Chia


Salvia hispanica L., Lamiaceae

INCI: SALVIA HISPANICA SEED OIL

Namjena: ulje bogate teksture za suhu kožu i kožu sklonu iritaciji, uljni serumi i katkad emulzijski sustavi.

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, tokoferoli

Moja opaska: ulje chie još je uvijek rijetko dostupno kod nas. Najfinije mi je u uljnim serumima za one koji vole vrlo bogate i masnije teksture.

Oralna uporaba: naravno, kao i sva ulja s  α-linolenskom kiselinom, kod suhe i atopične kože.

img_56915ffdccfcf

Biljke vole biti dostupne. Ako to ne uspiju nemilosrdne su. Sjećam se jednog društvanca “poslovnjaka” iz generacije “novopečenih post 90-tih” koji su nešto silno htjeli ugurati chiu na hrvatsko tržište. Bio sam iskreno sretan kao malo dijete jer chia je tada bila poznata samo botaničarima. I tako društvance – marketing, projekcije milijuna pa audiji, poslovna carstva i todorići – pa niš’, kako to već bude kod te generacije, nikad nisam vidio ni žličicu te chie. Imali su sve osim fokusa prema najbitnijem. Ali biljke su strpljive i bezobrazno uporne i srećom su vam dostupne i bez maštanja o audijima. Chia je samonikla u Srednjoj Americi i dugi niz stoljeća koristila se u prehrambene svrhe. Značenje naziva logično: chian na Nuhuatl jeziku znači “uljni”. Sjemenke su pune sluzi koja bubri i nadam se da ste već probali nekoliko delicija, pogotovo zdravih pudinga s ovom biljkom. Ako niste – hitajte u kupnju. Fino i zdravo.

Chia je druga poznata komercijalna biljka Južne Amerike, uz inka orah, čije je ulje bogato α-linolenskom kiselinom. Ulje je fino, bogato, za one koji vole masni osjećaj na koži. Meni je najbolje u bogatim serumima za lice u kombinaciji s uljima bogatim tokoferolima ili tokotrienolima (pšenične klice, sjemenke brusnice, maline, američke brusnice). U laganijim i geografski povezanim kombinacijama s uljem brazilskog oraha ili još bolje maceratom gardenije inka pretvara se u brzo upijajući i ugodan serum. Ako ga koristite u emulzijskim sustavima morat ćete ga zaštiti od oksidacije kao i svako drugo ulje (ovdje vidi kako). Ulje chie je ulje kože sklone iritaciji i svrbeži, a posebno mi je drag rad (2) u kojem se ispitalo ulje chie u liječenju svrbeži kod bubrežnih bolesnika. To je korisna informacija. Vi ne morate biti takav bolesnik da ga koristite, ali ćete se sjetiti ovog ulja kada vas muči svrbež od suhe kože nakon tuširanja – možda ćete uz neku “običnu” marelicu dodati dio chie za još bolju ishranu, zašto ne? Koža atopičara također može profitirati od ovog ulja i izvana, a ne samo iznutra.

Usporedimo li ulja bogata α-linolenskom kiselinom jednu klasu predstavljaju kukui i inka orah koji su laganije teksture i chia, konoplja i perila ulje koji su malo više “masniji” ali i s većim osjećajem zaštite. Naravno, o tome će najbolje prosuditi vaša koža pa probajte. Objavljeni su različiti podaci o sadržaju sterola, od 1,2 – 4,4 g/kg i komparabilan se s uljem perile. I sadržaj tokoferola je sličan, nešto više od 400mg/kg. Dominantni je  γ-tokoferol.

Ako ikada dobijete ovo ulje, ne zaboravite njegovu vrijednost u prehrani.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro blijedo žuto do žuto ulje slabo intenzivnog i karaterističnog mirisa.
Relativna gustoća0.920 - 0.940
Indeks loma svjetla na 20 °C1.4671 - 14768
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 5.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Jodni broj190 - 223
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina4.0 - 8.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 - 5.0
C18:1 oleinska kiselina4.0 - 10.0
C18:2 linolna kiselina14-0 – 23.0
C18:3 α-linolenska kiselina50.0 - 65.0

*temeljem proizvođača i referenci. Komercijalno ulje konzervirano astaksantinom ima narančasto-crvenu notu.

Korisne reference

  1. The promising future of chia, Salvia hispanica L. Mohd Ali N, Yeap SK, Ho WY, Beh BK, Tan SW, Tan SG. J Biomed Biotechnol. 2012;2012:171956. doi: 10.1155/2012/171956. Epub 2012 Nov 21.

  2. Characterization of chia seed oils obtained by pressing and solvent extraction Ixtaina, Vanesa Y.; Martínez, Marcela L.; Spotorno, Viviana; Mateo, Carmen M.; Maestri, Damián M.; Diehl, Bernd W.K.; Nolasco, Susana M.; Tomás, Mabel C. Journal of Food Composition and Analysis , Volume 24 (2) – Mar 1, 2011

  3. Extraction of oil from chia seeds with supercritical CO2 Uribe, Jose Antonio Rocha; Perez, Jorge Ivan Novelo; Kauil, Henry Castillo;Rubio, Gabriel Rosado; Alcocer, Carlos Guillermo The Journal of Supercritical Fluids , Volume 56 (2) – Mar 1, 2011

  4. Physical properties, chemical characterization and fatty acid composition of Mexican chia (Salvia hispanica L.) seeds Porras‐Loaiza, Patricia; Jiménez‐Munguía, María T.; Sosa‐Morales, María Elena; Palou, Enrique;López‐Malo, Aurelio International Journal of Food Science & Technology , Volume 49 (2) – Feb 1, 2014

  5. Effects of Seed Color and Growing Locations on FattyAcid Content and Composition of Two Chia ( Salvia hispanica L.) Genotypes Ricardo, Ayerza Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 87 (10) – Oct 1, 2010

  6. Fatty acid and nutritive quality of chia (Salvia hispanica L.) seeds and plant during growth Peiretti, P.G.; Gai, F. Animal Feed Science and Technology , Volume 148 (2) – Jan 16, 2009

  7. Oil content and fatty acid composition of chia (Salvia hispanica L.) from five northwestern locations in Argentina Ricardo, Ayerza (h) Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 72 (9) – Sep 1, 1995

  8. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential Dubois, Virginie; Breton, Sylvie; Linder, Michel; Fanni, Jacques; Parmentier, Michel European Journal of Lipid Science and Technology , Volume 109 (7) – Jul 1, 2007

  9. Extending the range of an ancient crop, Salvia hispanica L.—a new ω3 source Watchareewan, Jamboonsri; Timothy, Phillips; Robert, Geneve; Joseph, Cahill;David, Hildebrand Genetic Resources and Crop Evolution , Volume 59 (2) – Feb 1, 2012