Kupuasu (kopoasu)


Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) K.Schum., Malvaceae

INCI: THEOBROMA GRANDIFLORUM SEED BUTTER

Namjena: suha koža, pakunzi za kosu, balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: fitosteroli

Moja opaska: zanimljiv i ugodan maslac, uz shea maslac, klasa za sebe. Osvaja finim i diskretnim mirisom. Lijepo se upija, ugodan je u kremema i nešto lakši od dosta filmogenog kakao maslaca.

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, uglavnom se ne koristi.

Iz čarobnog roda Theobroma dolazi nam još jedan maslac koji svojim karakteristikama zasluženo može stati uz bok slavnom kakao maslacu. Kopoasu je samonikli u Južnoj Americi baš kao i kakaovac, a najviše se uzgaja u Brazilu. Uzgojena biljka obično je visine 4-8 metara, a u prirodi zna narasti do visine od 18 metara. Plod je vrlo velik, i do 30 cm u dužinu. Pulpa ploda kopoasua koristi se u prehrani, od nje se spravljaju sokovi, slastice, sladoledi i likeri koji se izvoze u zapadnu Europu. Iz sjemenki se radi jedna vrsta čokolade.

Ulje koje se a i proizvodi maslac diskretnog mirisa koji pomalo podsjeća na čokoladu ili praline od čokolade. Kopoasu, osim mirisom, bio bi još jedan u nizu “o Bože, opet maslac sa stearinskom i oleinskom kiselinom kao i svaki drugi”. No, kupuasu ima svoje neobične adute.

Za jedan maslac, neobičnog je sastava, jer je od svih maslaca na tržištu najbogatiji fitosterolima, oko 12 g/kg i time posramljuje čak i ulja poput indijske smokve. β‐sitosterol je dominantni fitosterol (oko 2,3 g/kg). Zbog toga se relativno brže upija od kakao maslaca, a ostavlja fini osjećaj glatkoće. Toliki sadržaj fitosterola mu daje i sposobnost emulgiranja vode koja gotovo dostiže lanolin, pa je zanimljiv u emulzijskim sustavima, ali i kao maslac za spravljanje cold krema. Ipak, treba zapamtiti da on nije emulgator i da ne možemo od njega očekivati da zamijeni komercijalne emulgatore. Kopoasu sadrži za jedan maslac visoku razinu dugolančanih masnih kiselina, arahidične i behenične kiseline, koje uz fitosterole sudjeluju u zaštiti kože. No, to je relativno mala razina u usporedbi s prakaksi (pracachy) uljem.

Zaštitini a lagani balzami, jedan od dodataka u sredstvima za sunčanje, egzotični barovi za masažu u kombinaciji s maceratom vanilije, “anti age” kozmetika i kozmetika za njegu oko očiju, dodaci pakunzima za kosu – sve su to jedne od brojnih potencijalnih primjena. Već kada prvi put otvorite ovaj maslac zaljubit ćete se u njega. Zaimislite jedan “sterolni” balzam – serum od kopoasu maslaca i indijske smokve, nježni samotopeći masažni bar s 2-3% ulja buritija… Ideje i realizacija će vam same dolaziti na pamet. Baš kako dolikuje vrsti koja nosi božansko ime.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeKrutina blage roza-smeđe boje (boje kože) diskretnog i ugodnog mirisa čokolade.
Jodni broj33 - 42
Saponifikacijski broj188 - 198
Točka taljenja32 - 36 °C
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina5.0 - 10.0
C18:0 stearinska kiselina30.0  - 38.0
C18:1 oleinska kiselina38.0  - 44.0
C18:2 linolna kiselina2.0 - 4.0
C20:0 arahidična kiselina9.0 - 13.0
C22:0 behenična kiselina1.0 - 3.0

*temeljem referenci i proizvođača.

Korisne reference

  1. New bioactive polyphenols from Theobroma grandiflorum (“cupuaçu”). Yang H, Protiva P, Cui B, Ma C, Baggett S, Hequet V, Mori S, Weinstein IB, Kennelly EJ. J Nat Prod. 2003 Nov;66(11):1501-4.

  2. Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair DyePamella Mello Faria, Luciana Neves Camargo, Regina Siqueira Haddad Carvalho, Luis Antonio Paludetti, Maria Valéria Robles Velasco, Robson Miranda da Gama. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, 2013, 3, 40-44
  3. Fatty acid and triacylglycerol composition and thermal behaviour of fats from seeds of Brazilian Amazonian Theobroma species. Gilabert‐Escrivá, M Victoria; Gonçalves, Lireny A G; Silva, C Rogério S; Figueira, Antonio Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 82 (13) – Oct 1, 2002
  4. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  5. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  6. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005