Datulja, pustinjska


Balanites aegyptiaca (L.) Delile, Zygophyllaceae

INCI: BALANITES AEGYPTIACA KERNEL OIL

Namjena: suha i mješovita koža, njega kose, potencijalna primjena kod herpesa i gljivičnih bolesti kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: steroli, ugljikovodici, linolna kiselina, saponini?

Moja opaska: bogata tekstura a brzo se upija. Idealno za fine serume za lice, kreme za kosu i šamponi.

Oralna uporaba: da u svojoj postojbini kao prehrambeno ulje.

Pustinjska datulja botanički nema veze s datuljama. Osim po engleskom i francuskom nazivu “pustinjska datulja” poznata je i pod arapskim nazivom lalob. Kao što joj ime govori raste u pustinjskim krajevima Afrike. To je relativno nisko stablo do visine 10 metara, bodljikavih grana za zaštitu od biljojeda. Plod koji nas zanima ima samo jednu sjemenku i sve je samo ne datulja: premda jestiv prilično je gorak i koriste ga u prehrani u doba nedostatka hrane. Osim ljudi, to isto rade i slonovi. Biljka je nama relativno strana, no uzgajala se još davno u starom Egiptu i gotovo svaki dio biljke se koristio: plod za jelo, sjemenke za dobivanje ulja, a listovi i kora koristili su se u medicinske svrhe za bolesti jetre, probavnog sustava, protiv parazita poput jetrenih parazita iz roda Fasciola. U moderno doba, lokalno stanovništvo koristi i koru ove biljke kod kandidijaze u HIV pozitivnih pacijenata.

Ulje se dobiva iz sjemenki i osim u kulinarstvo nalazi svoju tradicionalnu primjenu u narodnoj medicini i kozmetici. Koristi se za zaštitu kože i kose, ali i za infekcije kože i zacijeljivanje rana. Potaknuti ovom tradicionalnom primjenom afrički su znanstvenici utvrdili kako djeluje antimikrobno, čak i protiv herpes virusa. To čini ovo ulje neobičnim i ovakvo djelovanje nalazimo još samo kod tamanu ulja. Najvrijedniji sastojak ovog ulja je visoka razina sterola, prema (2) do 11,4 g/kg. Najviše ima β-sitosterola (4 g/kg) stigmasterola (2,3 g/kg) i kampesterola (1,2 g/kg). Oni su odgovorni za opažene kozmetičke osobine ulje: vrlo brza penetracija, zaštita suhe kože i kose, ugodna tekstura. Osim sterola, ulje sadrži i visoku razinu ugljikovodika. I dok većina biljnih ulja ima određene razine skvalena kao ugljikovodika, ovdje su dominantni ugljikovodici eikozan i heneikozan te tetradekan i pentadekan. Prisustvo ovih ugljikovodika, zajedno sa sterolima, doprinosi penetraciji u kožu i kosu. U sastavu masnih kiselina nalazimo neobično ujednačene udjele palmitinske, stearinske, oleinske i linolne kiseline. Palmitinska i stearinska kiseline daju zaštitnu funkciju, a linolna kiselina hranjivost. Još nam je nejasno koje su to skupine spojeva odgovorne za opaženu antimikrobnu i protuutumorsku aktivnost ulja. Kako je plod bogat saponinima, vjerojatno se radi o toj klasi spojeva no još ne postoje podaci u njihovom kvantitativnom sastavu u samom ulju. Ti su nam podaci raspoloživi samo za plod.

Zbog svojih osobina, ulje pustinjske datulje odlično je za proizvode za njegu kose. Koristi se za njegu suhe i mješovite kože gdje mu je glavni adut bogata tekstura i brzo upijanje. Ako nam je, primjerice, kukui dobro ulje ali na nedostaje dodatni efekt zaštite, pustinjska datulja odlično se s njim slaže bez da naruši njegovu brzu penetraciju u kožu. Kao i avokado, odlično je ulje za emulzijske sustave. Prisjetimo li se tradicionalne uporabe i znanstvenih podataka, može biti zanimljivi nosač eteričnim uljima u aromaterapiji kod herpesa i gljivičnih bolesti kože, baš kao i macerat kantariona ili tamanu.

Zahtjev za kvalitetom

Premalo podataka za normu. Prema (2,10), raspon sadržaja masnih kiselina dosta ovisi o mjestu rasta. Palmitinske kiseline bude 14-20%, stearinske 4-20%, oleinske 22-27%, a linolne 11-42%. Odstupanja su očito moguća i najziraženije razlike su u stearinskoj i linolnoj kiselini.

Korisne reference

  1. A review on Balanites aegyptiaca Del (desert date): phytochemical constituents, traditional uses, and pharmacological activity. Chothani DL, Vaghasiya HU. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):55-62.

  2. Phytochemical investigation and medicinal evaluation of fixed oil of Balanites aegyptiaca fruits (Balantiaceae). Al Ashaal HA, Farghaly AA, Abd El Aziz MM, Ali MA. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):495-501.

  3. Screening of Tanzanian medicinal plants for anti-Candida activity. Runyoro DK, Matee MI, Ngassapa OD, Joseph CC, Mbwambo ZH. BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 30;6:11.

  4. Physical, morphological and chemical characteristics, oil recovery and fatty acid composition ofBalanites aegyptiaca Del. kernels. Mohamed AM, Wolf W, Spiess WE. Plant Foods Hum Nutr. 2002 Spring;57(2):179-89.

  5. Characterization of oils and chemical analyses of the seeds of wild plants. Eromosele IC, Eromosele CO, Akintoye AO, Komolafe TO. Plant Foods Hum Nutr. 1994 Dec;46(4):361-5.

  6. Physical, morphological and chemical characteristics, oil recovery and fatty acid composition of Balanites aegyptiaca Del. kernels. Mohamed AM, Wolf W, Spiess WE. Plant Foods Hum Nutr. 2002 Spring;57(2):179-89.

  7. Determination of saponins in the kernel cake of Balanites aegyptiaca by HPLC-ESI/MS. Chapagain BP, Wiesman Z. Phytochem Anal. 2007 Jul-Aug;18(4):354-62.

  8. Characterization and viscosity parameters of seed oilsfrom wild plants Eromosele, C.O; Paschal, N.H Bioresource Technology , Volume 86 (2) – Jan 1, 2003

  9. A chemical study of Balanites aegyptiaca L. (Lalob) fruits grown in Sudan Nour, Abdel‐Azim A. M.; Ahmed, Abdel‐Halim R.; Abdel‐Gayoum, Abdel‐Gayoum A. Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 36 (12) – Dec 1, 1985

  10. PHYSICO-CHEMICAL CHARACTERISTICS AND FATTY ACID PROFILE OF DESERT DATE KERNEL OIL C.A. OKIA, J. KWETEGYEKA, P. OKIROR, J.M. KIMONDO, Z. TEKLEHAIMANOT, J. OBUA African Crop Science Journal, 2013 Vol. 21, Issue Supplement s3, pp. 723 – 734