Babasu


Attalea speciosa Mart. = Orbignya speciosa (Mart. ex Spreng.) Barb. Rodr Arecaceae

INCI: ORBIGNYA OLEIFERA SEED OIL

Namjena: Ulje za njegu svih tipova kože. Pakunzi za kosu, ulja za masažu, sapuni.

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: kratkolančane masne kiseline, tokotrienoli, steroli

Moja opaska: Izrazito brzo upijanje, diskretan i ugodan miris te stabilnost čine ovo ulje zanimljvim. Meni je osobno najbolje ulje za proizvodnju sapuna.

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, ali kod nas rijetko.

U brazilskim šumama rastu svakojaka čuda. Ne mislim sada ni na divovske anakonde niti na ogromne paukove. I u biljnom svijetu, osim orhideja, postoje  zanimljive vrste. Babasu palma je agresivna i dominantna vrsta koja prekriva velike površine, što se za kozmetiku pokazalo kao pravi blagoslov. Ljudi isprva nisu znali što napraviti s tom palmom, ali kada je iz jestivog ploda dobiveno ulje, uvidjelo se odmah da će slijediti uspjeh. Osim što je to dobro ulje za prehranu u ne baš bogatom Brazilu, prava je blagodat u kozmetici.

Ulje babasu palme doslovce nestaje u koži, bez masnih filmova, bez osjećaja težine na koži. Nije reklamni trik, već istina. Svojstvo brzog upijanja duguje kratkolančanim masnim kiselinama (kaprilna, kapratna, laurinska) i vrlo niskom viskozitetu. Stoga je idealno za sve ljude koji mrze ulja koja se sporo upijaju, koji vole da im nakon masaže kože ne bude masna, za pakunge za kosu je idealan kao i kokos, za vrlo lagane kreme, za… sjetite se već sami. Babasu ulje ubrzat će apsorpciju drugih ulja, izvrsno je, poput kokosa, za intrigantne macerate kao što je macerat nevena. Ako uz sve to dodamo i neutralno-ugodni miris koji podsjeća na kokos, evo razloga zašto neki odabiru ovo ulje radije od drugih, sličnih ulja. Od vitamina E sadrži  α- γ- i δ-tokotrienol u količini od 67-127 mg/kg. Od fitosterola sadrži 293-375 mg/kg  β-sitosterola, 106-158 mg/kg Δ-5 avenasterola, 107-137 mg/kg kampesterola. Ukupno sadrži 570-766 mg/kg sterola što je prilično velika količina za jedan maslac, no nešto je manje od sadržaja u kokosu.

Sastav masnih kiselina ga čini jednim od idealnih ulja za sapune koji se jako pjene i to je jedno od mojih omiljenih ulja za sapune. Postoje čak i moderni tenzidi, koji su spravljeni obradom ovog maslaca, najpoznatiji su sodium coco/babassu sulfate, sodium babassu-amphoactetate. Poput kokosa, tali se na ljetnoj temperaturi i od maslaca postaje ulje.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBijela pastozna masa neutralnog do blagogo ugodnog mirisa.
Indeks loma svjetla na 40 °C1.448 – 1.452
Slobodne masne kiseline (%)najviše 1.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj14 - 20
Saponifikacijski broj245 - 256
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.2
Točka taljenja22-26 °C
Udio masnih kiselina
C8:0 kaprilna kiselina2.6 - 7.3
C10:0 kapratna kiselina1.2 - 7.6
C12:0 laurinska kiselina40.0 - 55.0
C14:0 miristinska kiselina11.0 - 27.0
C16:0 palmitinska kiselina5.2 - 11.0
C18:0 stearinska kiselina1.8 - 7.4
C18:1 oleinska kiselina9.0 - 20.0
C18:2 linolna kiselina1.4 - 6.6

*Codex alimentarius

Korisne reference

  1. The use of babassu oil as substrate to produce bioemulsifiers by Candida lipolytica. Sarubbo LA, Porto AL, Campos-Takaki GM. Can J Microbiol. 1999 May;45(5):423-6.

  2. Ethnopharmacological use of babassu (Orbignya phalerata Mart) in communities of babassu nut breakers in Maranhão, Brazil. Souza MH, Monteiro CA, Figueredo PM, Nascimento FR, Guerra RN. J Ethnopharmacol. 2011 Jan 7;133(1):1-5.

  3. A comparison of the physicochemical properties and fatty acid composition of indaiá (Attalea dubia) and Babassu (Orbignya phalerata) oils. Ferreira BS, Faza LP, Le Hyaric M. ScientificWorldJournal. 2012;2012:532374.

  4. Effects of babassu nut oil on ischemia/reperfusion-induced leukocyte adhesion and macromolecular leakage in the microcirculation: observation in the hamster cheek pouch.

    Barbosa Mdo C, Bouskela E, Cyrino FZ, Azevedo AP, Costa MC, de Souza Md, Santos DS, Barbosa FL, Guerra LF, Nascimento Mdo D. Lipids Health Dis. 2012 Nov 16;11:158.

  5. Comparative properties of Amazonian oils obtained by different extraction methods. Ferreira BS, de Almeida CG, Faza LP, de Almeida A, Diniz CG, da Silva VL, Grazul RM, Le Hyaric M. Molecules. 2011 Jul 13;16(7):5875-85.

  6. Analytical pyrolysis of the kernel and oil of babassu palm ( Orbignya phalerata ) Vinhal, Jonas O.; Lima, Claudio F.; Barbosa, Luiz C.A. Journal of Analytical and Applied Pyrolysis , Volume 107 – May 1, 2014

  7. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  8. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  9. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005