Chufa (souchet)


 Cyperus esculentus L. Cyperaceae

INCI: CYPERUS ESCULENTUS ROOT OIL

Namjena: proizvodi za njegu kose, njega kože svih tipova

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina, steroli

Moja opaska: ugodnog “orašastog” mirisa, ugodne teksture. Jedno od ulja za njegu, a u modernoj prirodnoj kozmetici kao jedno od ulja za njegu kose.

Oralna uporaba: u nekim je zemljama prehrambeno ulje; kod nas rijetko.

Chufa je unikatno ulje iz čisto botaničkih razloga. Iz većine biljaka biljna ulja se dobivaju iz plodova i sjemenki, jer je i logično da biljka “sakriva” vitalne masne kiseline za novu biljku. Premda se na engleskom naziva “tiger nut”, riječ “nut” je za jedinicu iz botanike. Ulje se dobiva iz korijena, točnije gomolja u koje ova mala biljka iz reda trava “posprema” biološki važno ulje. Zapamtite ga barem po ovom botaničkom kuriozitetu. Biljka je široko rasprostranjena u sjevernoj Africi, jugositočnoj Aziji, te Šapnjolskoj i dijelu Francuske.

U svijetu biljnih ulja naizgled ima puno novotarija, no chufa je doista drevno ulje. Znamo da se koristilo u starom Egiptu jer su arheolozi posude s chufom pronašli u grobnicama. Arapska medicina iznimno je cijenila ovu biljku i sok gomolja (mlijeko) koristila se kako u prehrani tako i u medicini. Širenjem arapske kulture u IX. stoljeću biljka se počela kultivirati u području Španjolske. Postoji više kultivara od koji je u prehrani najcijenjenija “žuta” chufa. Radi poboljšanja okusa, plod se prži na 150 °C i tijekom tog procesa nastaju mirisne molekule poput vanilina koje povećavaju olfaktornu kvalitetu proizvoda.

Ulje chufe pripada klasi ulja s visokim udjelom oleinske kiseline, pa se koristi kao i maslinovo ulje, za ulja i emulzijske sustave za svakodnevnu njegu kože. U odnosu na maslinovo ulje ima lakšu teksturu i nešto se brže upija. Francuska tvrtka Laboratoires Sérobiologiques uvela je njegovu eko varijantu na tržište i ispitala je njegovo povoljno djelovanje na kosu i hdrataciju kože u kozmetičkim proizvodima. Usprkos impresivnoj povijesti uporabe ovo ulje još nije preteklo trenutnu popularnost marule. Sastav neosapunjive frakcije nije posebno impresivan. Ukupno ima 0,59 g/kg sterola, uglavnom β-sitosterol (87%) te u manjoj mjeri  Δ5 avenasterol, kampesterol i stigamsterol. Sadrži i diskretnije količine tokoferola (120 mg/kg), uglavnom α-tokoferol (86 mg/kg) i β-tokoferol (33 mg/kg). Usprkos nižoj razini tokoferola, ulje je vrlo stabilno na utjecaj oksidacije i u kozmetičkim proizvodima.

Aroma zone navodi kako se ovo ulje u sjevernoj Africi koristilo za smanjenje pretjeranog rasta dlačica po tijelu. To je naigled u kontradikciji s činjenicom da je to jedno od ulja za njegu kose. I dok sama etnobotanička priča može biti točna, moramo paziti da ne napravimo botaničku zabunu. Naime, za doista ohrabrujuće djelovanje protiv rasta dlačica pokazuje eterično ulje druge vrste istog roda koje se također dobiva iz gomolja. To je Cyperus rotundus L. 2014. godine pojavila se vrlo suvisla studija koja je pokazala kako je kozmetički tretman androgenog hirzutizma (muškim spolnim hormonima izazvana dlakavost) ovog eteričnog ulja po licu jednako učinkovit kao i laserska epilacija (9).

Chufa vam može poslužiti kako još jedno od ulja poput marule, badema i zelenog čaja/tsubaki za proizvode za opću njegu kože. Uz ulje abisinije, brazilskog oraha ili argana može biti zanimljivo u pakunzima za kosu ili u šamponima u udjelu od 1-3%.

Zahtjev za kvalitetom

Još je premalo podataka za kreiranje zahtjeva. Proizvođači navode indeks loma svjetla od 1.460-1.475, saponifikacijski broj od 175-225 i jodni broj 70-90. Tipično, ulje sadrži preko 60% oleinske kiseline, ispod 20% linolne te između 10 i 20% palmitinske kiseline.

Korisne reference

  1. Tiger nut oil (Cyperus esculentus L.): A review of its composition and physico-chemical properties. Onyinye Ezeh, Michael H Gordon, Keshavan Niranjan European Journal of Lipid Science and Technology Volume 116, Issue 7, pages 783–794, July 2014
  2. Evaluation of the tubers and oil of Cyperus esculentus Umerle, S.C.; Okafor, E.O.; Uka, A.S. Bioresource Technology , Volume 61 (2) – Aug 1, 1997
  3. Chemical and fatty acid composition of Cyperusesculentus M., Ozcan; A., Gumuscu; F., Er; D., Arslan; B., Ozkalp Chemistry of Natural Compounds , Volume 46 (2) – May 1, 2010
  4. Volatile constituents of roasted tigernut oil ( Cyperusesculentus L.) Lasekan, Ola Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 93 (5) – Mar 30, 2013
  5. Extraction of oil from tiger nut ( Cyperus esculentus L.) with supercritical carbon dioxide (SC-CO2) Lasekan, Ola; Abdulkarim, Sabo M. LWT – Food Science and Technology , Volume 47 (2) – Jul 1, 2012
  6. Stereospecific Analysis of Fatty Acid Composition of Chufa ( Cyperus esculentus L . ) Tuber Oil Moonjung, Kim; Siwon, No; Suk, Yoon Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 84 (11) – Nov 1, 2007
  7. Fatty acid compositions of tigernut tubers ( Cyperus esculentus L.), baobab seeds ( Adansonia digitata L.), and their mixture E., Eteshola; A., Oraedu Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 73 (2) – Feb 1, 1996
  8. Compositional and structural studies of the oils from two edible seeds: Tiger nut, Cyperus esculentum , and asiato, Pachira insignis , from Ghana Yeboah, Samuel Owusu; Mitei, Yulita Chebotip; Ngila, Jane Catherine; Wessjohann, Ludger;Schmidt, Juergen Food Research International , Volume 47 (2) – Jul 1, 2012
  9. Topical Cyperus rotundus oil: a new therapeutic modality with comparable efficacy to Alexandrite laser photo-epilation. Mohammed GF. Aesthet Surg J. 2014 Feb;34(2):298-305.