Brassica oleracea L. Italica, Brassicaceae

INCI: BRASSICA OLERACEA ITALICA SEED OIL

Namjena: ulje za pakunge za kosu, balzami i melemi, njega usnica

Cijena: relativno skupo

Tajna ljekovitosti: erucična kiselina, fitosteroli

Moja opaska: posve neobično ulje, intrigantnog mirisa, ali doista odlično ulje za kosu

Oralna uporaba: apsolutno izbjegavati zbog erucične kiseline

Ako niste do sada čuli za ovo ulje, priznajte da ste se iznenadili da brokula daje ulje. Volite li brokulu? Noćna je mora mnoge djece koja za napast ne vole zdravo, a vole sve nezdravo. Ako ste gledali crtani film Ledeno doba III ima jedna simpatična scena u kojoj glavni junak ljenivac pokušava nagovoriti mladunčad tiranosaura da jede brokulu. Čini mi se da su dobro personificirali svu djecu u tom crtiću. Možda ćete i vi biti pomalo podozrivi prema ovom ulju koje zadržava interesantan miris brokule, no nema razloga da vas to spriječi da ga koristite. Inače, ako vas život nanese u englesko govorno područje, u jezik lordovske ljubaznosti, riječinteresting znači “kakav je to pobogu miris”; a ako želite ići korak dalje i reći nešto vam se posve gadi, reći ćete intriguing. Trčite li već povraćati kroz prozor, najbolja riječ je peculiar. Čarobni marketing brokule nemojte preslikati na ovo ulje jer ne sadrži kemijske spojeve koje se nalaze u samom cvijetu brokule kojeg jedemo. Sadrži veće količine erucične kiseline koju smo već susreli kod abisinije, a dirljivu priču o ovoj masnoj kiselini pročitajte kod opisa uljene repice. Tajna ljekovitosti leži i u sterolima. Premda u konačnom pripravku gotovo ne daje miris, ako ste jako osjetljivi koristit ćete abisiniju. U odnosu na abisiniju koja je “dry touch” teksture, ulje sjemenki brokule je masnije i sporije se upija, što će neki doživjeti kao prednost, a neki kao nedostatak.

Treba znati – ovo ulje nije za prehrambenu upotrebu. Toliki sadržaj erucične kiseline nije dobar za srce. Ipak, nemojte ga se bojati koristiti u kozmetici, jer vam na taj način ne može štetiti, čak i kad se apsorbira kroz kožu. Ulje sjemenki brokule je fokusirano ulje, jasne upotrebe. Vjerojatno je najbolje ulje za njegu kose, bilo da ga dodajete u šampone i balzame za kosu, bilo da ga koristite u uljnim pakunzima. Izvrsno prodire u strukturu vlasi, sprječava ispucalost vrhova, olakšava češljanje i pravi je lijek za ispucalu kosu. Proizvođači ga reklamiraju kao prirodnu zamjenu za slikone u šamponima. Koristi se samo, ili u kombinaciji s drugim uljima za pakunge, poput ricinusa ili argana. Ulje sjemenki brokule omekšava i vlaži kožu, pa se koristi i za izradu balzama za usne i kožu. Zanimljivo je to što ulje sjemenki brokule sadrži i 1000-1500 IU retinola/100g ulja. Retinol je relativno rijedak u biljnim uljima i u njima se uglavnom nalaze prekursori vitamina A a ne čisti retinol.

Proizvođači sugeriraju sljedeće koncentracije u kozmetičkim proizvodima:

  1. šamponi 1-5%
  2. balzami za regeneraciju 2-6%
  3. proizvodi za stiliziranje kose uključujući i kreme za kosu 1-10%
  4. emulzijski sustavi 1-10%
  5. balzami i uljni pripravci 3-10%

Zahtjev za kvalitetom

Ulje sjemenki brokule nema jasnu specifikaciju. Palmitinske kiseline ima oko 2%, stearinske oko 1%, oleinske oko 13%, linolne kiseline oko 13%, α-linolenske kiseline oko 9%, gadoleinske kiseline oko 8%, nervonske kiseline oko 1%, a erucične kiseline oko 46%.

Korisne reference

  1. Plant sterols in vegetables, fruits and berries Piironen, Vieno; Toivo, Jari; Puupponen‐Pimiä, Riitta; Lampi, Anna‐Maija Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 83 (4) – Mar 1, 2003
  2. Variability for the fatty acid composition of the seed oil in a germplasm collection of the genus Brassica
    Leonardo, Velasco; Fernando, Goffman; Heiko, Becker Genetic Resources and Crop Evolution , Volume 45 (4) – Aug 1, 1998
  3. Composition of seeds of cruciferous oil crops L., Appelqvist Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 48 (12) – Dec 1, 1971