Kikiriki


Arachys hypogea L., Fabaceae

INCI: ARACHIS HYPOGAEA OIL

Namjena: relativno jeftino ulje koje se više koristi u prehrani nego u kozmetici. Često korišten kao sirovina u kozmetičkoj industriji. Za jednostavnu i jeftinu kozmetiku.

Cijena: vrlo jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, steroli

Moja opaska: relativno rijetko gost u prirodnoj kozmetici jer postoji puno njegovih biokemijskih “paralela”. Češće korišten u konvencionalnoj kozmetici.

Oralna uporaba: prehrana.

Kikiriki je biljka samonikla u području današnje Bolivije i Paragvaja. Slično lavandinu koji spontano nastaje križanjem širokolisne i prave lavande kikiriki je nastao križanjem dviju divljih vrsta, Arachis duranensis Krapov & W.C.Gregory te A. ipaensis Krapov & W.C.Gregory. Kao i mnoge vrste obitelji Fabaceae, ovaj spontani hibrid bio je zanimljiv kao prehrambena namirnica. Kultivira se već više od 7000 godina i jedna je od najstarijih uljarica na planeti. Vremenom je originalni hibrid postao zasebna vrsta, A. hypogea. Botanička neobičnost je način dozrijevanja ploda: nakon oplodnje u cvijetu, formira se ginofor koji oplođenu jajnu stanicu ugura 3-5 cm u zemlju. Tu se razvija plod. Kikiriki je iznimno popularna delicija na cijeloj planeti i o njemu su napisane cijele knjige.

Iz sjemenki dobiva se ulje. Kao i kod lješnjaka, sezama, argana ili badema ulje s dobiva iz prženih i neprženih sjemenki. Ulje prženih sjemenki intenzivnog mirisa kikirikija i koristi se u kulinarstvu. Hladno prešano i nerafinirano ulje je katkad dostupno, no većinom se rafinira iz straha od prisutnosti aflatoksina, opasnih tvari iz plijesni Aspergillus flavus, te drugih mikotoksina koji su kancerogeni.

Ulje kikirikija bogato je oleinskom i linolnom kiselinom. Sadržaj tokoferola jako varira ovisno o kultivaru, i najčešće ukupnog tokoferola ima 200-400mg/kg, ali više i manje razine su objavljene. Sadrži uglavnom jednake omjere α- i γ-tokoferola. Sadržaj sterola također varira, ali ih u prosjeku bude 3,37 g/kg, od koji većinu čini β-sitosterol (2,17 g/kg). Po svim karakteristikama kikiriki je klasično prehrambeno ulje uobičajenih koncentracija sterola i tokoferola. Kikiriki vam vjerojatno neće biti prvi sastojak u kozmetici, ali je u rangu klasičnih ulja poput suncokreta. U kozmetičkoj industriji je popularno hidrogenirano ulje kikirikija koje ima svoju normu u Europskoj farmakopeji kao jedan od lipidnih sastojaka u formulacijama. Nadalje, kikiriki je i izvor gradivnih blokova, odnosno nekih masnih kiselina u proizvodnji emulgatora i koemulgatora.

Oprez je potreban kod ljudi koji su alergični na kikiriki: 6-13 ljudi na 1000 je alergično na kikiriki u SAD-u. Postoje dvojbe oko uporabe ovog ulja kod osoba alergičnih na kikiriki. Starije studije su potvrđivale sigurnost i minimalni rizik, no kasnije studije su pokazale da i u rafiniranom ulju kikirikija postoje alergeni.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro blijedo žuo ulje neutralnog mirisa.
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 5.0
Alkalne nečistoćeZadovoljava test na alkalne nečistoće
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Vodanajviše 0.1
Udio masnih kiselina (%)
Zasićene masne kiseline najviše 0.4
C16:0 palmitinska kiselina5.0 - 14.0
C18:0 stearinska kiselina1.3 - 6.5
C18:1 oleinska kiselina35.0 - 72.0
C18:2 linolna kiselina12.0 - 43.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 0.6
C20:0 arahidična kiselina0.5 - 3.0
C20:1 eikozenska kiselina0.5 - 3.0
C22:0 behenična kiselina1.0 - 5.0
C22:1 erucična kiselinanajviše 0.5
C24:0 lignocerinska kiselina0.5 - 3.0

*Ph. Eur.

Korisne reference

  1. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  2. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  3. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  4. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005

  5. Allergy to peanut oil–clinically relevant? Ring J, Möhrenschlager M. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007 Apr;21(4):452-5.

  6. Final report on the safety assessment of Peanut (Arachis hypogaea) Oil, Hydrogenated Peanut Oil, Peanut Acid, Peanut Glycerides, and Peanut (Arachis hypogaea) Flour. [No authors listed]

    Int J Toxicol. 2001;20 Suppl 2:65-77.

  7. Isolation and characterization of proteic allergens in refined peanut oil. Olszewski A, Pons L, Moutété F, Aimone-Gastin I, Kanny G, Moneret-Vautrin DA, Guéant JL. Clin Exp Allergy. 1998 Jul;28(7):850-9.