Avokado


Persea americana Mill. = P. gratissima Gaert., Lauraceae

INCI: PERSEA GRATISSIMA OIL

Namjena: lako se upija, njega za sve tipove kože

Cijena: jeftino do srednje skupo

Tajna ljekovitosti: esencijalna linolna kiselina, steroli, lecitin

Moja opaska: uvijek intrigantna boja, vrlo poseban osjećaj na koži

Oralna uporaba: da, ali kod nas neuobičajena.

img_569372e085765

Priznajem da sam katkad nepravedan prema avokadu i da ga koristim odveć rijetko. Avokado više nije egzotična namirnica kao prije par godina, ali ga osobno baš i ne volim u prehrani osim u nekim zanimljivim umacima za povrće. Budući da se pulpa ploda odavno koristila za hranu i lijek, netko je jednom došao na ideju da iz osušene pulpe plodova istisne ulje i vidi što je to u njemu tako posebno. Ulje avokada, koje se danas dobiva ne baš jednostavnim procesom. Ulje se dobiva na nekoliko načina:

  1. 1934. godine Eaton je ispitivao dobivanje sušenjem ploda, te kasnijim istiskivanjem iz suhe pulpe pod velikim pritiskom (Eaton & Ball, 1934. American Vefumer, June 1934, 192.)
  2. 1938. godine Dean je usavršio metodu zagrijavanjem pulpe ploda vodenom parom, te istiskanje na rešetkama pod velikim pritiskom (Dean, HK, 1938. Utilising of Fats, A Harvey, London/2141.)
  3. 1942. godine Love je predložio kombinaciju prešanja pulpe nakon obrade otopinom kalcijevog hidroksida, a iz pogače bi se dodatno ekstrahiralo ulje ekstrakcijom organskim otapalom (Love, HT, 1942. Puerto Rico Experimental Station, US Dept of Agric, 18-19.)
  4. 1958. godine Turatti opisuje nekoliko načina dobivanja, uključujući i tiještenje nakon liofilizacije ploda i ekstrakciju (Turatti, JM, Santos, LC, dos Tanqojs & Arima, KK, 1958. Characterisation of Avocado oil extracted by various methods. Ins de Technologia de Alimentos, Compinas, São Paulo, Brazil. Oletim do Institute de Technologia de alimentos Brazil, 22(2), 267-284.)
  5. 1987. godine Human ispituje način dobivanja sušenjem pulpe u vrućem avokadovom ulju, a potom se iz mase tiještenjem dobiva ulje. Na žalost, ovaj način uključuje grijanje u ulju i ovakvo ulje nije hladno prešano (Human, T.P. 1987. Oil as a byproduct of the avocado. South African Avocado Growers’ Association Yearbook. 10:159-162)
  6. centrifugiranje je proces u kojem se izbjegava ekstrakcija organskim otapalima i zagrijavanje, a pulpa se samelje te se pod utjecajem centrifugalne sile na 12300 g i uz peterostruku masu vode vrši odvajanje ulja. Postupak je osjetljiv i voda mora biti puferirana na 5,5, uz dodatak 5% natrij-klorida ili kalcij-karbonata ili kalcij-sulfata (Bizimana, V; Breene, W.M. & Csallany, A .S. 1993. Avocado Oil Extraction with appropriate technology for developing countries. Journal of the American Oil Chemists Society, 70 (7), 821-822; Werman, M.J & Neeman, I. 1987. Avocado Oil Production and chemical characteristics. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 64 (2), 229-232)
  7. hladno prešanje je novija i najbolja tehnologija i razvijena je na Novom Zelandu. Pulpa se samelje u vrlo finu pastu u mlinovima na velikom broju okretaja, u trofaznom dekantatoru odvaja se pogača, voda i ulje. Ovakvo ulje je vrhunske kvalitete, a samo prešanje u potpunosti je definirano kao hladno prešano (Eyres, L.; Sherpa, N; Hendriks, G. 2006. Avocado Oil- A new edible Oil from Australasia. Institute of Food, Nutrition and Human Health, Massey University, New Zealand ; Wong, M; Requejo, C; McGhie, T; Wang,Y; Eyres, L; Woolf, A. 2005. Recent Research on the Health Components in Cold Pressed Avocado Oil. Avocado talk ppt). Udruženje Internation avocado oil council sugerira ovakav način dobivanja uređajima koje proizvodi talijanska tvrtka Amunduni.

Postoji više komercijalnih sorti avokada. Najčešći je Haas i on je standard u uzgoju, ali postoje i drugi česti kultivari: Gwen, Pinkerton, Fuerte, Zutano i Reed. Stadij zrelosti ploda, kultivar, ali i sastav tla, čak i insolacija, utječu na sastav ulja. Zbog toga na tržištu možete naći cijelu paletu ulja vrlo različitih karakteristika. Intenzitet boje uglavnom diktira količina klorofila (11-19mg/kg), a cijeli buket hlapivih spojeva diktira njegov miris (β-kariofilen, kariofilen oksid, α-humulen, α-kopaen, decenal, heptenal…). Sadržaj sterola varira od 8 – 20g/kg za ulja zrelih plodova, te 11-62g kod ulja proizvedenih iz nezrelih plodova. U sterolnom sastavu dominira β-sitosterol i kampesterol. Ovako visoki udio sterola daje popularan osjećaj glatkoće kože nakon apliciranja ulja avokada.

Ulje je vrlo često mutno s vidljivim precipitatom, ponekad duboko zeleno-smeđe ili zelene boje, ponekad žuto-zelene, a katkad blijedo zeleno-žute boje. To izluđuje sve koji rade s uljem avokada jer različiti dobavljači te različiti lotovi ulja imaju različite karakteristike i kozmetički proizvodi budu vrlo promjenjivog izgleda i mirisa. Mnoge odbija miris avokada, premda se sasvim lijepo maskira aldehidnim uljima i hidrolatima i citrusima, te lavandom i lavandinom. Ako mene pitate, moj favorit je ulje avokada s Novog Zelanda Haas kultivara koje je vrlo nenametljivog mirisa, svijetle boje i mutno, vrlo ugodno na koži. No, to ovisi o dobavljačima i oprostite avokadu na njegovoj raznolikosti.

Ima razloga za to praštanje. Jedno je to od ulja koje vrlo lako prolazi kroz kožu, ali zbog fitosterola (i vjerojatno lecitina) ostavlja zaista poseban osjećaj mekoće koji posramljuje i takve legende kao što je argan. Kao i bademovo ulje, dobro je za sve tipove kože. Smatramo kako su upravo fitosteroli avokada, te djelomično i vitamini, odgovorni za povoljni utjecaj na kožu. Sastav masnih kiselina čini ga njegujućim ali ne i spektakularnim za biologiju kože. U njemu dominira oleinska kiselina kao i u maslinovom ulju, ali ulje zna sadržavati i relativno zanimljivu palmitoleinsku kiselinu. Ne sadrži ju u toj mjeri kao makadamija, ali dovoljno da pomaže zreloj koži kojoj palmitoleinska kiselina nedostaje. Zelenkasta boja ulja daje uvijek intrigantne nijanse takvim proizvodima. Sugeriram da ga jednu večer isprobate čistog na licu, bez drugih eteričnih ulja i biljnih ulja. Većina ljudi ostane ugodno iznenađena. Avokado izaziva i ugodan osjećaj vlaženja kože. Uz ricinus, makadamiju i argan idealan je u pakunzima za kosu. Kako avokadovo ulje nije preskupo, obožavam ga u sapunima, uz babasu ili kokos. Sapuni s avokodamo posebno su ugodni za kožu.

Ulja za lice i tijelo, emulzijski sustavi, čak i gelovi za tuširanje i šamponi, u svima avokado ima svoje mjesto. Relativno umjerena cijena čini ga još popularnijim.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeUglavnom mutno ulje blijedo zelene do intenzivno zelene boje, često vidljivog bijelog precipitata. Karakterističnog mirisa na avokado koji može biti slabije ili jače izražen.
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 4.0
Jodni broj75-102
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 10.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina10.0-25.0
C16:1 palmitoleinska kiselina2.0 - 8.0
C18:0 stearinska kiselina0.1 - 0.4
C18:1 oleinska kiselina60.0 - 80.0
C18:2 linolna kiselina7.0 - 20.0
C 18:3 α-linolenska kiselina0.2 – 1.0

*predloženi standard iz Woolf, A. et al. Avocado oil. From cosmetic to culinary oil, Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils, R. Moreau and A. Kamal-Eldin, eds., AOCS Press, Urbana, Illinois, USA, 2009, pp. 73-125. Interni zahtjevi mogu se razlikovati od proizvođača do proizvođača uz manja odstupanja.

Korisne reference

  1. Woolf, A., M. Wong, L. Eyres, T. McGhie, C. Lund, S. Olsson, Y. Wang, C. Bulley, M. Wang, E. Friel, and C. Requejo-Jackman, Avocado oil. From cosmetic to culinary oil, in Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils, R. Moreau and A. Kamal-Eldin, eds., AOCS Press, Urbana, Illinois, USA, 2009, pp. 73-125.
  2. Hass avocado composition and potential health effects. Dreher ML, Davenport AJ. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50.

  3. The effect of various avocado oils on skin collagen metabolism. Werman MJ, Mokady S, Nimni ME, Neeman I. Connect Tissue Res. 1991;26(1-2):1-10.

  4. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR, Lambert JD. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6133-40.

  5. Effect of Varietal Differences on Composition and Thermal Characteristics of Avocado Oil N., Yanty; J., Marikkar; K., Long Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 88 (12) – Dec 1, 2011

  6. Influence of avocado oil processing on the nature of some unsaponifiable constituents M., Farines; J., Soulier; A., Rancurel; M., Montaudoin; L., Leborgne Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 72 (4) – Apr 1, 1995

  7. Unsaponifiable matter, total sterol and tocopherol contents of avocado oil varieties Y., Lozano; C., Mayer; C., Bannon; E., Gaydou Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 70 (6) – Jun 1, 1993

  8. Influence of Proportion of Skin Present During Malaxing on Pigment Composition of Cold Pressed Avocado Oil Marie, Wong; Ofelia, Ashton; Tony, McGhie; Cecilia, Requejo-Jackman; Yan, Wang; Allan, Woolf Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 88 (9) – Sep 1, 2011

  9. The Effect of Various Avocado Oils on Skin Collagen Metabolism Werman, M. J.; Mokady, S.; Ntmni, M. E.; Neeman, I. Connective Tissue Research , Volume 26 (1-2) – Jan 1, 1991

  10. Profile of Bioactive Compounds in Avocado Pulp Oil: Influence of the Drying Processes and Extraction Methods Marco, Santos; Tatiana, Alicieo; Claudio, Pereira; Guillermo, Ramis-Ramos;Carla, Mendonça Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 91 (1) – Jan 1, 2014

  11. Effect of Semisolid Formulation of Persea Americana Mill (Avocado) Oil on Wound Healing in Rats

    de Oliveira, Ana Paula; Franco, Eryvelton de Souza; Rodrigues Barreto, Rafaella; Cordeiro, Daniele Pires; de Melo, Rebeca Gonçalves; de Aquino, Camila Maria Ferreira; e Silva, Antonio Alfredo Rodrigues; de Medeiros, Paloma Lys; da Silva, Teresinha Gonçalves; Góes, Alexandre José da Silva; Maia, Maria Bernadete de Sousa Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM , Volume 2013 – Jan 1, 2013
  12. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

    Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  13. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  14. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005