Bundeva, sjemenke


Curcubita pepo L., Cucurbitaceae

INCI: CUCRBITA PEPO SEED OIL

Namjena: prehrana, ali i intrigatna ulja za kožu. Pakunzi za kosu.

Cijena: jeftino

Tajna ljekovitosti: fitosteroli, lutein and zeaksantin, α- i γ-tokoferol

Moja opaska: zar salatno ulje za kožu? a zašto ne probati?

Oralna uporaba: apsolutno, prava delikatesa. Meni je najfinije hladno prešano od neprženih sjemenki.

Reći ćete – zaboga, pa što ulje buče, danas svima poznato, radi ovdje? Prvo, zato jer je fer da ga spomenemo kada već govorimo skoro o svim biljnim uljima. Drugo, jer je kozmetika isto što i hrana. Odavno sam zamišljao i razmišljao kako bučino ulje upotrijebiti u kozmetici. I onda me put prije štogod godina nanesao u slovenske Terme 3000, gdje sam vidio reklamu za panonsku masažu s bučinim uljem – i rekao, to je to! Ako ovo čitaju, čestitam. Ako već i nekom smeta da miriši po salati, masaža je idealna jer se možete nakon toga istuširati. Ma kako da to ulje bilo asocirano uz prehranu, sadržaj fitosterola u njemu čini kožu iznimno mekanom. U redu, priznajem da bučino uje možda nije za kreme za lice, jer se miris teško maskira, ali ako vam se sviđa, upravo i pričam ovu priču da kojim slučajem ne suzbijete svoju maštu u kozmetici. Nemojte, ipak, još i dodavati i aceto balsamico. Salata je salata, ali koža je koža.

Osim što je poznato u kulinarstvu, bučino ulje je i lijek za tegobe s prostatom, baš kao i bučine sjemenke, a iza te riječi, ne bi vjerovali, čak stoje i klinička ispitivanja. To je vjerojatno i jedan od najukusnijih lijekova uopće. Dnevna doza, ako se uzima za tu namjenu, iznosi oko jedne jušne žlice dnevno. Mućkanje ulje u ustima pomaže čak i kod afti. Kvalitetno prešano ulje ne smije biti spravljeno jeftinim trikovima u proizvodnji, gdje se bučine sjemenke dodatno potapaju u suncokretovom ulju kako bi se dobio i bolji prinos. Ljudska kreativnost nema granica, pa niti u varanju. Tradicinalno se ulje dobiva na dva načina:

  1. sušenjem, mljevenjem, suhim prženjem te nakon toga prešanjem koje zna biti na povišenoj temperaturi a ne samo hladno. Tijekom prženja razvijaju se karakteristične mirisne molekule među kojima dominiraju heksanal, pentanal, acetaldehid, 4-okten, butanal, izobutanal.
  2. hladno prešana na temperaturama ispod 50 °C. Ona su diskretnijeg mirisa, ali i dalje karakterističnog. Meni je ovo omiljeno ulje i u prehrani.

Nedavno objavljena studija pokazuje kako ulje sjemenki bundeve potiče rast kose, za što su vjerojatno odgovorni steroli. Smjesa sterola bundevinog ulja vrlo je kompleksna: Δ7,22,25-stigmastatrien-3β-ol, α-spinasterol, Δ7,25 stigmastadienol i Δ7-avenasterol su dominantni steroli. Ukupna razina sterola bude otprilike 6.39 – 8,98 g/kg i veća je u uljima koja su hladno prešana. Skvalena bude 5,5-7,6 g/kg. Zbog toga, uz ulje ricinusa i abisinije, za čas može postati zanimljiv uljni pakung za kosu pogotovo za muškarce odnosno kod tzv. androgene alopecije. Ulje bundeve sadrži i vrlo zanimljiv koktel karotenoida: vrlo poznati lutein 93-121 mg/kg te zeaksantin 98-116 mg/kg. ali i visoke razine kompleksa vitamina E: 27.1 do 75.1 mg/kg α-tokoferola, 74.9 do 492.8 mg/kg γ-tokoferola i 35.3 do čak 1109.7 mg/kg δ-tokoferola.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeTamna smeđa do smeđe crvena tekućina, karakterističnog mirisa sjemenke buče.
BojaTamno smeđa do smeđa.
Relativna gustoća0.915 - 0.925
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  4.0
Saponifikacijski broj188-198
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina10.0 – 16.0
C18:0 stearinska kiselina3.0 – 7.0
C18:1 oleinska kiselina18.0 – 38.0
C18:2 linolna kiselina40.0 – 62.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 3.0
Druge masne kiselinenajviše 4.0

*prema proizvođačima. Manja odstupanja su moguća. Prema (9) varijacije među 12 sorti (Crudigno, Pepoil, Winter, Fram, gea, Jerusalem, Mojvrt, Petovar, Tus, Vital, Zel, Zvezda) iznose:

  1. C16:0 palmitinska kiselina 9.0 – 12.2%
  2. C18:0 stearinska kiselina 0.2 – 0.6%
  3. C18:1 oleinska kiselina 34.5 – 42.6%
  4. C18:2 linolna kiselina 44.6 – 51.7%

Reference

  1. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Korisne reference
  2. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  3. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  4. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  5. Effect of pumpkin seed oil on hair growth in men with androgenetic alopecia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Cho YH, Lee SY, Jeong DW, Choi EJ, Kim YJ, Lee JG, Yi YH, Cha HS. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:549721.

  6. Extraction, isolation and characterisation of oil bodies from pumpkin seeds for therapeutic use. Adams GG, Imran S, Wang S, Mohammad A, Kok MS, Gray DA, Channell GA, Harding SE. Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1919-25.

  7. Chemical composition and functional characterisation of commercial pumpkin seed oil. Procida G, Stancher B, Cateni F, Zacchigna M. J Sci Food Agric. 2013 Mar 30;93(5):1035-41

  8. Oil and tocopherol content and composition of pumpkin seed oil in 12 cultivars. Stevenson DG, Eller FJ, Wang L, Jane JL, Wang T, Inglett GE. J Agric Food Chem. 2007 May 16;55(10):4005-13

  9. Characterization of crude and purified pumpkin seed oil. Tsaknis J, Lalas S, S. Lazos E  1997 Vol. 48. Fase. 5, 267-272

  10. Chemical composition and functional characterisation of commercial pumpkin seed oil Procida, Giuseppe; Stancher, Bruno; Cateni, Francesca; Zacchigna, Marina Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 93 (5) – Mar 30, 201

  11. Chemical Composition and Oxidative Stability of Roasted and Cold Pressed Pumpkin Seed Oils

    Sandra, Neđeral; Dubravka, Škevin; Klara, Kraljić; Marko, Obranović; Sunčica, Papeša; Antonija, Bataljaku Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 89 (9) – Sep 1, 2012
  12. Oil and tocopherol content and composition of pumpkinseed oil in 12 cultivars. Stevenson, David G.; Eller, Fred J.; Wang, Liping; Jane, Jay-Lin; Wang, Tong;Inglett, George E. Journal of agricultural and food chemistry – May 16, 2007
  13. Detection of adulteration of pumpkin seed oil by analysis of content and composition of specific Δ7-phytosterols Alexandra, Mandl; Gregor, Reich; W., Lindner European Food Research and Technology , Volume 209 (6) – Oct 1, 1999
  14. Changes in chemical composition of pumpkin seedsduring the roasting process for production of pumpkinseed oil (Part 1: non-volatile compounds) Murkovic, Michael; Piironen, Vieno; Lampi, Anna M.; Kraushofer, Tanja; Sontag, Gerhard Food Chemistry , Volume 84 (3) – Feb 1, 2004
  15. Changes in chemical composition of pumpkin seedsduring the roasting process for production of pumpkinseed oil (Part 2: volatile compounds) Siegmund, Barbara; Murkovic, Michael Food Chemistry , Volume 84 (3) – Feb 1, 2004
  16. The most important bioactive components of cold pressedoil from different pumpkin ( Cucurbita pepo L.) seeds Rabrenović, Biljana B.; Dimić, Etelka B.; Novaković, Miroslav M.; Tešević, Vele V.; Basić, Zorica N. LWT – Food Science and Technology , Volume 55 (2) – Mar 1, 2014