Jojoba


Simmondsia chinensis, (Link) C.K. Schneid., Simmondsiaceae

INCI: SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL

Namjena: svestrano ulje, odnosno vosak, za ulja i kreme za suhu, normalnu i masnu kožu. Njega usana. Maske za lice. Nosač za uljne parfeme.

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: voskovi

Moja opaska: zaslužuje svaku pohvalu, jedno od prvih ulja (voskova) za početnike.

Oralna uporaba: vosak je i za nas je neprobavljiv. Ne koristiti oralnim putem.

Kada živite u siromašnom okolišu gdje se priroda pobrinula da vam oteža život, umjesto da ga olakša, vjerojatno se morate potruditi da iz malo resursa nađete sve što bi vam pomoglo da preživite. Bez obzira na to što vas priroda u takvim krajevima ne miluje, uvijek se pobrine da ostavi pokoju vrijednu biljku da vam pomogne na tom putu. U to su se uvjerili O’Odham Indijanci pustinje Sonoran skupljajući masne sjemenke koje bi brižljivo samljeli i tu masnu pastu koristili da zaštite kožu od nemilosrdne pustinjske klime. Pokazalo se da je ta pasta korisna za puno toga: od manjih nagnječenja pa sve do ugriza zmija. Europljanima se dopala ta jednostavna likarija, pa su preko španjolskih kolonizatora proširili vijest o ovoj zanimljivoj biljci. Vremenom smo uspjeli poboljšati tehniku i iz guste paste dobiti lijepo ulje koje, zapravo, nije ulje. Jojoba je tekući vosak, što prepoznajemo stavljanjem u hladnjak, kada se jojoba zgusne ili čak ukruti, baš kao i pravi vosak. Lijepa pričica ovdje nije gotova, jer po svojem sastavu i svojstvima jojoba sliči na cetaceum, vosak iz glave ulješure koji njima služi kao balast pri 3 km dubokim zaronima u ocean. Cetaceum se, naravno, nije dobivao dobrovoljnim prilogom od ulješura već njihovim ubijanjem, a bio je nezamjenjiv u kozmetičkim preparatima. I tako su naizgled dvije nepovezane priče povezane: ona o spašavanju ugrožene životinje čemu je pridonijela jedna biljka kako bi se udovoljilo pohlepi kozmetičke industrije i nas samih. O tome vjerojatno O’odham Indijanci nikada nisu ni sanjali.

Pustimo sad lijepe priče. Jojobino ulje, odnosno vosak vrlo je svestran. Od svih voskova najmanje je filmogen i ostavlja kožu glatkom. Kao i svaki vosak, sprječava isušivanje suhe kože, stoga se stavlja u preparate za njegu kose i usnica i u ljetnim i u zimskim mjesecima. U masnoj koži otapa sebum i sprečava njegovo pretjerano nastajanje pa je dobar dodatak za njegu problematične, aknama sklone kože. Djeluje i protuupalno (to smo naučili od Indijanaca). S jojobom ne možete promašiti – nego samo pomoći.

Nepomiješano s drugim uljima, čisto ulje jojobe rijetko se koristi na koži. Nije problem u škodljivosti jer je ono posve bezopasno. No, s obzirom da je jojoba vosak, obično se kombinira s uljima koja još dodatno hrane kožu. Ostavljam vama da eksperimentirate ukoliko želite probati kako se osjeća koža nakon čiste jojobe. Nekima to jako odgovara. Uobičajen postotak u uljnim kozmetičkim proizvodima iznosi 5-20%, a u emulzijskim sustavima 1-5%, ovisno o količini masne faze. Kao vrlo stabilni vosak koristi se i u maskama za lice, pogotovo kod masne kože.

Zapamtite samo: ulje jojobe se ne jede niti ne pije, za razliku od većine ovdje nabrojenih ulja. Voskovi jojobe teško sjedaju na probavni sustav.

Ono što fascinira kod jojobe – njena je stabilnost uvjetovana kemijskim sastavom. Jedino ulje ricinusa i limnante premašuju stabilnost jojobe. Gotovo ne može užegnuti, slobodno se grije na temperaturi 100 °C bez posljedica. Ova stabilnost i posve neutralan miris čini ga idealnim za spravljanje prirodnih parfema bez alkohola. Jojobini parfemi postali su pravi kult među ljubiteljima prirodne kozmetike jer za razliku od alkohola vrlo malo mijenjaju mirisni karakter eteričnih ulja i apsoluta.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra blijedo žuta do žuta tekućina, vrlo slabog mirisa.
BojaBlijedo žuta do žuta.
Relativna gustoća0.863 – 0.873
Indeks loma svjetla na 20 °C1.465 – 1.467
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 2.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj75-95
Sadržaj neosapunjive tvari (%)45-55
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselinanajviše 3.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:1 oleinska kiselina5.0 – 15.0
C20:1 eikozenska kiselina65.0 – 80.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
C22:1 erucična kiselina10.0 – 22.0
C24:1 tetrakozenska kiselinanajviše 3.5
Druge masne kiselinenajviše 3.0

*temeljem proizvođača i referenci.

Korisne reference

  1. Jojoba in dermatology: a succinct review. Pazyar N, Yaghoobi R, Ghassemi MR, Kazerouni A, Rafeie E, Jamshydian N. G Ital Dermatol Venereol. 2013 Dec;148(6):687-91.

  2. Skin wound healing and phytomedicine: a review. Pazyar N, Yaghoobi R, Rafiee E, Mehrabian A, Feily A. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):303-10.

  3. Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne–results of a prospective, observational pilot study. Meier L, Stange R, Michalsen A, Uehleke B. Forsch Komplementmed. 2012;19(2):75-9.

  4. Wound healing properties of jojoba liquid wax: an in vitro study. Ranzato E, Martinotti S, Burlando B. J Ethnopharmacol. 2011 Mar 24;134(2):443-9.

  5. Lipid uptake and skin occlusion following topical application of oils on adult and infant skin. Stamatas GN, de Sterke J, Hauser M, von Stetten O, van der Pol A. J Dermatol Sci. 2008 May;50(2):135-42

  6. Investigation of liquid wax components of Egyptian jojoba seeds. El-Mallah MH, El-Shami SM. J Oleo Sci. 2009;58(11):543-8.

  7. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  8. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  9. Characterization of triglycerides isolated from jojoba oil M., Boven; R., Holser; M., Cokelaere; E., Decuypere; C., Govaerts; J., Lemey Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 77 (12) – Dec 1, 2000
  10. Physicochemical characteristics and thermal stability of Jordanian jojoba oil M., Allawzi; M., Abu-Arabi; H., Al-zoubi; A., Tamimi Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 75 (1) – Jan 1, 1998.
  11. Formation and investigation of microemulsions based onjojoba oil and nonionic surfactants M., Shevachman; A., Shani; N., Garti Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 81 (12) – Dec 1, 2004
  12. Final Report on the Safety Assessment of Jojoba Oiland Jojoba Wax International Journal of Toxicology , Volume 11 (1): 57 – Jan 2, 1992
  13. Jojoba wax: Its esters and some of its minor components J., Busson-Breysse; M., Farines; J., Soulier Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 71 (9) – Sep 1, 1994