Konoplja


Cannabis sativa ssp. sativa, L, Cannabaceae

INCI: CANNABIS SATIVA SEED OIL

Namjena: za suhu kožu, tretmane protiv bora, kao kozmetika i kao zdrava hrana

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina,  γ-linolenska kiselina

Moja opaska: ulje vrlo bogate teksture, idealno za suhu kožu

Oralna uporaba: vrlo smisleno i zdravo zbog finog omjera  ω-6/ ω-3 kiselina, ali ne nasjedajte na bolesni marketing

Ulje konoplje je u zadnjih nekoliko godina doživjelo pravu renesansu. To je konoplji donijelo štete koliko i koristi. Većina prodavača ovog ulja namjerno je stvarala konfuziju s nazivom ovog ulja i zvala ga “ulje kanabisa”. To je botanički točno ali su ljudi imali percepciju kako se radi o ulju marihuane. Ulje marihuane uopće nije ulje nego oleorezina izolirana organskim otapalima i vremenom je postalo vrlo popularno kod doista teških bolesti, od multiple skleroze to raznih tumora. O tome će biti zasebni članak. Ova namjerna konfuzija, osim što je nemoralna, poticala je prodaju ulja konoplje jer su ljudi mislili kako je ulje konoplje istog djelovanja kao i kanabinoidima bogati ekstrakti marihuane. Danas su svi postali više svjesni istine i razlike između ova dva vrlo različita proizvoda. Ulje konoplje zdravo je prehrambeno ulje i sadrži samo tragove kanabinoida. To ne znači da još uvijek nemamo legalističkih problema već zbog samog izgleda lista konoplje. Ulje konoplje drži za vrat i troma birokracija i 100% djelotvorni alternativci i njena “zločesta” sestra marihuana. Prije nego se uguši, spasite ga barem uporabom u kozmetici.

Ulje konoplje, koje može biti žućkasto-smeđe do zelene boje, prava je “injekcija” esencijalnih masnih kiselina nužnih za metabolizam kože. Njegov je miris vrlo “biljni” i karakterističan no ne i neugodan. Omjer  ω-6/ ω-3 možda nije toliko spektakularno nizak kao kod ulja europske brusnice, ali ulje sadrži doista visoke razine α-linolenske kiseline. Za razliku od ulja europske brusnice, sadrži i γ-linolensku kiselinu u nižoj razini od noćurka i boražine (vidi zahtjeve za kvalitetom). Sadržaj γ-linolenske kiseline ovisi o kultivaru i obično ćemo u kozmetici preferirati one koji su bogatiji ovom masnom kiselinom (što trebamo vidjeti na certifikatu analize). “Tripl” koktel linolne, α-linolenske kiseline i γ-linolenske kiseline čini konoplju vrlo korisnom za suhu kožu, kožu sklonu iritacijama i upalama, pa čak i njegu kože atopičara. S ovakvim koktelom još se samo može mjeriti ulje sjemenki crnog ribiza i trputaste lisičine. Manje je uobičajeno ulje za njegu masne kože. Ako da, onda u laganim emulzijskim sustavima.

Toliko smo bili fokusirani na koktel masnih kiselina, da gotovo zabravljamo kako je ulje konoplje vrlo bogato sterolima. Prema (1), sadržaj je sljedeći: β-sitosterol (1905.00 ± 59.27 mg/kg), campesterol (505.69 ± 32.04 mg/kg), fitol (167.59 ± 1.81 mg/kg), cikloartenol (90.55 ± 3.44 mg/kg). Od tokoferola dominira vrlo zanimljivi γ-tokoferol (73.38 ± 2.86 mg/100 g), što je korisno i s nutritivnog aspekta u europskoj prehrani u kojoj dominira α-tokoferol i s kozmetičkog aspekta.

Zahtjev za kvalitetom*

 

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra do blago mutna zeleno-žute boje. Karakterističnog mirisa ploda konoplje i okusa koji može biti blag do gorak.
BojaŽuto zelena.
Relativna gustoća0.923 - 0.930
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  8.0
Saponifikacijski broj188-194
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 2.5
Sadržaj vode (%)najviše 0.1
THC (ppm)najviše 5.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina4.0 – 8.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 4.0
C18:1 oleinska kiselina6.0 – 20.0
C18:2 linolna kiselina46.0 – 65.0
C18:3 α-linolenska kiselina14.0 – 28.0
C18:3 γ-linolenska kiselina1.0 – 5.0
Druge masne kiseline1.0 – 5.0

*preporučena norma. Najviše odstupanja može biti u γ-linolenskoj kiselini te organoleptičkim karakteristikama.

Korisne reference

  1. Hemp (Cannabis sativa L.) seed oil: analytical and phytochemical characterization of the unsaponifiable fraction. Montserrat-de la Paz S, Marín-Aguilar F, García-Giménez MD, Fernández-Arche MA. J Agric Food Chem. 2014 Feb 5;62(5):1105

  2. Delta9-tetrahydrocannabinol content of commercially available hemp products. Holler JM, Bosy TZ, Dunkley CS, Levine B, Past MR, Jacobs A. J Anal Toxicol. 2008 Jul-Aug;32(6):428-32.

  3. Hemp-seed and olive oils: their stability against oxidation and use in O/W emulsions. Sapino S, Carlotti ME, Peira E, Gallarate M. J Cosmet Sci. 2005 Jul-Aug;56(4):227-51.

  4. Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. Callaway J, Schwab U, Harvima I, Halonen P, Mykkänen O, Hyvönen P, Järvinen T. J Dermatolog Treat. 2005 Apr;16(2):87-94.

  5. Oxidative stability of flax and hemp oils Reem, Abuzaytoun; Fereidoon, Shahidi  Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 83 (10) – Oct 1, 2006

  6. Analytical characterization of hemp ( Cannabis sativa ) seed oil from different agro-ecological zones of Pakistan Farooq, Anwar; Sajid, Latif; Muhammad, Ashraf Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 83 (4) – Apr 1, 2006

  7. Characteristics of hemp ( Cannabis sativa L.) seed oil Oomah, B.Dave; Busson, Muriel; Godfrey, David V; Drover, John C.G Food Chemistry , Volume 76 (1) – Jan 1, 2002

  8. Hemp‐seed and olive oils: Their stability against oxidation and use in O/W emulsions Sapino, S.; Carlotti, M. E.; Peira, E.; Gallarate, M. International Journal of Cosmetic Science , Volume 27 (6) – Dec 1, 2005

  9. Oil content, tocopherol composition and fatty acid patterns of the seeds of 51 Cannabis sativa L. genotypes U., Kriese; E., Schumann; W.E., Weber; M., Beyer; L., Brühl; L., Matthäus Euphytica , Volume 137 (3) – Jun 1, 2004

  10. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  11. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  12. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005