Baobab


Adansonia digitata L., Malvaceae

INCI: ADANSONIA DIGITATA SEED OIL

Namjena: suha koža, pakunzi za kosu

Cijena: srednje do skupo ulje

Tajna ljekovitosti: steroli, linolna kiselina

Moja opaska: svestrano ulje, poput argana

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, kod nas rijetlo

Kao djeca, a možda i kao odrasli, čitali ste knjigu Mali Princ francuskog pisca Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry. Moram priznati da sam i sam iznenađen njegovim imenima, ali imajte na umu da se radi o francuskom plemiću. Sjećate se muke koje je Mali Princ imao s baobima na svojem malom planetu. Ne dao Bog da pusti da se razrastu – začas bi postali veći od njegove planete! Pustimo na stranu sada psihološku ili političku simboliku: baobab je sve samo ne štetno stablo. Ova impozantna biljka karakterističnog ogromnog debla u kojem skladišti vodu poznata je gotovo iz svih dokumentarnih emisija o životu u Africi. I dok smo na baobab do sada bili naviknuti kao scenografiju za prešetavanja lavova, bizona i žirafa, fokusirajmo se upravo na njega i njegove plodove u visokoj krošnji. Oni su iznimno bogati proteinima, kalcijem i uljem, da su dobili naziv – kruh majmuna. Plod koji i ljudi koriste u prehrani nutritivno je vrlo vrijedan, a njegova masnoća davno je nagnala ljude da iz njega spravljaju masne paste za njegu kože i kose. Ulje je bogato sterolima i ima ugodnu teksturu i osjećaj na koži, premda dosta masni i “rich”, pomalo sličan ulju argana. Ovisno o koži nešto se brže se upija od argana (ali to trebate probati sami) i idealno je za njegu suhe i osjetljive kože sklone iritaciji. Kako ima neutralniji miris od argana može biti odlična zamjena za njega. Kao i argan, koristi se za razne pakunge – kosu, trepavice, obrve, nokte, sam ili u kombinaciji s ricinusom. Kao što baobab štedi vodu u sušnoj sezoni, tako i ulje vraća vlažnost koži. Ulje baobaba uglavnom ne odgovara ljudima s masnom i mješovitom kožom.

Steroli u baobabu su vjerojatno glavne ljekovite molekule, uz esencijalnu linolnu kiselinu.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedožute do žute boje neutralnog do orašastog mirisa.
Relativna gustoća0.850 - 0.990
Slobodne masne kiseline izraženo preko oleinske kiseline4 -7g/100g
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  20.0
Saponifikacijski broj190 - 210
Jodni broj65 - 96
δ-tokoferol (mg/g)20-30
γ-tokoferol180 - 200
α-tokoferol20 - 25
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina18.0 - 30.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 8.0
C18:1 oleinska kiselina30.0 - 40.0
C18:2 linolna kiselina24.0 - 34.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.5 - 3.0
Sadržaj sterola (%)
Ukupni steroli4-5 g/kg
Kolesterol0.1 - 0.2
Kampesterol7.0 - 10.0
β-sitosterol70.0 - 80.0
Δ5 avenasterol2.0 - 4.0

* prema zahtjevima proizvođača; sukladno referencama 3 i 4. Odstupanja su moguća ovisno o izvoru.

Korisne reference

  1. Chemical and nutrient analysis of baobab (Adansonia digitata) fruit and seed protein solubility. Osman MA. Plant Foods Hum Nutr. 2004 Winter;59(1):29-33.

  2. Nutrient composition of selected indigenous fruits from sub-Saharan Africa. Stadlmayr B, Charrondière UR, Eisenwagen S, Jamnadass R, Kehlenbeck K. J Sci Food Agric. 2013 Apr 30.

  3. Fatty acid compositions of tigernut tubers (Cyperus esculentus L.), baobab seeds (Adansonia digitata L.), and their mixture E Eteshola, ACI Oraedu – Journal of the American Oil Chemists’ Society, 1996, 73, 255-257

  4. Fat content and fatty acid composition of oils extracted from selected wild-gathered tropical plant seeds from Nigeria IE Ezeagu, KJ Petzke, E Lange, CC Metges – Journal of the American Oil 1998, 75 1031–1035

  5. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  6. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  7. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  8. Physicochemical and organoleptic characteristics of Uapaca kirkiana , Strychnos cocculoides, Adansoniadigitata and Mangiferia indica fruit products Saka, John; Rapp, Isabel; Akinnifesi, Festus; Ndolo, Victoria; Mhango, Jarrett International Journal of Food Science & Technology , Volume 42 (7) – Jul 1, 2007
  9. Fatty acid composition of seed oils from six Adansoniaspecies with particular reference to cyclopropane and cyclopropene acids Auguste, Ralaimanarivo; Emile, Gaydou; Jean-Pierre, Bianchini Lipids , Volume 17 (1) – Jan 1, 1982
  10. Fat content and fatty acid composition of oils extracted from selected wild-gathered tropical plant seeds from Nigeria Ikechukwu, Ezeagu; Klaus, Petzke; Erika, Lange; Cornelia, Metges Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 75 (8) – Aug 1, 1998