Jagoda, sjemenke


Fragaria x ananassa Duch., Rosaceae, domaća jagoda

Fragaria vesca L., Rosaceae, divlja jagoda

INCI: FRAGARIA ANANASSA SEED OIL; FRAGARIA VESCA SEED OIL

Namjena: svakodnevna ishrana svih tipova kože, sredstva za sunčanje i nakon sunčanja

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: balansiran omjer esencijalnih masnih kiselina, tokoferoli

Moja opaska: ulje plijeni svojim diskretnim mirisom i ugodnim osjećajem na koži. I prije svega – biljkom iz koje je dobiven.

Oralna uporaba: uglavnom ne zbog cijene.

Malo ponavljanja botanike. Naša šumska divlja jagoda vrsta je Fragaria vesca. Vrtna jagoda nastala je u Francuskoj u XVIII. stoljeću križanjem sjevernoameričke vrste F. virginiana Duchesne i južnoameričke vrste F. chiloensis (L.) Mill. Po mirisu i okusu ne može se mjeriti s divljom jagodom ali je popularna jer je velika i sasvim dovoljno slasna za naša nepca.

Treba biti potpuno iskren. Znanstvenici su ispitali dosta biljaka i njihovih biljnih ulja. Tako su pronađena vrijedna ulja poput onih iz sjemenki pasjeg trna, crnog ribiza, boražine i sličnih ulja. Sve što se nalazi u ulju sjemenki jagode je već viđeno, prije svega sadržaj esencijalnih masnih kiselina. No, ima nešto kada kažete ulje jagode. Ta kraljica svih kulinarskih senzualnih užitaka već samim nazivom mami da ju probamo. Kada vam još kažem da ulje sjemenki jagode dobiveno CO2 ekstrakcijom ima, osim uljnog mirisa, u pozadini i diskretan, voćni miris koji podsjeća na jagodu, možda će upravo ovo ulje preteći u redu za kupnju mnoga druga. Ima ulje jagode i svojih prednosti. Vrlo se lijepo upija, vlaži kožu i hrani ju. Budemo li još više fer, onda treba reći da ovo ulje ima vrlo balansiran sadržaj masnih kiselina, tzv.  tzv. omega-3, 6 i 9, više nego jedan argan ili marelica. Začinjeno i s prirodnim vitaminom E ovo je ulje za ishranu kože svih tipova. Konačno jer se većina ulja sjemenki stalno spominju u kontekstu ishrane suhe kože. Proizvođač ga reklamira i kao ulje za sunčanje, premda nema zaštitni faktor. Stoga meni ovo ulje više zvuči za doppo sole kozmetiku.

Sadržaj tokoferola nije spektakularan, prema nekim radovima oko 80 mg/kg, ali je njihov profl vrlo ugodan za kožu, dominiraju snažno protupalni γ-tokoferol (61,95%) i δ-tokoferol (38,05%). U CO2 ekstrahiranom biljnom ulju sadržaj γ-tokoferola je 200 mg/kg. To je otprilike desetak puta manje od sjemenki maline.

Poigrajte se i napravite emulzijski sustav s prirodnim mirisnim ekstraktom jagode uz lagani dodatak astaksantina koji daje boju jagode. Morat ćete kremu sačuvati da vam ju netko ne pojede. Ipak pripazite jer takve prirodne arome nisu stabilne i stvarno su za vrlo svježu kućnu kozmetiku. Jagoda je kraljica senzualnosti i užitka svih čula. Ideja za romatičnu večeru ili osvajanje srca: torta od jagoda, Cuvée Cristal Louis Roederer šampanjac i masaža lica uljem sjemenki jagode. A dalje kako želite.

Zahtjev za kvalitetom*

 

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutna tekućina žute do žuto-narančaste boje, karakterističnog kiselog mirisa bobica pasjeg trna i kisele pozadine.
Relativna gustoćaoko 0.930
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Ukupni tokoferoli>0.2 g/kg
Ukupni karotenoidi>0.2 g/kg
Udio masnih kiselina (%)
C18:1 oleinska kiselina10.0 - 20.0
C18:2 linolna kiselina35.0 - 55.0
C18:3 α-linolenska kiselina25.0 - 40.0

*za ulje dobiveno CO2 ekstrakcijom

Korisne reference

  1. Effect of bioactive substances found in rapeseed, raspberry and strawberry seed oils on blood lipid profile and selected parameters of oxidative status in rats. Pieszka M, Tombarkiewicz B, Roman A, Migdał W, Niedziółka J. Environ Toxicol Pharmacol. 2013 Nov;36(3):1055-62.

  2. Oils from Herbs, Spices, and Fruit Seeds Liangli (Lucy) Yu, John W. Parry, and Kequan Zhou Bailey’s Industrial Oil and Fat Products, Sixth Edition 2005 John Wiley & Sons, Inc
  3. Composition and antioxidative activities of supercritical CO 2 -extracted oils from seeds and soft parts of northern berries Yang, Baoru; Ahotupa, Markku; Määttä, Petri; Kallio, Heikki Food Research International , Volume 44 (7) – Aug 1, 2011
  4. Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries A., Johansson; Pa¨ivi, Laakso; H., Kallio European Food Research and Technology , Volume 204 (4) – Apr 1, 1997