Kukui


Aleurites moluccana (L.) Willd. = A. trilobus Forst et Forst, Euphorbiaceae

INCI: ALEURITES MOLUCCANA SEED OIL

Namjena: njega suhe i mješovite kože, pakunzi za kosu, kozmetika lagane teksture

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α‐linolenska i linolna kiselina

Moja opaska: ulje koje se iznimno brzo upija (“suho ulje”), a opet hrani kožu. Senzorijalni antipod argana. Ulje koje jednostavno treba probati.

Oralna uporaba: da u prehrani, ali kod nas vrlo rijetko.

Kod nas još uvijek slabo poznato ulje, kukui je više od 50 godina službeni simbol Havajskog otočja. Od njega se radi sve, bojila za tetovažu iz kore, drvo se koristi u pravljenju čamaca, plodovi su jestivi i nekoliko tradicionalnih specijaliteta spravlja se upravo od kukuija. Masni plodovi koristili su se kao svjetiljke. Zato ga u americi i zovu candle nut jer dugo gore kad se zapale a uljem su se premazivale ribarske mreže kako bi bile trajnije i otpornije. Zanimljivo, ulje kukuija je laksativ (izaziva proljev) ali je manje agresivan od ulja ricinusa i laksativ je samo u velikim količinama.  Koristilo se u narodnoj medicini.

Kukui nije jedini član svoje roda iz kojeg se dobiva ulje. Tung drvo (Aleurites cordata, (Thunb) Mull. et Arg.) se također koristi za dobivanje ulja, ali ne u kozmetičke svrhe. Poput ulja lana u Europi, to je ulje za premaz slika, te zaštitu drveta kojeg su japanski i kineski umjetnici koristili dugi niz stoljeća. Ono je bogato polinezasićenom, α-eleostearinskom kiselinom.

Čitajući opise ulja do sada vjerojatno ste zamijetili koji je moj osobni fetish s biljnim uljima. To su hranjiva ulja koja se brzo upijaju. Zato sam zavolio kukui od prve sekunde. Kukui je ulje koje oduševljava. Slabo viskozno, sliči više na neku vodenu otopinu a ne na ulje, iznimno se brzo upija i ne ostavlja nikakav masni film na koži a opet ostavlja osjećaj glatkoće. Ne samo po mojem osobnom sudu već po sudu mnogih kukui se upija daleko brže i od makadamije, babasu maslaca i brazilskog oraha. Čak i koža koja slabo upija druga ulja, upit će ga u roku par minuta. Bez obzira što se dobro upija kukui je vrlo hranjivo ulje, tako da je dobro i za njegu suhe kože. Zbog upijanja kukui se koristi i za njegu mješovite pa čak i masne kože ukoliko vam to odgovara. Daje glatkoću koži, a dobar je za masažu kod ljudi koji ne vole masni osjećaj na koži i čija koža slabo upija ulja.

Kukui je prekrasno ulje za izradu jako finih macerata, ne koristimo ga samo zbog toga što je relativno skupo kod nas. Ako se preselite na Havaje, to će već biti drugačija priča.

U sastavu se ističe lijepi balans polinezasićenih masnih kiselina. Osim linolne sadrži i puno  α‐linolenske kiseline. Po sastavu pomalo sliči na inka orah (inka inchi). Već sam u naslovu naveo kako je kukui odabran kao senzorijalni antipod arganu – za razliku od masne teksture argana, kukui se vrlo brzo upija. To je dobro za znati jer nekim zahtjevnim kožama je argan odveć mastan a kukui odveć suh. U tom slučaju, dovoljno je izvesti “ples kukuija i argana” i napraviti njihov omjer koji koži odgovara, primjerice, 60% kukuija i 40% argana. Isti ples, podsjetimo, možemo napraviti i inka orahom.

Brzo se upija i u strukturu kose tako da je odličan za uljne pakunge za kosu. Kokos, ulje sjemenki brokule i abisinija samo su neke od ideja. Ubrzava i prodor drugih ulja u kožu, a dobro se kombinira s brojnim uljima poput ploda divlje ruže, buritija i pulpe pasjeg trna. Kukui je odlični “nosač” za CObiljna ulja sjemenki – pola kukuija i pola nekih od tih biljnih ulja čini odličan hranjiv serum za lice.  U emulzijskim sustavima daje “vodeni”, osvježavajući osjećaj, što naravno ovisi i o emulgatoru.

Zahtjev za kvalitetom*

 

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute do žute boje neutralnog mirisa.
Specifična gustoća0.920 - 0.930
Saponifikacijski broj185 - 195
Indeks loma svjetla na 20 °C1.4730 - 1.4780
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 5.0
Slobodne masne kiseline (%)najviše 5.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina6.0 - 8.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 3.0
C18:1 oleinska kiselina17.0 - 25.0
C18:2 linolna kiselina39.0 - 43.0
C18:3 α-linolenska kiselina24.0 - 29.0

*temeljem (4) i proizvođača. Samo ulje pokazuje relativno manje varijacije u sastavu.

Korisne reference

  1. Indigenous Hawaiian nonmedical and medical use of the kukui tree. Young RA, Cruz LG, Brown AC. J Altern Complement Med. 2005 Jun;11(3):397-400.

  2. Effectiveness of kukui nut oil as a topical treatment for psoriasis. Brown AC, Koett J, Johnson DW, Semaskvich NM, Holck P, Lally D, Cruz L, Young R, Higa B, Lo S. Int J Dermatol. 2005 Aug;44(8):684-7.

  3. Ocular burn: rinsing and healing with ionic marine solutions and vegetable oils. Said T, Dutot M, Labbé A, Warnet JM, Rat P. Ophthalmologica. 2009;223(1):52-9

  4. Fatty acid profiles of kukui nut oils over time and from different sources. Ako H, Kong N, Brown A Industrial Crops and Products. 2005, 22(2):169-174

  5. Emollient action of kukui nut oil. Ako H, Fujikawa L, Gray D J. Soc. Cosmet. Chem., 1993 44, 239-247

  6. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  7. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  8. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005