima miris po pečenom mesu s povrćem. Budući da vas je takvih vjerojatno jako malo, ne koristite prženi argan u kozmetici.

Kako je argan vremenom postao prava legenda u kozmetici, tako su nastajali i novi tipovi sirovina. Francuska tvrtka Olvea je kreirala proizvod Absolute Argan. Ekološkim načinom ekstrakcija iz pogače nakon cijeđenja te iz listova izoliraju se polifenoli koji se otapaju u arganovom ulju. Takva sirovina ima 100 puta veću koncentraciju polifenola od klasičnog ulja argana. Njegova je namjena, osim “anti-age” i kozmetike za suhu kožu, i primjena kod masne kože i akni te u proizvodima za sunčanje, upravo zbog visokog sadržaja polifenola.

Zahtjevi za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra do blago zamućena blijedo žuta do žuta tekućina, katkad s malim precipitatom. Karakterističnog, pomalo neugodnog mirisa i okusa.
BojaŽuta
Relativna gustoća0.908 - 0.918
Apsorbancija 270 nmnajviše 0.2
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina10.0 – 15.0
C18:0 stearinska kiselina4.3 – 7.2
C18:1 oleinska kiselina43.0 – 50.0
C18:2 linolna kiselina29.3 – 37.0
Sadržaj sterola (%)
Kolesterolnajviše 0.2
Kampesterolnajviše 1.5
Stigmasterolnajviše 1.0
Stigmasta-8,22-dien-3b-ol2.0 - 6.0
Spinasterol34.0 - 44.0
Shotenol44.0 - 50.0
Δ7-avenasterol4.0 - 7.0

* Prema marokanskoj normi:

NM 08.5.090  “Corps gras d’origine animale et végétale – Huiles d’argane – Spécifications”

Korisne reference

  1. Therapeutic potential of argan oil: a review. Monfalouti HE, Guillaume D, Denhez C, Charrouf Z. J Pharm Pharmacol. 2010 Dec;62(12):1669-75.
  2. Bioactive compounds and nutritional significance of virgin argan oil–an edible oil with potential as a functional food. Cabrera-Vique C, Marfil R, Giménez R, Martínez-Augustin O. Nutr Rev. 2012 May;70(5):266-79.
  3. The social and environmental context of argan oil production. de Waroux Yle P. Nat Prod Commun. 2013 Jan;8(1):1-4.
  4. L’arganier, Argania spinosa L. (skeels), usage thérapeutique, cosmétique et alimentaire. A., Moukal Phytothérapie, Volume 2 (5) – Sep 1, 2004
  5. Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health Zoubida Charrouf, Dominique Guillaume Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, 632–636
  6. Positional analysis and determination of triacylglycerol structure of Argania spinosa seed oil R., Maurin; K., Fellat-Zarrouck; M., Ksir Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 69 (2) – Feb 1, 1992
  7. Physicochemical and nutritional study of argan oil (Argania spinosa L.) in south‐western Algeria. M. Belarbi‐Benmahdi; D. Khaldi; C. Beghdad; H. Gouzi; N. Bendimerad; B. Hammouti Pigment & Resin Technology , Volume 38 (2): 4 – Mar 20, 2009
  8. Detection of argan oil adulteration with vegetable oils by high-performance liquid chromatography–evaporative light scattering detection Salghi, Rachid; Armbruster, Wolfgang; Schwack, Wolfgang Food Chemistry , Volume 153 – Jun 15, 2014
  9. Argan oil and other argan products: Use in dermocosmetology Guillaume, Dominique; Charrouf, Zoubida European Journal of Lipid Science and Technology , Volume 113 (4) – Apr 1, 2011
  10. Effect of processing on the quality of edible argan oil Matthäus, Bertrand; Guillaume, Dominique; Gharby, Saïd; Haddad, Aziza;Harhar, Hicham; Charrouf, Zoubida Food Chemistry , Volume 120 (2) – May 15, 2010
  11. Influence of Argan Kernel Roasting-time on Virgin ArganOil Composition and Oxidative Stability Hicham, Harhar; Saïd, Gharby; Bader, Kartah; Hanae, Monfalouti; Dom, Guillaume; Zoubida, Charrouf Plant Foods for Human Nutrition , Volume 66 (2) – Jun 1, 2011
  12. Archaeobotanical research at the medieval fortified site of Îgîlîz (Anti-Atlas, Morocco) with particular reference to the exploitation of the argan tree Marie-Pierre, Ruas; Margareta, Tengberg; Ahmed, Ettahiri; Abdallah, Fili; Jean-Pierre, Staëvel Vegetation History and Archaeobotany , Volume 20 (5) – Sep 1, 2011
  13. Detection of Argan Oil Adulteration Using Quantitative Campesterol GC-Analysis Miloudi, Hilali; Zoubida, Charrouf; Abd, Soulhi; Larbi, Hachimi; Dominique, Guillaume Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 84 (8) – Aug 1, 2007
  14. Argan oil-in-water emulsions: Preparation and stabilization A., Yaghmur; A., Aserin; Y., Mizrahi; A., Nerd; N., Garti Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 76 (1) – Jan
  15. L’arganier ou la richesse d’un patrimoine K., Alaoui Phytothérapie , Volume 7 (3) – Jun 1, 2009
  16. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  17. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  18. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005