Badem


Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb var dulcis

Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb var amara (DC.), Rosaceae

INCI: PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, PRUNUS AMYGDALUS AMARA KERNEL OIL

Namjena: njega svih tipova kože, vrlo blago i fino ulje

Cijena: srednje skupo, organski badem dosta skuplji

Tajna ljekovitosti: esencijalna linolna kiselina, steroli

Moja opaska: neka vam bude jedno od prvih ulja u kolekciji. Badem je sinonim za njegu kože.

Oralna uporaba: gurmanski dodatak u jelima, pogotovo ulje prženog badema.

U rano, rano proljeće nešto se zabijeli na mediteranu i nagovijesti još jednu plodnu godinu. Bez puno poetike, ti bijeli cvjetovi nose zametke za nama svima dragi badem. Nije ovo ulje zalud završilo, još u davna vremena, u kozmetici, a toliko se proširilo da je nekima postalo “preobično”. Još davno, kao student, proveo sam u jednoj karlovačkoj ljekarni ljeto na praksi, među smeđim neuglednim bocama punim rafiniranog badema. Sad kad se osvrnem na tu prošlost, žao mi je što taj badem nije bio hladno prešan, nerafiniran, s vrlo, vrlo lijepim i diskretnim mirisom badema, gotovo poput vrlo razblaženog marcipana. Usporedba nije nenamjerna: badem je vrlo ukusno i zdravo ulje ako ga koristite u prehrani. Blagog mirisa, fine teksture na koži, badem je decentno i nenametljivo ulje. No, europska farmakopeja daje mogućnost da se bademovo ulje dobiva kako iz slatkih badema (koji je kod nas uobičajen), tako i od gorkih badema. Ulje gorkog badema kod nas je nešto veća egzotika. U prosjeku, gorki bademi sadrže 5-10 puta veću razinu amigdalina, spoja iz kojeg nastaju cijanidni ioni i koji daju karakteristični miris badema. Stoga je ulje gorkog badema po svojem mirisu između ulja marelice i ulje šljive. Ako ga nabavite, može vam biti zanimljivo jer kozmetici daje amaretto miris koji se odlično slaže s bilnjim uljima poput kokosa, te brojnim eteričnim uljima (limuna, naranča, lavanda, ruža…). Kod nas ipak u potpunosti dominira ulje slatkih badema, a ako ste željni “cijanidnih” mirisa posegnut ćete za marelicom ili šljivom. Zanimljivo, gorki badem je bio jedan od prvih slučajeva fatalnog patvorenja: ulje gorkog badema patvorilo se dodavanjem nitrobenzena u obično ulje, a to je izazvalo slučajeve trovanja u djece i odraslih još prije sedamdeset godina.

Ako ne volite bombastične reklame, a volite tradicionalnu kozmetiku, badem je ulje za vas. Poznate su bile lanolinske kreme s bademovim uljem koje su se nekoć davno izrađivale u ljekarnama još u doba naših baka i prabaka. Polako su te kreme pale u zaborav ali mi je drago da sam davno odigrao ulogu njihovog revivala.

Budući da se relativno lako upija, badem je izvrsno ulje za njegu svih tipova kože. Mladenačka koža ga lako upija, a zrela koža postaje vitaliziranija i glađa. Badem je jedno od ulja s kojim se počinje i s kojim se polako upoznajete. Od njega se spravljaju ugodna ulja za lice i tijelo, bilo za noć ili dan, daje prelijepe kreme bijele boje i ugodna mirisa, koristi se rado u pakunzima i pilinzima, a uz sve to jedno je od najboljih ulja za masažu jer ima izvrstan omjer upijanja i klizavosti. Ako plaćate skupe tretmane u raznim “welness” i “spa” centrima (inače, u prijevodu, centrima za dobrobit i kupanje), dajte, pitajte da li vas doista masiraju hladno prešanim i nerafiniranim bademom. 90% njih, naime, to ne radi.

S uljem badema treba paziti jedino kod ljudi, te pogotovo djece koji su alergični na orašide.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra blijedo žuta do žuta tekućina. Karakterističnog, mirisa i okusa badema (cijanida).
BojaŽuta
Relativna gustoćaoko 0.916
Temperatura skrućivanja-18 °C
Apsorbancija 270 nmnajviše 0.2
Omjer apsorbancija A232/A270najmanje 7
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 2.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  15.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 0.9
Sadržaj vode (%)najviše 0.1
Udio masnih kiselina (%)
Zasićene masne kiseline <16:0najviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina4.0 - 9.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 0.8
C17:0 heptadekanska kiselinanajviše 0.2
C18:0 stearinska kiselinanajviše 3.0
C18:1 oleinska kiselina62.0-86.0
C18:2 linolna kiselina20.0 – 30.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 0.4
C20:0 arahidična kiselinanajviše 0.2
C20:1 eikozenoična kiselinanajviše 0.3
C22:0 behenična kiselinanajviše 0.2
C22:1 erucična kiselinanajviše 0.1
Sadržaj sterola (%)
Kolesterolnajviše 0.7
Kampesterolnajviše 4.0
Stigmasterolnajviše 3.0
β-sitosterol73.0 - 87.0
Δ5 avenasterolnajmanje 10.0
Δ7 stigmastenolnajviše 3.0
Δ7 avenasterolnajviše 3.0
Brasikasterolnajviše 0.3

*sukladno posljednoj Ph. Eur.

Korisne reference

  1. The uses and properties of almond oil. Ahmad Z. Complement Ther Clin Pract. 2010 Feb;16(1):10-2.
  2. Moisturizing effect of oleogel/hydrogel mixtures. Almeida IF, Fernandes AR, Fernandes L, Pena Ferreira MR, Costa PC, Bahia MF. Pharm Dev Technol. 2008;13(6):487-94
  3. Formulation and in vitro evaluation of a cosmetic emulsion from almond oil. Akhtar N, Ahmad M, – G, Masood MI, Aleem M. Pak J Pharm Sci. 2008 Oct;21(4):430-7.
  4. The effect of bitter almond oil and massaging on striae gravidarum in primiparaous women. Timur Taşhan S, Kafkasli A. J Clin Nurs. 2012 Jun;21(11-12):1570-6.
  5. Almonds and almond oil have similar effects on plasma lipids and LDL oxidation in healthy men and women. Hyson DA, Schneeman BO, Davis PA. J Nutr. 2002 Apr;132(4):703-7.
  6. Evaluation expérimentale de l’hydratation et du pouvoir occlusif in vivo et in vitro d’excipients lipophiles et de leurs émulsions phase huile continue. Marti-Mestres G, Passet J, Maillols H, Sam VV, Guilhou JJ, Mestres JP, Guillot B. Int J Cosmet Sci. 1994 Aug;16(4):161-70
  7. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  8. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  9. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005