Boražžina


Borago officinalis L. Boraginaceae

INCI: BORAGO OFFICINALIS SEED OIL

Namjena: lijek za kožu, za suhu kožu, kod raznih upalnih bolesti kože

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska kiselina (GLA)

Moja opaska: doista zlatno ulje, premda zna biti i zeleno. Nezaobilazno kao pomoć kod raznih upalnih bolesti kože (osim akni).

Oralna uporaba: apsolutno, jedno od najljekovitih biljnih ulja, od reumatoidnog artritisa, menopauzalnih tegoba, bolnih menstruacija do upalnih bolesti kože

boražina

Ulje boražine, kao i noćurka, jedno je od tipičnih ulja koja svoju ljekovitost duguju sastavu masnih kiselina, γ-linolenske kiseline (GLA). Već sam objašnjavao zašto je tome tako u odjeljku o ljekovitosti masnih kiselina, pa ne bih to ponavljao. Ukratko, ova masna kiselina vraća balans između proupalnih i protuupalnih lipidnih medijatora (glasnika) upale. Boražina sadrži u prosjeku čak duplo veću koncentraciju te ljekovite masne kiseline od ulja noćurka. I naravno, cijena je veća, ali srećom ne duplo. Nekoć je koštalo kao suho zlato, a danas je njegova cijena dosegnula prihvatljivu razinu za svačiji džep. Boražina, odnosno borač, prelijepa je biljka koju i danas sade po vrtovima, pogotovo u Dalmaciji.

Kao i ulje noćurka, ulje boražine je vrlo svestrano. Iznutra odnosno oralnim putem koristi se kao adjuvantna terapija različitih kožnih tegoba, od atopijskog dermatitisa, lihena, akni, pa sve do psorijaze svih tipova. Povrh svega, kao i pomoć kod bolnih menstruacija, policističnih jajnika, menopauzalnih tegoba i reumatoidnog artritisa. To je bilo nepoznato kod nas prije petnaestak godina, ali vremenom su i noćurak i boražina postali već naširoko poznati u javnosti. O tome će biti zasebna monografija jer se ovdje želim fokusirati na kozmetičku primjenu.

Izvana se koristi kao iznimno hranjivo ulje za lice, najčešće u smjesi s drugim uljima (kukui, badem, marelica, plod divlje ruže…), a izvrsna su u kremama za njegu vrlo suhe kože, te kod raznih upalnih bolesti kože. To se prije svega tiče upala koje nisu infektivnog karaktera, već za bolesti nastale greškama imunološkog sustava. Najčešće su to atopijski dermatitis i psorijaza. Budući da je relativno “teško” ulje koja se slabije upijaja, ne koristi se kod akni izvana, već samo iznutra. Iznimno je hranjivo, dosta masnog karaktera i polagano se upija.

Jedna od mana ulja boražine je njegov karakteristični miris koji se pogotovo razvija na koži – mene podsjeća na metal. No, svi mu to bez problema praštaju. Relativno se lako kvare zbog visoke razine polinezasićenih masnih kiselina i niskog sadržaja prirodnih tokoferola i tokotrienola, pa je korisno da ga konzervirate s ružmarinom CO2 ili prirodnim vitaminom E. To se pogotovo odnosi na emulzijske sustave. Kada izrađujete emulzijske sustave uz grijanje, prije procesa grijanja dodajte antioksidanse u njega. Od sterola dominiraju cikloartenol, kampesterol, gramisterol, obtusifoliol, 9,19-propansterol. 4-desmetilsterola kao što je cikloartenol bude oko 3,5 g/kg.

Često me znaju pitati: ako ulje boražine sadrži duplo više GLA, hoćemo li u potpunosti izbaciti ulje noćurka? Ne. Nimalo. Ove su razlike od velikog značaj u oralnoj terapiji, a u kozmetici je količina GLA u noćurku dovoljna za učinak. To se vidi i u stvarnom životu i u praksi. Odabir ostaje na vama.

Ulje boražine zna biti vrlo različitog izgleda, ovisno o godini i proizvođaču. Boja mu varira od žute do zelene. Srećom, ono na što se fokusiramo je GLA i tu je ono obično vrlo reproducibilnog sastava.

Boražina nije čarobni štapić kod upalnih bolesti kože ali može biti jedna od korisnih strategija. Boražina nije samo ulje “ozbiljnih stanja”. Ne zaboravite ju probati u sasvim običnoj kozmetici.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra blijedo žuta do žuta tekućina, katkad i zeleno-žute boje. Karakterističnog blagog mirisa.
BojaBlijedo žuta do žuta ili zelena.
Relativna gustoća0.910 - 0.925
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  8.0
Saponifikacijski broj185-195
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Sadržaj vode (%)najviše 0.1
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina8.0 - 12.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 – 5.0
C18:1 oleinska kiselina14.0 – 20.0
C18:2 linolna kiselina35.0 – 42.0
C18:3 γ-linolenska kiselinanajmanje 20.0
C20:1 eikozenska kiselina3.0 – 5.0
C22:1 erucična kiselina1.0 – 3.0
C24:1 tetrakozenska kiselina1.0 – 2.0.
Druge masne kiseline1.0 – 3.0

*sukladno posljednoj Ph. Eur.

Korisne reference

  1. Mechanisms by which botanical lipids affect inflammatory disorders. Chilton FH, Rudel LL, Parks JS, Arm JP, Seeds MC. Am J Clin Nutr. 2008 Feb;87(2):498S-503S
  2. Potential of evening primrose, borage, black currant, and fungal oils in human health. Barre DE. Ann Nutr Metab. 2001;45(2):47-57.
  3. Effect of Dietary Supplementation with Omega-3 Fatty Acid and gamma-linolenic Acid on Acne Vulgaris: A Randomised, Double-blind, Controlled Trial. Jung JY, Kwon HH, Hong JS, Yoon JY, Park MS, Jang MY, Suh DH. Acta Derm Venereol. 2014 Feb 18.
  4. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  5. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  6. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  7. Characterization of sterols in refined borage oil by GC-MS Inger, Wretensjö; Bo, Karlberg Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 79 (11) – Nov 1, 2002
  8. Quality of borage seed oil extracted by liquid and supercritical carbon dioxide Molero Gómez, A; Martı́nez de la Ossa, E Chemical Engineering Journal , Volume 88 (1) – Sep 28, 2002