Borovnica, sjemenke


Vaccinium myrtillus L. Ericaceae

INCI: VACCINIUM CORYMBOSUM SEED OIL (američka borovnica), VACCINIUM MYRTILLUS SEED OIL (europska borovnica)

Namjena: suha, ispucala koža, regeneracija, zaštita kože od agresivnog utjecaja okoliša

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: tokoferoli i tokotrienoli u optimalno antioksidacijskom miksu, povoljan omjer  α-linolenske i linolne kiseline i njihov visok udio u masnim kiselinama

Moja opaska: prava injekcija prirodnog vitamina E i njemu srodnih tvari, za sve koji ne koriste pšenične klice

Oralna uporaba: rijetko zbog cijene

Dok ovo pišem, moram vam odati svoju slabost – palačinke od šumskih borovnica (a ne onih uzgojenih gigantskih), savršenog omjera slatkoće, kiselosti i arome, u jednom restoranu na Lokvarskom jezeru. I to baš u sezoni. Idete li sami brati šumske borovnice, znajte da niste jedini sladokusci – to je omiljena hrana medvjeda. Tako se borovnice i šire, jer medvjedi, s oproštenjem, kakaju neprobavljene sjemenke koje onda niknu u prirodnom gnojivu, na zadovoljstvo i borovnice i životinja. One su i više od običnog gastronomskog užitka, kao da su posvećene antioksidativnom djelovanju protiv opasnih tvari iz nas i okoliša. Plava boja plodova potječe od skupine spojeva koje zovemo antocijanima te oligomernim procijanidinima i koji “hvataju” odveć zločeste oksidirane molekule, a u sjemenkama borovnica skriva se hranjivo biljno ulje bogato tokoferolima i tokotrienolima, tvarima koje smo u uvodu već spomenuli i koje vrše istu funkciju u našem organizmu. Pa tko kaže da palačinke ne mogu biti lijek? Ipak, za kozmetiku palačinke bi bile pomalo nezodne za upotrebu. Zahvaljujući CO2 ekstrakciji uspjelo se dobiti ulje vrlo ugodnog mirisa i teksture, kao stvoreno za intenzivnu regeneraciju kože. Dio ulja sjemenki borovnica dobiva se i klasičnim hladnim prešanjem. Njegova namjena je vrlo široka – koža izložena stresu, upaljena koža sklona iritaciji, stanjena i zrela koža, anti-age kozmetika, njega kože tijekom i nakon sunčanja. Uglavnom – puno toga. Kao CO2 biljno ulje relativno je visoke cijene. Dobra je zamjena za ulje pšeničnih ili kukuruznih klica, za sve one koje ne vole miris ovih ulja ili ih zbog nekih drugih razloga ne mogu koristiti, primjerice celijakičari koji ne koriste ulje pšeničnih klica.

Kao i mnoga ulja sjemenki, ima sadržaj masnih kiselina na kojima mu mogu pozavidjeti i najhranjivija, “klasična” biljna ulja. Preko 70% esencijalnih masnih kiselina α-linolenske i linolne kiseline u vrlo povoljnim omjerima za fiziologiju kože – omjer ω-6/ω-3 iznosi 1,7. Sadrži i oleinsku kiselinu. Od vitamina E sadrži α- i γ-tokoferola i γ-tokotreinol. Ulje sadrži i karotenoide, od kojih je najviše zeaksantina, također popularnog antioksidansa, te preko 5-9,3 g/kg fitosterola, ovisno o autorima. β-sitosterol je dominantni sterol (54-57%), te cikloartneol (6-9%). Profil fitosterola uvelike ovisi o geografskom podrijetlu. čak i unutar iste države (8). Zanimljivo, ulje sjemenki borovnice pokazuje veći antioksidativni učinak od mnogih drugih ulja sjemenki voća.

Ulje borovnice možete nanositi i bez puno “mućkanja”, čisto na kožu. No, miješa se s mnogim drugim uljima, od ploda divlje ruže, ulje sjemenki pasjeg trna i crnog ribiza, i mnogim drugima. Tko si može priuštiti, moža ga bez ikakvih sustezanja koristiti za izradu emulzija, odnosno krema za lice i tijelo.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedožute do žute boje neutralnog do orašastog mirisa.
Relativna gustoćaoko 0.930
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Ukupni tokoferoli (%)> 0.02
Ukupni tokotrienoli (%)> 0.02
Udio masnih kiselina (%)
C18:1 oleinska kiselina17.0 - 23.0
C18:2 linolna kiselina35.0 - 40.0
C18:3 α-linolenska kiselina35.0 - 40.0

*prema specifikacijama za CO2 biljno ulje, manja odstupanja su moguća kod drugih ulja. Sukladno referencama 3 i 4. Prema (7) Vaccinium corymbosum može sadržavati nešto nižu razinu α-linolenske kiseline (23,51-24,84%), linolne kiseline može biti 36,87-43,77%, a oleinske kiseline 22,96-25,42%.

Korisne reference

  1. Yu et al., Fruit Seed Oils u Nutraceutical and Specialty Lipids and their Co-Products (Nutraceutical Science and Technology), CRC Press, 2006.

  2. Genus vaccinium: medicine, cosmetics, and coatings. Johnson BJ, Lin B, Bongard JE. Recent Pat Biotechnol. 2010 Jun;4(2):112-24

  3. Fatty acid composition and antioxidant properties of cold-pressed marionberry, boysenberry, red raspberry, and blueberry seed oils. Parry J, Su L, Luther M, Zhou K, Yurawecz MP, Whittaker P, Yu L. J Agric Food Chem. 2005 Feb 9;53(3):566-73.

  4. PhD Thesis Value-adding factors in cold pressed edible seed oils and flours, John Wynne Parry Jr., University of Maryland, College Park, 2006.

  5. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  6. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  7. Varietal difference in lipid content and fatty acid composition of highbush blueberries Lih-Ling, Wang; Andrew, Peng; Andrew, Proctor  Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 67 (8) – Aug 1, 1990
  8. Plant sterols in seeds of two species of Vaccinium ( V. myrtillus and V. vitis-idaea ) naturally distributed in Finland Baoru, Yang; Jani, Koponen; Raija, Tahvonen; Heikki, Kallio European Food Research and Technology , Volume 216 (1) – Jan 1, 2003
  9. Plant sterols in vegetables, fruits and berries Piironen, Vieno; Toivo, Jari; Puupponen‐Pimiä, Riitta; Lampi, Anna‐Maija Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 83 (4) – Mar 1, 2003
  10. Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries A., Johansson; Pa¨ivi, Laakso; H., Kallio European Food Research and Technology , Volume 204 (4) – Apr 1, 1997