Kokum


Garcinia indica Choisy, Clusiaceae

Namjena: balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: dobar omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina

Moja opaska: maslac koji je klasa ništa posebno, ali je ugodan, nenametljiv i dobro se upija. Prednost mu je tvrdoća, pa je i fleksibilan za spravljanje raznih proizvoda.

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, rijetko se koristi kod nas.

Kokum je biljka samonikla u zapadnoj Indiji. Estetski je lijepo drvo koje se sadi ornamentalna biljka zbog crvenkaste boje mladih listova. Pripada rodu Garcinia koji je kod na postao poznat prije svega po mangosteen-u (Garcinia manogstana L.). Reklamirao se kao super-zdravi-sok, ali kako je sjaj svega iz reklama kratak, tako su ga pretekle neke nove mode poput aronije. Koristi se i kao začin u indijskoj kuhinji ali i kao hrana i lijek. Imao sam čast dobiti iz azije sušeni plod ove biljke koji svim jelima daje intrigantnu crveno-smeđu boju i zanimljiv okus egzotičnih jela. Kao i drugi članovi roda Garcinia kokum sadrži hidroksi-limunsku kiselinu koja je (opet neko vrijeme) bila čarobna molekula mršavljenja. Biljka je vrlo zahvalna i za uzgoj ne zahtijeva puno gnojiva niti kemikalija.

Iz sjemenki se dobiva tvrd maslac koji se dobiva tiještenjem. Sadrži uglavnom oleinsku i stearinsku kiselinu. Vrlo fina tekstura daje mu primjenu u balzamima za tijelo, lice i usnice. Manje je “masni” od shea maslaca. Kokum je jedan od maslaca koji se relativno brzo upiju u kožu, premda ne očekujte super-brzinu kao kod kokosa ili babasua. Ugodna tekstura čini ga dobrim i za uljne pilinge za tijelo. Prednost mu je iznimna stabilnost – kokum maslac se vrlo teško kvari i oksidira. Njegova tvrdoća čini ga dobrim koemulgatorom, jer stabilizira emulzijske sustave i zgušnjava ih, što je korisno kod emulgatora koji ne ugušćuju emulzijske sustave.

Djelovanje kokum maslaca ne valja brkati s djelovanje soka ploda, ali niti s komercijalnim ekstraktima koji sadrže hidroksi-limunsku kiselinu kao aktivnu tvar i koji je neko vrijeme bio hit za tretiranje celulita.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeKrutina bijele do žute boje neutralnog mirisa.
Jodni broj32 - 40
Saponifikacijski broj180 - 193
Točka taljenja32 - 36 °C
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Indeks loma svjetla na 40 °C1.4565 - 1.4575
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 5.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 10.0
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 1.2
C16:0 palmitinska kiselina2.5 - 5.3
C18:0 stearinska kiselina52.0  - 56.4
C18:1 oleinska kiselina39.4  - 41.5
C18:2 linolna kiselinanajviše 1.7

*temeljem referenci i proizvođača.

Korisne reference

  1. The identity and polymorphism of oleyldistearin from kokum butter. LUTTON ES. J Am Chem Soc. 1946 Apr;68:676-9.

  2. Application of kokum (Garcinia indica) fat as cocoa butter improver in chocolate B Maheshwari and S Yella Reddy J Sci Food Agric 85:135–140 (2005)
  3. The chemistry and medicinal uses of the underutilized Indian fruit tree Garcinia indica Choisy (kokum): A review. Baliga, Manjeshwar Shrinath; Bhat, Harshith P.; Pai, Ramakrishna J.; Boloor, Rekha; Palatty, Princy Louis Food Research International , Volume 44 (7) – Aug 1, 2011
  4. Heat-resistant cocoa butter extenders from mahua ( Madhuca latifolia ) and kokum ( Garcinia indica ) fats T., Jeyarani; S., Reddy Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 76 (12) – Dec 1, 1999