Crni kim


Nigella sativa L., Ranunculaceae

INCI: NIGELLA SATIVA SEED OIL

Namjena: Antialergijsko ulje. Uglavnom u oralnim oblicima, rijetko u kozmetičkim pripravcima. Protuupalno.

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: timokinon

Moja opaska: s oprezom i razboritošću u kozmetici. Paziti na alergijske reakcije.

Oralna uporaba: puno pametnija od uporabe u kozmetici.

Crni kim ili crni kumin, kako ga neki nazivaju, ne valja brkati s kimom (Carum carvi), niti kuminom (Cuminum cyminum). Kada smo razriješili ovu malu botanički smicalicu s nazivljima, pogledajmo što uopće ta biljka i njeno biljno ulje rade u kozmetičkoj kuharici. Da odmah bude jasno, crni kim rijetko kada ulazi u kozmetičke pripravke. Većina ljudi koji koriste kozmetiku zbog redovne njege i ishrane kože zazirala bi od teškog, ljutkastog i začinskog mirisa ulja crnog kima. No, težak, začinski miris ima i tamanu (ulje), pa svejedno češće završava u kozmetici. Crni kim ima jedno nezgodno pravilo: vrlo je koristan oralnim putem, ali je njegova uporaba u kozmetici dvojbena. Crni kim je drevna ljekovita i začinska biljka, poznata još od egipatskog doba. I ostala bi samo drevna priča da nekim čudom nije ponovo otkrivena u tzv. Th2 bolestima, alergiji, atopijskom dermatitisu i astmi. Te bolesti su postale vrlo “popularne” i u silnom su porastu zadnjih 20 godina. Crni kim je kod nas popularan već godinama i njegovoj oralnoj uporabi posvećujem posebnu monografiju. Nemojte precijeniti njegovo djelovanje jer uzroci ovih bolesti mogu biti vrlo heterogeni, ali nemojte ga niti podcijeniti. U kozmetičkoj uporabi, paradoksalno, može izazivati alergijske reakcije. Osobno ga gotovo uopće ne koristim na taj način. Ne jednom znali su mi doći ljudi s atopijom gdje je primjena ovog ulja na koži izazivala pogoršanje, a oni koji su ga koristili čistog na licu znalo je izazivati crvenilo. To nije općenito pravilo i to se ne zbiva uvijek, ali imajte to na umu. U mojoj praksi to je tipično ulje iznutra, za razliku od boražine i noćurka koja su rado viđena ulja u kozmetici.

Objavljeno je više studija uporabe ulja crnog kima na koži, ali je sugestija da se ono provodi ipak pod nadzorom.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro žuto smeđe do smeđe ulje karakterističnog mirisa crnog kima i ljutog okusa.
Relativna gustoća0.918 - 0.925
Slobodne masne kiseline (%)2.0 - 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kg30.0 - 70.0
Saponifikacijski broj185 - 205
Jodni broj50-80
Eterično ulje (%)max 7.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina11.0 - 14.0
C16:1 palmitoleinska kiselina0.05 - 0.50
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 4.0
C18:1 oleinska kiselina17.0 – 26.0
C18:2 linolna kiselina52.0 – 67.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.1 - 1.00
C20:2 eikozadienska kiselinanajviše 5.0

*Temeljem objavljenih podataka. Karakteristična masna kiselina roda Nigella je dihomolinolna kiselina (11,14-cis, cis eikozadienska kiselina). Jedna od karakteristika je i znatno veći sadržaj ove 20:2 masne kiseline u odnosu na 20:1 masne kiseline, što je tipično za rod Nigella. Karakterističan ljekoviti spoj je timokinon. Još ne postoji norma koja propisuje minimalni sadržaj timokinona u ulju. Ovisno do lota do lota, bude ga od manje od 0,1 do 1,4%.

Korisne reference

  1. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, Khan SA, Najmi AK, Siddique NA, Damanhouri ZA, Anwar F, Kishore K. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52.

  2. Comparison of therapeutic effect of topical Nigella with Betamethasone and Eucerin in hand eczema. Yousefi M, Barikbin B, Kamalinejad M, Abolhasani E, Ebadi A, Younespour S, Manouchehrian M, Hejazi S. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013 Dec;27(12):1498-504

  3. The chemical composition and the content of volatile oil: potential factors that can contribute to the oxidative stability of Nigella sativa L. crude oil. Edris AE. J Diet Suppl. 2011 Mar;8(1):34-42

  4. Chemical composition of the fixed and volatile oils of Nigella sativa L. from Iran. Nickavar B, Mojab F, Javidnia K, Amoli MA. Z Naturforsch C. 2003 Sep-Oct;58(9-10):629-31.

  5. Allergic contact dermatitis from black cumin (Nigella sativa) oil-containing ointment. Zedlitz S, Kaufmann R, Boehncke WH. Contact Dermatitis. 2002 Mar;46(3):188.

  6. Physicochemical Characteristics of Nigella Seed ( Nigellasativa L . ) Oil as Affected by Different Extraction Methods Ali, Khoddami; Hasanah, Ghazali; Ali, Yassoralipour; Yogeshini, Ramakrishnan;Ali, Ganjloo Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 88 (4) – Apr 1, 2011

  7. Antioxidant Property, Thymoquinone Content and Chemical Characteristics of Different Extracts from Nigellasativa L. Seeds Zeinab, Solati; Badlishah, Baharin; Hossein, Bagheri Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 91 (2) – Feb 1, 2014

  8. Nigella sativa L.: Chemical composition and physicochemical characteristics of lipid fraction Cheikh-Rouhou, Salma; Besbes, Souhail; Hentati, Basma; Blecker, Christophe;Deroanne, Claude; Attia, Hamadi Food Chemistry , Volume 101 (2) – Jan 1, 2007

  9. Fatty acid profile, thymoquinone content, oxidative stability, and antioxidant properties of cold-pressed black cumin seed oils Lutterodt, Herman; Luther, Marla; Slavin, Margaret; Yin, Jun-Jie; Parry, John; … [+] LWT – Food Science and Technology , Volume 43 (9) – Nov 1, 2010