Crni ribiz, sjemenke


Ribes nigrum L., Grossulariaceae

INCI: RIBES NIGRUM SEED OIL

Namjena: protuupalno ulje, za suhu kožu, njegu kože atopičara i kod raznih drugih upalnih bolesti, intenzivna ishrana kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska, stearidonska, α-linolenska kiselina,

Moja opaska: oduševljava mirisom, ali i svojim djelovanjem, teksturom i upijanjem

Oralna uporaba: apsolutno, u svijetu se koristi u kapsulama i prilično je detaljno klinički istraženo. Jedina mana mu je cijena jer su ulja boražine i noćurka još uvijek jeftinija.

Crni ribiz je doista svestrana biljka: ekstrakti listova i pupova djeluju protuupalno i koriste se kod reumatskih i alergijskih tegoba, iz plodova se dobiva zdrav i ukusan sok, čak i eterično ulje destiliramo iz drvenog dijela biljke. Još se samo nismo sjetili iskoristiti i njegov korijen. Sada imamo na raspolaganju i biljno ulje sjemenki dobiveno CO2 ekstrakcijom, premda se znatan dio komercijalno dobavljivog ulja dobiva u klasičnim tiještenjem. Gotovo nijednu biljku nismo toliko iskoristili kao ovu malenu skromnu biljku koja se kod nas, na žalost, sve rjeđe nalazi u vrtovima. U njegovom sastavu ističe se već spominjana i rijetka stearidonska kiselina koja se u organizmu vrlo lako enzimski pretvara u životno važne ω-3 masne kiseline EPA i DHA. Iz njih kasnije nastaju protuupalni medijatori. Njena razina odlično je balansirana γ‐linolenskom kiselinom. Ulje crnog ribiza koristi se za njegu patopičara, kod psorijaze i i seboroičnog dermatitisa. Vrlo lako prodire u kožu, ugodno je i kožu ostavlja glatkom i nahranjenom, a iznimno je ugodnog, svježeg mirisa koje pomalo podsjeća na sok od plodova ribiza.

Ulje sjemenki crnog ribiza u Europi se može kupiti i u kapsulama koje se koriste oralnim putem kod dislipidemija (problema s povišenim kolesterolom trigliceridima, atopijski dermatitis). Ne mora samo imati ljekovitu namjenu, obično završava i u recepturama za uljne serume za intenzivnu ishranu kože. U odnosu na većinu drugih ulja dobivenih CO2 ekstrakcijom, ima relativno povoljnu cijenu, tako da se od njega i prave razni emulzijski sustavi. Kreme s ovim uljem lagane su (premda to ovisi i o emulgatoru), hranjive i – ljekovite. Miješa se s drugim uljima bogatim esencijalnim masnim kiselinama, poput ulja sjemenki europske brusnice, uljima bogatim tokoferolima i tokotrienolima (pšenične klice, ulje sjemenki borovnice i američke brusnice) te uljima s karotenoidima (pulpa i sjeme pasjeg trna, buriti). Kako sadrži γ‐linolensku kiselinu, uglavnom se ne treba kombinirati s uljima koja ju sadrže, poput boražine ili noćurka.

Po sadržaju γ‐linolenske i stearidonske kiseline, jedino se ulje trputaste lisičine može mjeriti s njime. Ipak, moramo biti fer – gledajući po razini γ-linolenske kiseline, boražina sadrži veću količinu. No cjelokupni profil masnih kiselina vrlo je balansiran i u odnosu na njih sadrži i stearidonsku kiselinu. Ako ulje koristite oralnim putem, za što je u Europskoj uniji dozvoljen, dnevna doza iznosi 20‐40 kapi (oko 1‐2mL) koje se uzimaju nakon većeg obroka.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutno ulje žute boje blago kiselo-voćnog mirisa.
Relativna gustoćaoko 0.920
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Udio masnih kiselina (%)
C18:2 linolna kiselina44.0 - 54.0
C18:3 α-linolenska kiselina11.0 - 18.0
C18:3 γ-linolenska kiselina11.0 - 18.0
C18:4 stearidonska kiselina2.0 - 4.0

* prema specifikacijama više proizvođača i sukladno referencama. Sadržaj može varirati, ali je prisustvo stearidonske kiseline vrlo karakteristično. Sadržaj γ-linolenske kiseline tipično je veći od 15%.

Korisne reference

  1. Evolution of lipid composition in skin treated with blackcurrant seed oil. Brod J, Traitler H, Studer A, Lacharriere O. Int J Cosmet Sci. 1988 Aug;10(4):149-59

  2. Blackcurrant seed oil as a source of polyunsaturated fatty acids in the treatment of inflammatory disease. Byars ML, Watson J, McGill PE. Biochem Soc Trans. 1992 May;20(2):139S.

  3. Genotypic variation in fatty acid content of blackcurrant seeds. Ruiz del Castillo ML, Dobson G, Brennan R, Gordon S. J Agric Food Chem. 2002 Jan 16;50(2):332-5.

  4. Blackcurrant seed oil for prevention of atopic dermatitis in newborns: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Linnamaa P, Savolainen J, Koulu L, Tuomasjukka S, Kallio H, Yang B, Vahlberg T, Tahvonen R. Clin Exp Allergy. 2010 Aug;40(8):1247-55

  5. Characterization of Canadian black currant (Ribes nigrum L.) seed oils and residues. Bakowska-Barczak AM, Schieber A, Kolodziejczyk P. J Agric Food Chem. 2009 Dec 23;57(24):11528-36.

  6. Gamma-linolenic acid and tocopherol contents in the seed oil of 47 accessions from several Ribesspecies. Goffman FD, Galletti S. J Agric Food Chem. 2001 Jan;49(1):349-54

  7. Gas chromatography analysis of blackcurrant oil in relation to its stability Stránský, Karel; Zarevúcka, Marie; Wimmer, Zdeněk Food Chemistry , Volume 92 (3) – Sep 1, 2005

  8. Characterization of γ-linolenic acid in Ribes seed Helmut, Traitler; Heike, Winter; Urs, Richli; Yves, Ingenbleek Lipids , Volume 19 (12) – Dec 1, 1984

  9. Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries A., Johansson; Pa¨ivi, Laakso; H., Kallio European Food Research and Technology , Volume 204 (4) – Apr 1, 1997

  10. Evolution of lipid composition in skin treated withblackcurrant seed oil BROD, J.; TRAITLER, H.; STUDER, A.; LACHARRIERE, O. International Journal of Cosmetic Science , Volume 10 (4) – Aug 1, 1988

  11. Plant sterols in vegetables, fruits and berries Piironen, Vieno; Toivo, Jari; Puupponen‐Pimiä, Riitta; Lampi, Anna‐Maija Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 83 (4) – Mar 1, 2003