Jangu


Calodendrum capense (L.f.) Thunb, Rutaceae

INCI: CALODENDRUM CAPENSE NUT OIL

Namjena: ulje za masnu i mješovitu kožu, pakunzi za kosu

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: nezasićene masne kiseline

Moja opaska: jedno od odličnih ulja za masnu kožu, dobra zamjena za lješnjak i ulje sjemenki grožđa

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, kod nas vrlo rijetko

Ako pogledate namjenu većine ulja, vidjet ćete da je puno njih namijenjen za suhi tip kože. To je posve logično, ali što koristiti za masnu kožu, pogotovo ako je to onaj tip masne, a dehidrirane kože? Do prije nekoliko godina, sve se vrtilo oko trokuta lješnjak-jojoba-sjemenke grožđa. A tu su mnogi imali zamjerku. Ulje lješnjaka ima, ovisno o izvoru, miris po lješnjacima, što netko voli a netko ne. Problem je i u tome što je nekima ulja lješnjaka ipak odveć masno. Onda bi spas bilo ulje sjemenki grožđa, a opet ono zna ima intenzivan miris koji se nekima nikako ne sviđa, uz svo dužno poštovanje prema njegovom dobrom djelovanju. Čista jojoba i nije tako silno ugodna za masnu kožu. Kao iz čarobne radionice profesora Baltazara, a to je priroda, stiglo nam je nekoliko novih osvježenja. Ulje jangu je među njima. Njegova najveća prednost je posve neutralan i blag miris i tu je superioran pred uljem lješnjaka i sjemenki grožđa.

Kao što i očekujemo za jedno ulje koje se koristi za njegu masne kože, ne ostavlja masni film, dobro se upija, a uz sve to regulira lučenje sebuma. Kao ulje za poželjeti. Ulje jangu nam dolazi iz Afrike, a pleme Kikuju je, prema izvorima, najveći štovaoc ovog ulja. Engleski istraživač William Burchel nazvao ga je “kapski kesten” zbog sličnost cvijeta i ploda jangua s kestenom. Ipak, jangu i kesten nisu uopće u srodstvu.

Lokalno stanovništvo ga koristi za zaštitu kože od sunca (premda nema zaštitni faktor), a idealan je i za uljne pakunge za jako kovrčavu kosu pomažući da se opusti i izgleda glađa. Prosječni europljani nemaju problema s pretjeranom kovrčavošću kose, ali ipak je dobro za znati, pogotovo za one koji imaju čvrstu i neukrotivu kosu.

Vrlo je malo poznat kemijski sastav tvari otopljenih u trigliceridima jangua. Sama biljka jangu sadrži limonoide kalendrolide, ali nema podataka o njihovom prisustvu u ulju.

Kao i svako drugo ulje za masni tip kože, dobro djeluje u smjesi s uljem (voskom) jojobe. U sastavu mu se ističu oleinska, linolna i palmitinska kiselina. Ulje jangu se lijepo emulgira i jedno je od idealnih ulja za kreme namijenjene masnoj koži. Od jedne novotarije, bazirane na stoljetnom korištenju u Africi ulje jangu polako postaje zvijezda, a kozmetička industrija je već brže bolje počela i patentirati neke smjese s njime pogotovo za pripravke nakon sunčanja. Kod nas je već steklo zavidnu reputaciju.

Zahtjev za kvalitetom

Iznimno je malo literaturnih podataka. Prema (1) i (2), palmitinske kiseline ima 23.6 – 35.6%, stearinske 2.5 – 4.5%, oleinske 24.0 – 33.7% a linolne 35.6 – 36.0%. Dosta komercijalnih lotova ovog ulja sadrži i više razine linolne kiseline, pa su ovi rasponi samo indikativni.

Korisne reference

  1. Fatty acid composition of seed kernel oil of calodendrum capense (l.f.) thunb. Munavu RM
    Journal of the American Oil Chemists Society September 1983, Volume 60, Issue 9, p 1653
  2. Indigenous oil crops as a source for production of biodiesel in Kenya. Wagutu AW, S.C. Chhabra SC, Thoruwa CL, Thoruwa TF, Mahunnah RLA
  3. Are plants used for skin care in South Africa fully explored? Lall N, Kishore N. J Ethnopharmacol. 2014 Apr 11;153(1):61-84