Indijska smokva


Opuntia ficus-indica (L.) Mill., Cacataceae

INCI: OPUNTIA FICUS-INDICA SEED OIL

Namjena: hranjivo ulje za suhu i mješovitu kožu, anti-age kozmetika, serumi za ishranu lica

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti:steroli, γ-tokoferol, linolna kiselina

Moja opaska: Doista vrijedno ulje, svaka kap vrijedi baš koliko ovo ulje i košta. Ulje koje je baš kao ulje, a ne u kremi, gušt za lice.

Oralna uporaba: rijetko zbog cijene.

Kada probate desetine i desetine ulja u praksi postajete profesionalci i dalje zaljubljeni u to što radite ali malo kritičniji i profesionalniji. Počinjete odmah nalaziti i prednosti ali i male zamjerke uljima. Obraduje vas svako novo ulje i bogatstvo prirode, ali da vas nešto oduševi – e, za to treba nešto posebno. Upravo je oduševljenje opis koji mogu podariti ovom ulju od prvog trena kako sam ga probao. Stajalo mi je barem dva mjeseca na polici dok ga jednu večer nisam odlučio isprobati. Lagana tekstura, odlična mazivost, neutralan miris, optimalno upijanje i nevjerojatno ugodan osjećaj na koži ipak vas mora malo oboriti s nogu. Naravno, svatko od nas ima svoje miljenike među biljnim uljima, ali nisam očekivao od jednog ulja, koje bi trebalo biti za suhu kožu, da godi i meni. Možda vama ovo ulje neće biti ništa bolje od običnog suncokreta, ali jednom probajte.

Indijska smokva jedna je od vrsta roda Opuntia čije se vrste u Dalmaciji i Dubrovačkom području sade kao ukrasni kaktus. Pored njih prolazite skoro svakog ljeta. Da znate koliko vrijedi, zastali biste pored njega i razmislili kako uopće ljudi iz malenih sjemenki malenog ploda dobivaju ulje. Vjerojatno je zato i skupo. Komercijalno se proizvodi u sjevernoj Africi. Sadrži obično preko 60% linolne kiseline, ali to nije glavna tajna ljekovitosti i cijene jer bi ga u tili čas preteko običan suncokret. Visok je sadržaj sterola koji prema referencama može iznositi i do nevjerojatnih 16g/kg. Preko 70% tih sterola je β-sitosterol, a ostatak čine kampesterol, stigmasterol te drugi steroli u manjim udjelima. Od vitamina E sadrži preko 400 mg/kg γ-tokoferola koji je dominantni tokoferol i daje zaštitnu i protuupalnu ulogu u kozmetici. Ulje je blago kolorirano prisustvom klorofila (oko 2 mg/kg) te karotenoidima (oko 8mg/kg). Zanimljivo, neki varijeteti sadrže i trans masne kiseline, inače rijetko prisutne u uljima osim u ulju sjemenki nara. Može sadržavati od 0-5% vakcenične kiseline.

Ovakvo obilje ljekovitih tvari čini ga idealnim sa suhu i zrelu kožu, daje joj sjaj i vitalnost već nakon prvog nanošenja, a opet se lako upija, daleko brže od ulja poput ploda divlje ruže. Koristi se uglavnom u uljnim serumima za kožu. No, isprobao sam ga i u emulzijskim sustavima i to su zbilja kraljevske kreme. Razmišljate li s čime ga miješati, sigurno će vam na pamet pasti klasa skupljih ulja – ulja sjemenki dobivenih CO2ekstrakcijom, primjerice sjemenki europske brusnice da malo “podebljate” α-linolensku kiselinu uz dašak pulpe pasjeg trna kao izvor karotenoida. Ili crni ribiz umjesto europske brusnice, za biokemijske manijake? Mljac. Možda s inka orahom ili kukuijem za jedan fini lagani serum? Ostavljam vama na odabir, no imajte na umu da mu ne treba dodavati ulja bogata sterolima.

Zahtjev za kvalitetom*

Sadrži:

  1. C16:0 palmitinska kiselina 12.7 – 13.4%
  2. C18:0 stearinska kiselina 3.3 – 4.2%
  3. C18:1 vakcenična kiselina 0.0 – 5.3%
  4. C18:2 linolna kiselina 58.7 – 63.1%

*sukladno (5,6). Odstupanja su moguća.

Korisne reference

  1. Characterization of Opuntia ficus indicaseed oil from Tunisia. El Mannoub I, Barrek S, Skanji T, Casabianca H, Zarroukb H  Chemistry of Natural Compounds September 2009, Volume 45, Issue 5, pp 616-620
  2. Fatty acids Sterols and Vitamin E composition of seed oil of Opuntia Ficus Indica and Opuntia Dillenii from Morocco. Ghazi Z, Ramdani M, Fauconnier ML, El Mahi B, Cheikh R J. Mater. Environ. Sci. 4 (6) (2013) 967-972
  3. Nutritive value and chemical composition of prickly pear seeds (Opuntia ficus indica L.) growing in Turkey. Özcan MM, Al Juhaimi FY. Int J Food Sci Nutr. 2011 Aug;62(5):533-6

  4. Supercritical SC-CO(2) and Soxhlet n-Hexane Extract of Tunisian Opuntia ficus indica Seeds and Fatty Acids Analysis. Yeddes N, Chérif JK, Jrad A, Barth D, Trabelsi-Ayadi M. J Lipids. 2012;2012:914693.

  5. Oil composition and characterisation of phenolic compounds of Opuntia ficus-indica seeds. Chougui N, Tamendjari A, Hamidj W, Hallal S, Barras A, Richard T, Larbat R. Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):796-803.

  6. Oil content andfatty acid composition of cactus pear seed compared to cotton and grape seed.  Labuschagne MT, Hugo A Journal of Food Biochemistry 34 (2010) 93–100.

  7. Oil composition and characterisation of phenolic compounds of Opuntia ficus – indica seeds Chougui, Nadia; Tamendjari, Abderezak; Hamidj, Wahiba; Hallal, Salima; Barras, Alexandre; Richard, Tristan; Larbat, Romain Food Chemistry , Volume 139 (1) – Aug 15, 2013
  8. Oil cactus pear ( Opuntia ficus-indica L.) Ramadan, Mohamed Fawzy; Mörsel, Jörg-Thomas Food Chemistry , Volume 82 (3) – Aug 1, 2003
  9. Supercritical carbon dioxide extraction of seed oil fromOpuntia dillenii Haw. and its antioxidant activity Liu, Wei; Fu, Yu-Jie; Zu, Yuan-Gang; Tong, Mei-Hong; Wu, Nan; Liu, Xiao-Lei;Zhang, Su Food Chemistry , Volume 114 (1) – May 1, 2009
  10. Chemical Characterization of Prickly Pear Seed Oil,Opuntia ficus‐indica SAWAYA, W. N.; KHAN, P. Journal of Food Science , Volume 47 (6) – Nov 1, 1982