Buriti


Mauritia flexuosa L.f., Arecaceae

INCI: MAURITIA FLEXUOSA FRUIT OIL

Namjena: preparati za sunčanje, ulje za zrelu kožu, anti age, regeneracija kože

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: karotenoidi

Moja opaska: buriti mi je drag prije svega zbog ugodne i neobične boje. Volim ga u uljnim smjesama, umjesto pulpe pasjeg trna.

Oralna uporaba: uglavnom ne, premda je zdrav izvor karotenoida.

Papige are su mi oduvijek bile fascinantne, zbog svoje veličine. Stoga sam ime palme buriti čuo upravo u jednom od meni dragih serijala o divljim životinjama amazonije. Naime, intenzivno crveni plodovi buriti palme omiljena su hrana velikim papigama amazonije. Nisu niti slučajno crveni – oni sadrže veliku količinu karotenoida. I ulje koje dobiva iz tih plodova sadrži veliku količinu karotenoida, više od ploda divlje ruže, ali manje od pulpe pasjeg trna. Kao i sva ulja sa karotenoidima, koja regeneriraju kože i izvor su prirodnog, neškodljivog oblika vitamina A. Buriti se koristi za njegu zrele kože, anti age preparate, ali prije svega u preparatima za sunčanje. Karotenoidi prije svega sprječavaju oštećenja kože izazvanog UV zračenjem odnosno sunčanjem i “kvarcanjem”. Buriti inače nema toliko bogat sastav masnim kiselinama kao jedan plod divlje ruže, u sastavu dominira oleinska kiselina. Možda i samo ulje ne bi bilo “ništa posebno”, da nije njegove karakteristične boje. Naime, za razliku od ostalih ulja s karotenoidima koja su uglavnom narančaste boje, boja buriti ulja ima u pozadini crveno-roza odsjaj, što čini uljne smjese spravljenim od ovog ulja oku dopadljivima. Ulje sadrži vrlo visoku razinu karotenoida, preko od 252 – 1890 mg/kg, a glavni karotenoid je β-karoten, provitamin A. Stoga je ulje buritija dostojna zamjena macerata mrkve. Od tokoferola,  α-tokoferola ima 0,329 – 1,343 g/kg, a β-tokoferola 0,213 – 0,918 g/kg. Autori iz (5) zaključuju kako je daleko kvalitetnije ulje koje nije indistrijsko već je rađeno tradicionalnim postupcima jer sadrži veće razine karotenoida i vitamina E.

Samo ulje se dosta sporo upija, a zbog visokog sadržaja ne koristiti čisto (nerazrijeđeno). Obično se miješa s drugim uljima, od badema i lješnjaka do kukuija i makadamije. Oni će i ubrzati njegovu apsorpciju kroz kožu. Isto takvu boju dat će i kremama spravljenim od njega, koja budu zanimljive narančasto-roza boje.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro do opalescentno intenzivno narančasto-crveno do crveno ulje karakterističnog mirisa.
Relativna gustoća0.900 - 0.930
Indeks loma svjetla na 20 °C1.4350 – 1.490
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 5.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 2.0
Jodni broj50-80
Sadržaj vode0.1 - 0.2
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 0.20
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.20
C16:0 palmitinska kiselina9.0 - 12.0
C16:1 palmitoleinska kiselina0.10 - 0.30
C18:0 stearinska kiselina1.5 – 5.0
C18:1 oleinska kiselina50.0 – 70.0
C18:2 linolna kiselina10-0 – 25.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.50 - 2.00
C20:0 arahidična kiselina0.10 - 0.50

*sukladno specifikacijama više proizvođača. Manja odstupanja su moguća.

Korisne reference

  1. Identification and quantification of carotenoids, by HPLC-PDA-MS/MS, from Amazonian fruits. de Rosso VV, Mercadante AZ. J Agric Food Chem. 2007 Jun 27;55(13):5062-72.

  2. Photoprotective potential of emulsions formulated with Buriti oil (Mauritia flexuosa) against UV irradiation on keratinocytes and fibroblasts cell lines. Zanatta CF, Mitjans M, Urgatondo V, Rocha-Filho PA, Vinardell MP. Food Chem Toxicol. 2010 Jan;48(1):70-5.

  3. Low cytotoxicity of creams and lotions formulated with Buriti oil (Mauritia flexuosa) assessed by the neutral red release test. Zanatta CF, Ugartondo V, Mitjans M, Rocha-Filho PA, Vinardell MP. Food Chem Toxicol. 2008 Aug;46(8):2776-81.

  4. Rheological behavior, zeta potential, and accelerated stability tests of Buriti oil ( Mauritia flexuosa ) emulsions containing lyotropic liquid crystals Zanatta, Cinthia Fernanda; Sato, Anne Miwa Callejón de Faria; Camargo Junior, Flavio Bueno de;Campos, Patrícia Maria Berardo Gonçalves Maia; Rocha-Filho, Pedro Alves Drug Development and Industrial Pharmacy, Volume 36 (1) – Jan 1, 2010

  5. Characterization of Oil Extracted from Buriti Fruit ( Mauritia flexuosa ) Grown in the Brazilian Amazon Region Simone, Silva; Klicia, Sampaio; Thiago, Taham; Silvana, Rocco; Roberta, Ceriani; Antonio, Meirelles Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 86 (7) – Jul 1, 2009

  6. Supercritical extraction of carotenoids and lipids fromburiti ( Mauritia flexuosa ), a fruit from the Amazon region Ferreira de França, Luiz; Reber, Georg; Meireles, M.Angela A; Machado, Nélio T; Brunner, Gerd The Journal of Supercritical Fluids , Volume 14 (3) – Mar 1, 1999