Karanja


Milletia pinnata (L.) Panigrahi = Pongamia pinnata Pierre = P. glabra Vent, Fabaceae

INCI: PONGAMIA GLABRA SEED OIL

Namjena: sredstva za sunčanje (apsorbira UV A i UV B spektar), regeneracija kože, repelent i insekticid, infekcije kože, upalne bolesti kože, balzami i emulzijski sustavi za zaštitu kože. Pripravci za njegu kose.

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: karanjin, pongamol, oleinska, eikozenska, behenična kiselina

Moja opaska: neobično ulje duge prošlosti uporabe i sjajne budućnosti. Ne samo da je repelent i insekticid, već odlično upija UV zrake i koristi se zbog toga u sredstvima za sunčanje. Prihvatljivijeg mirisa od neema. Ulje antibakterijskog djelovanja, protuupalno i regenerira kožu. Koristi se i za proizvodnju sapuna. Prava svestrana delicija.

Oralna uporaba: vrlo neugodnog okusa i kao i neem potencijalno toksično. Ne koristiti oralnim putem (u ajurvedi ulje je lijek koji se koristi s razboritošću)

Karanja (pongam, gaanuga, pungu, karanj, karanje, koranjo, karanjpahri, karchaw, honge, kanuga, naktamala) je stablo raskošne krošnje i uskog debla koje naraste u visino do 25 metara. Samonikla je u području istočne i jugoistočne Azije. Sama biljka je nevjerojatno prilagodljiva: može rasti u močvarnim i plavnim područjima i preživjeti višemjesečne poplave, a isto vremeno može rasti i u vrlo sušnim krajevima. Plodovi, slični mahunama vrlo tvrde ovojnice, sadrže sjemenke iz koji se dobiva ulje. Ulje je kao i neem stoljećima cijenjen u narodnoj medicini iz svih već nabrojenih razloga. Reputaciju repelenta/insekticida znanost je već potvrdila i zanimljivo djeluje iznimno snažno protiv krpelja. Kao i neem, koristio se i kao spermicid (i povremeno se još uvijek koristi), no to nas djelovanje neće previše zanimati. Koristilo se poput kukui ulja kao ulje za lampe, a bilo je i još uvijek je korišteno kao ulje za razne bolesti kože, od infekcija do različitih upalnih bolesti.

Nas će za kozmetiku najviše zanimati njegovo svojstvo apsorpcije UV zraka, te protuupalno, repelentno i cikatrizantno djelovanje (zacijeljivanje kože). Prilično svestrano, zar ne? U odnosu na neem ima ugodniji miris, te uz andirobu pripada repelentnim uljima prihvatljivog mirisa. No, koji su to spojevi koji mu daju takvo djelovanje? Masne kiseline sigurno nisu. Da nema otopljenih spojeva to bi bilo “oh ne, još jedno ulje s oleinskom kiselinom”. Aktivne tvari u ulju su karanjin, pongamol, te u manjoj mjeri tanini, pongapin, kanjon, pongaglabron i karanjakromen. Oni mu i daju narančasto-smeđu boju. Radovi pokazuju da je sadržaj ovih tvari vrlo varijabilan, ali karanjina bude do 1,25% (što je puno!), a pongamola do 0,85%. Najviše se cijeni ulje iz Azije jer australska karanja sadrži uglavnom spoj pongapin.

karanja

Otopljeni spojevi mu daju neugodan i vrlo gorak okus što je dobro jer će odvratiti od oralne uporabe. U većoj količini izaziva mučnine ali se svejedno znalo koristiti kao lijek za bolesti jetre. No, uz mnoge druge sigurnije biljke djelovanja na jetra nema razloga da razmišljate o njegovoj oralnoj konzumaciji.

Ulja i emulzijski sustavi za sunčanje, uz jedno ulje s karotenoidima (buriti), ulje s γ-tokoferolom kao ulje sjemenki maline i čilenaski lješnjak, mogu biti odlična formulacija za sunčanje. Zajedno s andirobom može biti odlična baza za repelente, a u balzamima s maceratom gotu kole i egzotičnim maslacem bakuri (ili ulje tamanu ako nemate bakuri) može biti neobičan balzam za zacijeljivanje kože. Jedno je od ulja koje se tradicionalno koristilo za njegu kože kod psorijaze, premda za to nije službeno ispitano.

Kao da mu uz sve to nije dosta, karanja ulje sadrži i veće količine eikozenske i behenične kiseline koji dodatno naglašavaju njegovo emolijentno djelovanje i daju koži glatkoću, a kosi sjaj.

Karanja je ulje čija budućnost tek dolazi. Budite u vlaku koji vozi u tu budućnost.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeŽuto-narančasta do žuto smeđa tekućina karakterističnog mirisa.
Indeks loma svjetla na 40 °C1.4734 - 1.4790
Relativna gustoća0.925 - 0.940
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 20.0
Saponifikacijski broj185 - 195
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Neosapunjive tvarinajviše 3%
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina3.7 - 7.9
C18:0 stearinska kiselina2.4 - 8.9
C18:1 oleinska kiselina44.5 - 71.3
C18:2 linolna kiselina20.8 - 18.3
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 2.6
C20:0 arahidična kiselina2.2 - 4.7
C20:1 eukozenska kiselina9.5 - 12.4
C22:0 behenična kiselina4.2 - 5.3
C24:0 lignocerinska kiselina1.1 - 3.5

*temeljem proizvođača i (5)

Korisne reference

  1. Unexploited botanical nitrification inhibitors prepared from Karanja plant. Deepanjan Majumdar Indian Journal of Natural Products and Resources Vol.7(1) January-February 2008 58-67
  2. Oil, Fatty Acid Profile and Karanjin Content in Developing Pongamia pinnata (L.) Pierre Seeds
    H., Pavithra; Balakrishna, Gowda; K., Rajesh Kumar; K., Prasanna; M., Shivanna Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 89 (12) – Dec 1, 2012
  3. Development and Validation of an HPLC Method for Karanjin in Pongamia pinnata linn. Leaves. Katekhaye S, Kale MS, Laddha KS. Indian J Pharm Sci. 2012 Jan;74(1):72-5.

  4. Proximate Composition and Fatty Acid Profile of Pongamia pinnata , a Potential Biodiesel Crop Manju, Bala; T., Nag; Sandeep, Kumar; Manmohan, Vyas; Arun, Kumar; N., Bhogal Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 88 (4) – Apr 1, 2011
  5. Ashok Pandey (2008). Handbook of Plant-Based Biofuels. CRC. pp. 255–266.
  6. Medicinal uses, phytochemistry and pharmacology of Pongamia pinnata (L.) Pierre: a review. Al Muqarrabun LM, Ahmat N, Ruzaina SA, Ismail NH, Sahidin I. J Ethnopharmacol. 2013 Nov 25;150(2):395-420.

  7. Wound healing efficacy of Jatyadi Taila: in vivo evaluation in rat using excision wound model. Shailajan S, Menon S, Pednekar S, Singh A. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 31;138(1):99-104

  8. Larvicidal activity of neem and karanja oil cakes against mosquito vectors, Culex quinquefasciatus (say), Aedes aegypti (L.) and Anopheles stephensi (L.). Shanmugasundaram R, Jeyalakshmi T, Dutt MS, Murthy PB. J Environ Biol. 2008 Jan;29(1):43-5.

  9. Antibacterial activity of Karanj (Pongamia pinnata) and Neem (Azadirachta indica) seed oil: a preliminary report. Baswa M, Rath CC, Dash SK, Mishra RK. Microbios. 2001;105(412):183-9.

  10. Effects of sarcoptic mange and its control with oil of Cedrus deodara, Pongamia glabra, Jatropha curcas and benzyl benzoate, both with and without ascorbic acid on growing sheep: assessment of weight gain, liver function, nutrient digestibility, wool production and meat quality. Dimri U, Sharma MC. J Vet Med A Physiol Pathol Clin Med. 2004 Mar;51(2):79-84.

  11. Comparative toxicity of an acetogenin-based extract and commercial pesticides against citrus red mite. Ribeiro Ldo P, Zanardi OZ, Vendramim JD, Yamamoto PT. Exp Appl Acarol. 2014 Sep;64(1):87-98.