Inka orah


Plukenetia volubilis L. Plukeneteiae

INCI: PLUKENETIA VOLUBILIS SEED OIL

Namjena: Iznimno hranjivo ulje, anti-age kozmetika, njega vrlo suhe kože

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, vitamin E, karotenoidi

Moja opaska: Intrigantno ulje hranjivog sastava, zanimljivog “zeleno-travnatog” mirisa i lagane teksture. Stabilnije u usporedbi s drugim uljima s α-linolenskom kiselinom (npr. lanom).

Oralna uporaba: apsolutno, kao suplementacija ω-3 kiselinama. No, kod nas se rijetko koristi (zbog cijene).

Već po imenu pretpostavljate kako nam ovo ulje dolazi ravno iz Južne Amerike. Inka orah, ili inka inchi ili sacha inchi, raste u visokim kišnim šumama Andi gdje lokalno stanovništvo sskuplja tvrde plodove sa masnim sjemenkama i spravlja ih kao hranu. Čanka Indijanci pripravljaju jelo od kukuruznog brašna, mljevenih inka oraha i ljute paprike. Jelo je kao stvoreno za podneblje u kojem oni žive jer je bogato proteinima i uljima te im olakšava mukotrpan rad i težak život. Vjerojatno nisu niti sanjali da će ova biljka jednog dana pomagati u rješavanju sasvim suprotnog problema: skidanju povišenog kolesterola u prežderanih nacija bogatog svijeta. Inka orah, slično lanu, perili, sjetvenom podlanku i konoplji sadrži velike količine esencijalne α-linolenske kiseline. Da nije već spomenutih udebljalih nacija, inka orah bi ostao u anonimnosti lokalnog podneblja. No, neprestana potraga za kvalitetnim uljima lansirala ga je u orbitu u zadnjih desetak godina zbog dvije glavne opsesije modernog svijeta: starenja kože i krvožilnih bolesti.

Inka orah vrlo je ugodno, nježno ulje i jedno od top ulja za suhu kožu. Napravit će čuda svaki put kada je potrebno vratiti vitalnost. Budući da je relativno stabilno ulje, ne morate se skanjivati spravljati emulzije (kreme i mlijeka). Dobar je u kombinaciji s arganom i jojobom, ali i kukuijem s kojim dijeli kemijske sličnosti sastava masnih kiselina. Igre miješanja kukuija i inka oraha čista je igra tekstura jer se kukui brzo upija i možete njihovim miješanjem namjestiti onu teksturu koja vam odgovara. Nipošto nemojte zaboraviti da je ovo ulje vrlo zanimljivo za kozmetiku iznutra, pogotovo kod zrele kože te ukoliko inače imate problema s dislipidemijama (u prijevodu: zmrdanim masnoćama u krvi).

Premda za ulje inka oraha ne postoje propisane norme, iz znanstvenih radova znamo da u njemu iznenađuje vrlo visoka koncentracija α-linolenske i linolne, te manje količine oleinske i palmitinske kiseline. Od vitamin E kompleksa ulje sadrži prema (1) 1,257 g/kg γ-tokoferola i, zanimljivo, 0,869 g/kg  δ-tokoferola koji je relativno rijetko prisutan u tolikoj količini u biljnim uljima. Visoka razina tokoferola doprinosi njegovoj daleko većoj stabilnost od ulja lana. Nadalje, ulje sadrži i polifenoli koji djeluju kao dodatni antioksidansi.

“Oh, ne, još jedno ulje za suhu kožu”, možda ćete reći. Još jedno od egzotika. Priznajem da ovo ulje možda nije prvo na spisku za kupnju, ali možda ćete naći u njemu male prednosti u odnosu na cijeli blok ulja bogatih esencijalnim masnim kiselinama. Hoće li to biti miris ili tekstura ili tek vaše male emotivne naklonosti ostavljam vama. Odlično je ulje u emulzijskim sustavima lagane teksture, s hidrolatom ružmarina verbenona ili različka… Ili sami smislite svoje ideje.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute do žute boje svježeg mirisa.
Saponifikacijski broj191 - 197
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 10.0
Jodni broj139 - 142
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina3.0 - 5.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 4.0
C18:1 oleinska kiselina9.0 - 10.5
C18:2 linolna kiselina32.0 - 37.0
C18:3 α-linolenska kiselina45.0 - 51.0

*temeljem referenci i proizvođača. Manja odstupanja su moguća.

Korisne reference

  1. Chemical characterization of Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) oil. Fanali C, Dugo L, Cacciola F, Beccaria M, Grasso S, Dachà M, Dugo P, Mondello L. J Agric Food Chem. 2011 Dec 28;59(24):13043-9.

  2. Characterization and authentication of a novel vegetable source of omega-3 fatty acids, sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil. Maurer NE, Hatta-Sakoda B, Pascual-Chagman G, Rodriguez-Saona LE. Food Chem. 2012 Sep 15;134(2):1173-80.

  3. A randomized, double-blind placebo-controlled study on acceptability, safety and efficacy of oral administration of sacha inchi oil (Plukenetia volubilis L.) in adult human subjects. Gonzales GF, Gonzales C. Food Chem Toxicol. 2014 Mar;65:168-76.

  4. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  5. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  6. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  7. Characterization and authentication of a novel vegetable source of omega-3 fatty acids, sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil Maurer, Natalie E.; Hatta-Sakoda, Beatriz; Pascual-Chagman, Gloria; Rodriguez-Saona, Luis E. Food Chemistry , Volume 134 (2) – Sep 15, 2012