Čileanski lješšnjak


Gevuina avellana (Molina) Gaertn., Protaceae

INCI: GEVUINA AVELLANA SEED OIL

Namjena: Dobar UV zaštitni faktor, kozmetika za sunčanje, opća njega kože, dobar nosač eteričnih ulja.

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: rijetke masne kiseline (izomeri), tokotrienoli

Moja opaska: Prvi odabir kod sunčanja, uz shea maslac i malinu. Vrlo ugodno ulje pomalo neobičnog mirisa.

Oralna uporaba: iznimno rijetko, no u Južnoj Americi koriste se u prehrani

Čileanski lješnjak nazvali su “makadamija hladne klime”, premda ima vrlo malo toga zajedničkog s makadamijom, jednako kao što nema puno veze s lješnjakom. Čileanski lješnjak prilično je otporan grm koji tek malo po plodu sliči na lješnjak. U Čileu (a gdje drugdje?) rade vrlo ukusne kolače sa simpatičnim plodom ove vrlo otporne biljke koja podnosi i hladnoću i sušu. Čileanski lješnjak, kakav danas koristimo, plod je mukotrpne selekcije najboljih klonova koji daju optimalne količine ulja. Osim za prehranu, biljka je na skromna vrata ušla u svijet kozmetike kao sredstvo za zaštitu od UV zraka. I tu je odmah stupila na tron. Čileanski lješnjak sadrži α-tokotrienol u većim količinama, oko 130 mg/kg, dok druge tokoferole sadrži u tragovima. Vrlo je neobično za neko ulje da sadrži toliku količinu tokotrienola, a pogotovo potpunu predominaciju tokotrienola u odnosu na tokoferole. Taj tokotrienol je daleko moćniji od tokoferola u zaštiti stanica od štete koju joj uzrokuju UV zrake. Čileanski lješnjak je ulje zaštite ne samo od UV zraka već od svih stresnih čimbenika. Ne može vas zaštiti od poludjelog šefa ili šefice, ali može od klimatskih i klimatizacijskih ugroza (ovu riječ baš volim) i zagađenog zraka. Premda ulje sadrži 15-19 g/kg neosapunjive frakcije, vrlo malo je poznat njen sastav osim profila tokoferola i tokotrienola.

Ulje daje vrlo stabilne emulzije koje se teško kvare. Želite li nagraditi svoju kožu anti-stres tretmanom, kombinirajte ga s uljima koja sadrže puno tokoferola, primjerice uljem pšeničnih klica, a možda vam na pamet padnu i ulja američke brusnice (γ-tokotrienol) ili sjemenke europske borovnice (tokoferoli).

Neobična biljka ima i neobičan sastav masnih kiselina. Čileanski lješnjak kao da voli proizvoditi masne kiseline s neuobičajenom pozicijom dvostrukih veza, tzv. izo-masne kiseline. Sadrži izo-palmitoleinsku kiselinu koja je ω-5 tj. Δ11, dok je palmitoleinska kiselina ω-7 Δ9. Omega, prisjetimo se, znači udaljenosti dvostruke veze od naujudaljenijeg ugljikovog atoma od karboksilne skupine, a Δ znači pozicija dvostruke veze od ugljika – karboksilne skupine. Uz “normalnu” oleinsku kiselinu koja je ω-9 Δ9, sadrži i izo-oleinsku kiselinu koja je ω-6 Δ12. Sadrži i dosta dugolančanih, mononezasićenih masnih kiselina koje su sve redom isto egzotične: C18:2 ω-9 Δ9,12 izomer linolne kiseline, ω-9 Δ11 i ω-5 Δ15 izomer eikozaenske kiseline, te ω-5 Δ17 i ω-3 Δ19 dokozaenske kiseline.

Malo se zna koliko takav sastav doprinosi ljekovitosti ulja i kakav je metabolizam ovih masnih kiselina, no praksa pokazuje kako je ulje čileanskog lješnjaka vrlo ugodno kožu. In vitro ispitivanja pokazuju kako ulje čileanskog lješnjaka apsorbira u UV spektru između 260 i 280 nm i time potencijalno doprinosi zaštiti kože od UV zračenja. No, brojke od faktora 50 koje se nalaze na internetu daleko se pretjerane i možda se odnose samo na navedene in vitro sustave. Korisna uloga u sredstvima za sunčanje vjerojatno počiva i na sadržaju α-tokotrienola koji štiti od posljedica UV-a, a ne samo apsorpcije UV-a.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedo žute boje i neutralnog mirisa.
Relativna gustoća0,913 - 0.930
Indeks loma svjetla na 20 °C1.468 - 1.478
Slobodne masne kiseline (%)najviše 2.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  8.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Nalaz prisustva sezamovog uljanegativan
Sadržaj vode0.1
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.05
C16:0 palmitinska kiselina1.0 - 5.0
C16:1 izopalmitoleinska kiselina ω5 Δ1120.0 - 27.0
C18:0 stearinska kiselinanajviše 1.0
C18:1 oleinska kiselina40.0 - 55.0
C18:2 linolna kiselina6.0 - 15.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 2.0

*Većina proizvođača ima vrlo netočnu terminologiju izražavanja izomera masnih kiselina – C18:1, C18:2, C20:1 i C22:1. Tipičan sastav izo-masnih kiselina prikazan je prema referenci (1).

Masna kiselina%
C16 :1 ω-5 Δ11  izopalmitoleinska kiselina22.7
C18 :1 ω-9 Δ9 oleinska kiselina39.4
C18 :1 ω-6 Δ12 izo-oleinska kiselina6.2
C18:2 ω-9 Δ9,12 izo-linolna kiselina5.6
C20:1 ω-7 Δ11 eikozaenska kiselina3.1
C20:1 ω-5 Δ15 eikozaenska kiselina6.6
C22:1 ω-5 Δ17 dokozaenska kiselina7.9
C22:1 ω-3 Δ19 dokozaenska kiselina1.6

Korisne reference

  1. Characterization of chilean hazelnut ( Gevuina avellanamol) seed oil C., Bertoli; L., Fay; M., Stancanelli; D., Gumy; P., Lambelet  Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 75 (8) – Aug 1, 1998

  2. Seed oil bodies from Gevuina avellana and Madia sativa. Acevedo F, Rubilar M, Shene C, Navarrete P, Romero F, Rabert C, Jolivet P, Valot B, Chardot T. J Agric Food Chem. 2012 Jul 18;60(28):6994-7004.

  3. Gevuina nut (Gevuina avellana, Proteaceae), a cool climate alternative to macadamia S. Halloy, A. Grau, B. McKenzie Economic Botany April–June 1996, Volume 50, Issue 2, pp 224-235
  4. Chilean hazelnut ( Gevuina avellana ) seed oil K., Aitzetmuller Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 81 (7) – Jul 1, 2004
  5. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  6. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005