Grožžđe, sjemenke


Vitis vinifera L, Vitaceae

INCI: VITIS VINIFERA SEED OIL

Namjena: njega masne i mješovite kože, ispucalih kapilara, hranjive kreme za svakodnevnu upotrebu

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: tokoferoli, linolna kiselina, fenolni spojevi

Moja opaska: jedno od mojih omiljenih ulja, pogotovo za ljude s masnom kožom koji ne trpe lješnjak. Tajni sastojak, koji od sada to više nije, vrlo hranjivih krema.

Oralna uporaba: zdrava prehrana. Odlično ulje za salate.

Hajdemo biti realni: da nije vina ne bi bilo niti ovog ulja. O ljekovitosti vina piše se danas puno, pogotovo o crnom vinu i “antioksidativnom djelovanju”. Vino ima i druge ljekovitosti, a ne samo “antioksidacijske”, navodno prilično mijenja raspoloženje i u određenim je količinama spas za društva na tulumima da ne zaspu od dosade. Odvajkada je vino glavni ekstrakt ploda vinove loze, a tijekom stoljeća su ljudi razmišljali što da naprave s ostatkom biljke. Tako je list loze završio kao lijek za venski sustav (i zamatanje sarme), no sa sjemenkama grožđa su imali malo više mozganja. Na koncu se vidjelo da sjemenke sadrže sasvim zanimljivo ulje i ekstrakt bogat oligomernim procijanidinima. U početku je bio problem u tome što se ulje uglavnom dobivalo ekstrakcijom organskim otapalima. Vremenom smo shvatili kako je hladno prešano ulje ipak najdragocjenije i najkvalitetnije.

Ulje sjemenki grožđa balansira lučenje sebuma kože pa se svrstava uz bok jojobi, jangu, lješnjaku i papaji u njezi masne kože. Moje je iskustvo (ali ne moram biti u pravu), kako se, u prosjeku, ulje sjemenki grožđa više dopada svojom teksturom osobama s masnom kožom od lješnjaka. Čak i onima koji nikako ne vole masni film na koži, čini se posebno lagano i drugačije. Korisno je kod celulita, proširenih i ispucalih kapilara i proširenih pora na koži pa može biti jedno od ulja nosača za druge aktivne tvari. Ulje sadrži 153-260 mg/kg α-tokoferola dok drugi tokoferoli zastupljeni u manjoj koncentraciji: β-tokoferol 0,98 mg/kg, γ-tokoferol 22.2 mg/kg i δ-tokoferol 0,92 mg/kg. ugodno je i za stresiranu i oštećenu kožu. U svakom slučaju, svestrano ulje, na žalost vrlo je slabo prisutno u industrijskoj kozmetici.

Kod masne i mješovite kože, odlično je u kombinaciji s 10% jojobe i dijelom jangu ulja. Za suhu kožu neobičan koktel dobivate miješanjem ulja ploda divlje ruže. Vrlo je zahvalno ulje za emulzijske sustave.

Pazite na kvalitetu ovog ulja, nabavljajte samo hladno prešano. Ulje ne smije nikako biti ekstrahirano otapalima. Ulje je vrlo blijedo žuto-zeleno do zelenkasto čiji miris varira od diskretnog, preko blagog mirisa na vino pa do vrlo teškog mirisa bačve. Srećom, tijekom godina se očito usavršila tehnologija proizvodnje i zamjećujem sve kvalitetnija biljna ulja sjemenki grožđa vrlo neutralnog uljnog mirisa.

Ulje sjemenki grožđa je poznato u prehrani, svojom aromom osvježava salatu i povrće.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro do blago mutno ulje, vrlo blijedo žute, do zeleno-žute ili zelene boje, uglavnom blagog mirisa.
Relativna gustoća0.918 – 0.930
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina5.5 - 11.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.2
C18:0 stearinska kiselina3.0 - 6.5
C18:1 oleinska kiselina12.0 - 28.0
C18:2 linolna kiselina58.0 – 78.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 1.0

*Codex Alimentarius

Korisne reference

  1. Yield and composition of grape seed oils extracted by supercritical carbon dioxide and petroleum ether: varietal effects. Beveridge TH, Girard B, Kopp T, Drover JC. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1799-804.

  2. Quantitation of the main constituents of some authentic grape-seed oils of different origin. Crews C, Hough P, Godward J, Brereton P, Lees M, Guiet S, Winkelmann W. J Agric Food Chem. 2006 Aug 23;54(17):6261-5.

  3. Evaluation of fatty acid profiles and mineral content of grape seed oil of some grape genotypes. Tangolar SG, Ozoğul Y, Tangolar S, Torun A. Int J Food Sci Nutr. 2009;60(1):32-9.

  4. Chromatographic quantitation of some bioactive minor components in oils of wheat germ and grapeseeds produced as by-products. Hassanein MM, Abedel-Razek AG. J Oleo Sci. 2009;58(5):227-33.

  5. Wound-healing properties of the oils of Vitis vinifera and Vaccinium macrocarpon. Shivananda Nayak B, Dan Ramdath D, Marshall JR, Isitor G, Xue S, Shi J. Phytother Res. 2011 Aug;25(8):1201-8.

  6. Characteristics of grape seed and oil from nine Turkish cultivars. Ozcan MM, Unver A, Gümüş T, Akın A. Nat Prod Res. 2012 Nov;26(21):2024-9.

  7. The fatty acid and tocopherol constituents of the seed oil extracted from 21 grape varieties (Vitisspp.). Sabir A, Unver A, Kara Z. J Sci Food Agric. 2012 Jul;92(9):1982-7.

  8. Seed oil triglyceride profiling of thirty-two hybrid grape varieties. De Marchi F, Seraglia R, Molin L, Traldi P, De Rosso M, Panighel A, Dalla Vedova A, Gardiman M, Giust M, Flamini R. J Mass Spectrom. 2012 Sep;47(9):1113-9.

  9. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  10. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  11. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  12. Content of Antioxidants, Antioxidant Capacity and Oxidative Stability of Grape Seed Oil Obtained by Ultra Sound Assisted Extraction Marko, Malićanin; Vladislav, Rac; Vesna, Antić; Mališa, Antić; Laurentiu, Palade; Panagiotis, Kefalas; Vesna, Rakić Journal of the American Oil Chemists’ Society, Volume 91 (6) – Jun 1, 2014
  13. Fatty acid composition, oxidative stability, antioxidant and antiproliferative properties of selected cold-pressed grapeseed oils and flours Lutterodt, Herman; Slavin, Margaret; Whent, Monica; Turner, Ellen; Yu, Liangli (Lucy) Food Chemistry , Volume 128 (2) – Sep 15, 2011
  14. Characterisation of various grape seed oils by volatile compounds, triacylglycerol composition, total phenols and antioxidant capacity Bail, Stefanie; Stuebiger, Gerald; Krist, Sabine; Unterweger, Heidrun; Buchbauer, Gerhard Food Chemistry , Volume 108 (3) – Jun 1, 2008
  15. Changes in Tocopherols, Tocotrienols, and Fatty Acid Contents in Grape Seed Oils during Oxidation Hoikyung, Kim; Sang-Gyun, Kim; Youngmin, Choi; Heon-Sang, Jeong; Junsoo, Lee Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 85 (5) – May 1, 2008
  16. Evaluation of fatty acid profiles and mineral content ofgrape seed oil of some grape genotypes Tangolar, Serpil Gök; özoğul, Yeşim; Tangolar, >Semih; Torun, Ayfer International Journal of Food Sciences and Nutrition , Volume 60 (1) – Jan 1, 2009
  17. Seed oils of ten traditional Portuguese grape varieties with interesting chemical and antioxidant properties Fernandes, Luana; Casal, Susana; Cruz, Rebeca; Pereira, José Alberto;Ramalhosa, Elsa Food Research International , Volume 50 (1) – Jan 1, 2013