Lan


Linum usitastissimum L., Linaceae

INCI: LINUM USITATISSIMUM SEED OIL

Namjena: biljno ulje koje je lijek. Gotovo uvijek iznutra.

Cijena: jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina

Moja opaska: vrlo vrlo rijetko ulje za kozmetiku, gotovo isključivo se uzima u kozmetici “iznutra”

Oralna uporaba: suha i atopična kože, zdravlje kardiovaskularnog sustava

Priznajte da ste bar jednom pogledali “Odred za čistoću” gdje dvije dame, profesionalne čistačice sa silno dopadljivim britanskim akcentom, pokušavaju dovesti u red urnebesno prljave kuće i njihove vlasnike. Osvojilo me što za čišćenje koriste svašta, od eteričnih ulja do biljnih ulja. Slučajno sam natrapio na scenu gdje pokazuju kako se polira stari drveni namještaj i vrata uz pomoć pčelinjeg voska i ulja lana. Taj drevni recept za sjaj i prepariranje drveta danas je poznat samo rijetkima. Ulje lana, upravo zbog svojeg glavnog nedostatka a to je brzo kvarenje, i preparira drvo. Naime, osjetljive molekule iz ulja oksidiraju i polimeriziraju (stapaju se u duge lance) i time tvore zaštitni sloj sličan laku kroz koji ne prodire vlaga. Prelijepa ulja na platnu raznih majstora kroz stoljeća, naslikana su upravo miješanjem pigmenata i ulja lana, koje bi se osušilo i stvorilo čvrst sloj koji prkosi vremenu. Danas za to umjetnici imaju akril, baš me zanima kako će on izgledati nakon dva stoljeća.

Priča o lakiranju drveta ima i poučne veze s kozmetikom. Napravio sam jednom kremu koja je u masnoj fazi sadržavala laneno ulje. Krema je bila fantastična, doista ugodna za kožu. Nakon desetak dana, kada sam otvorio ponovo tu kremu, našao sam nešto zanimljivo. Na površini kreme nastao je svijetlo smeđi sloj, korica slična “kožici na mlijeku” ispod koje se nazirala krema. To je pouka i za vas – radite li kozmetiku s lanenim uljem, ono će u dodiru sa zrakom oksidirati i stvoriti sloj baš kao na drvenom namještaju. Stoga je laneno ulje, jedno od najpoznatijih ulja uopće, namijenjeno uglavnom za “kozmetiku iznutra“. Da vas podsjetim, laneno ulje, bogato α-linolenskom kiselinom, sprječava “zakrečenje” krvnih žila, odnosno djeluje protiv procesa ateroskleroze, povoljno djeluje na rad mozga i živaca, a spas je za suhu kožu iznutra. Koristi se kod raznih upalnih bolesti kože (rjeđe kod akni) ali i kod upalnih bolesti u probavnom sustavu te kod malnutricije (pothranjenosti). Unosi ravnotežu između proupalnih i protuupalnih glasnika u organizmu (vidi poglavlje o masnim kiselinama). Uzima ga se jedna, do dvije jušne dnevno. Laneno ulje je ulje penzionera, kako ga neki nazivaju, jer mnogi iz starije generacije znaju za poznatu “budvigičinu dijetu” u kojoj se za doručak jede posni svježi sir s umiješanim lanenim uljem. Tko ne jede mliječne proizvode, laneno ulje stavlja u pahuljice sa sojinim ili zobenim mlijekom. Laneno ulje nije najfinije od svih ulja a i vrlo lako užegne i tada je štetno. Stoga ga ozbiljniji proizvođači pakiraju u inertnoj atmosferi (puni se uz prisustvo dušika) u kojoj ne može oksidirati sve do trenutka otvaranja boce. Tako vam stiže svježe ‐ isto kao i na sam dan prešanja. U nekim državama polako ga zamjenjuje stabilnije ulje sjetvenog podlanka i moguće i nas čeka takva budućnost. Osobno najviše volim okus ulja zlatnog lana.

Ipak, nije da nema kozmetičkih pripravaka i s lanenim uljem. U Njemačkoj možete nabaviti ulje koje sadrži pola lanenog ulja i pola ulja pšeničnih klica. Ovaj recept star već skoro stoljeće drži se jednostavne mudrosti – vitamin E iz pšeničnih klica, u toliko visokoj koncentraciji, uspije konzervirati ulje lana. Takvo ulje se i pije, ali i nanosi na kožu, no vrlo je masno i sporo se upija. Uglavnom se koristi za intenzivnu regeneraciju suhe kože. Danas poznajemo puno prikladnijih zamjena za ovu smjesu, stoga vjerujem da ćete ovaj recept rijetko koristiti. Ali, ako želite, probajte.

Ulje lana ishodna je sirovina i za neke emulgatore, poput Ewocream tvrtke Sinerga.

Zahtjev za kvalitetom*

 

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro tekućina žute do žuto-smeđe boje koja na zraku progresivno tamni i ugušćuje se. Na -20 °C postaje pastozno.
Relativna gustoćaoko 0,931
Indeks loma svjetla na 20 °Coko 1.480
Jodni broj160 - 200
Saponifikacijski broj188 - 195
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  15.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Kadmij (ppm)najviše 0.5
Sadržaj vode (%)0.1 na 1.0g
Udio masnih kiselina (%)
Masne kiseline najviše 1.0
C16:0 palmitinska kiselina3.0 – 8.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 8.0
C18:1 oleinska kiselina11.0 – 35.0
C18:2 linolna kiselina11.0 – 24.0
C18:3 α-linolenska kiselina35.0 - 65.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 1.0

*prema Ph. Eur.

Korisne reference

  1. Dietary, but not topical, alpha-linolenic acid suppresses UVB-induced skin injury in hairless mice when compared with linoleic acids. Takemura N, Takahashi K, Tanaka H, Ihara Y, Ikemoto A, Fujii Y, Okuyama H. Photochem Photobiol. 2002 Dec;76(6):657-63.

  2. Use of linseed oil in preventing peri-ileostomy skin excoriation. Saxena S, Suryawanshi S, Somashekar U, Sharma D. Indian J Gastroenterol. 2009 Sep-Oct;28(5):190-1.

  3. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Neukam K, De Spirt S, Stahl W, Bejot M, Maurette JM, Tronnier H, Heinrich U. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(2):67-74.

  4. Effect of a Semisolid Formulation of Linum usitatissimum L. (Linseed) Oil on the Repair of SkinWounds. de Souza Franco E, de Aquino CM, de Medeiros PL, Evêncio LB, da Silva Góes AJ, de Souza Maia MB. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:270752.

  5. Preparing the skin for surgery. Barzoloski-OʼConnor B. Plast Surg Nurs. 2014 Jan-Mar;34(1):12-4.

  6. Flax and flaxseed oil (Linum usitatissimum): a review by the Natural Standard Research Collaboration. Basch E, Bent S, Collins J, Dacey C, Hammerness P, Harrison M, Smith M, Szapary P, Ulbricht C, Vora M, Weissner W; Natural Standard Resource Collaboration. J Soc Integr Oncol. 2007 Summer;5(3):92-105.

  7. Flaxseed. Hall C 3rd, Tulbek MC, Xu Y. Adv Food Nutr Res. 2006;51:1-97.

  8. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  9. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  10. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005