Lubenica, sjemenke


Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum et Nakai, Cucurbitaceae

INCI: CITRULLUS LANATUS SEED OIL

Namjena: njega suhe kože, ulja za tijelo, pakunzi za kosu

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, steroli

Moja opaska: brzoupijajuće ulje, ugodnog vodenog mirisa, idealno za ulja za tijelo i masažu

Oralna uporaba: da, kod nas rijetko.

O lubenici ne treba trošiti puno riječi, sve nas osvaja u ljetnim mjesecima svojim vodenim slatkim sadržajem i pravo su osvježenje. Lukava je ta lubenica. U pustinjskim krajevima njena sočna vodena unutrašnjost pravi je izvor vode a u pustinji Kalahari pogotovo ju obožavaju slonovi. Kad ju pojedu sjemenke prežive probavni sustav i završe u najfinijem gnojivu za klijanje. Tu strategiju smo već upoznali i kod borovnica i drugog šumskog voća. I sve na zajedničko zadovoljstvo. Koštice lubenice obično su nam smetnja dok jedemo lubenice, pogotovo dok smo djeca. Ljutimo se na njih i gotovo redovito završe u smeću. Sad je došlo da ispravimo ovu nepravdu. Dobro nam došlo, ulje sjemenki lubenice!

Premda se lubenica uzgaja u cijelom svijetu, najcjenjenije ulje lubenice dolazi od tipa koji raste u pustinji Namib, postojbinu predaka svih lubenica. Lubenica je u pustinjskim krajevima izvor vode i ljudima. Koštice su se tradicionalno koristile kao hrana, dok se ulje dobiveno iz njih koristilo za zaštitu od isušivanja i UV zraka. Slično ulju kukuija, vrlo se brzo upija (premda po mom iskustvu sporije) i ne ostavlja masni film na koži. Ugodnog je, pomalo “vodenog”, premda sam miris nema sličnost s mirisom lubenice.

Bogato je linolnom kiselinom. Sadrži manje količine α-tokoferola (120-195 mg/kg) te δ-tokoferol (9-58 mg/kg). Od sterola prisutni su stigmasterol i β-sitosterol. Pogodno je za sve tipove kože, od suhe do mješovite i masne. Njegova univerzalnost čini ga svestranim i mogli bismo reći da je ovo badem juga Afrike. Zbog pristupačne cijene i dobrog svojstva upijanja rado se koristi kao ulje za tijelo i mislim da je to glavna namjena zbog koje biste posegnuli za ovim ulje. Makadamija, lješnjak, kukui, badem, plod divlje ruže, konoplja, samo su neka od ulja koja se fino slažu s uljem lubenice, ovisno kakav kemizam i teksturu želite postići.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute do žute boje neutralnog mirisa.
Specifična gustoća0.92 - 0.928
Saponifikacijski broj188 - 195
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 5.0
Slobodne masne kiseline (%)najviše 5.0
Jodni broj120 - 135
Indeks loma svjetla na 20 °C1.470 - 1.480
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina8.0 - 13.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina1.5 - 5.5
C18:1 oleinska kiselina21.0 - 29.0
C18:2 linolna kiselina55.0 - 65.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 2.0

*prema proizvođačima i referencama. Manja odstupanja su moguća.

Korisne reference

  1. Oil and fatty acid contents in seed of Citrullus lanatus Schrad. Jarret RL, Levy IJ. J Agric Food Chem. 2012 May 23;60(20):5199-204.

  2. Extraction, isolation and characterisation of oil bodies from pumpkin seeds for therapeutic use. Adams GG, Imran S, Wang S, Mohammad A, Kok MS, Gray DA, Channell GA, Harding SE. Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1919-25.

  3. Characterization and chemical composition of fatty acids content of watermelon and muskmelon cultivars in Saudi Arabia using gas chromatography/mass spectroscopy. Albishri HM, Almaghrabi OA, Moussa TAA Pharmacognosy Magazine 2013 9 (33) 58-66

  4. Characterization of seed oils from different varieties of watermelon [Citrullus lanatus(Thunb.)] from Pakistan. Grasas y Aceites. 2012 Vol 63, No 4
  5. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  6. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  7. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  8. Phytosterols and steryl esters in diverse Cucurbita, Cucumis and Citrullus seed oils Oelschlägel, Stefanie; Menzel, Carolin; Speer, Karl Lipid Technology , Volume 24 (8) – Aug 1, 2012
  9. Composition of seed and characteristics of oil from karingda ( Citrullus lanatus (Thumb) Mansf) Das, Madhusweta; Das, S. K.; Suthar, S. H. International Journal of Food Science & Technology , Volume 37 (8) – Dec 1, 2002
  10. A Comparative Study of the Properties of Selected Melon Seed Oils as Potential Candidates for Development into Commercial Edible Vegetable Oils M., Mabaleha; Y., Mitei; S., Yeboah Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 84 (1) – Jan 1, 2007
  11. Physicochemical properties of Kalahari melon seed oilfollowing extractions using solvent and aqueous enzymatic methods Nyam, Kar Lin; Tan, Chin Ping; Che Man, Yaakob B.; Lai, Oi Ming; Long, Kamariah International Journal of Food Science & Technology , Volume 44 (4) – Apr 1, 2009
  12. Fatty acid composition of melon seed oil lipids and phospholipids Casimir, Akoh; Chigozie, Nwosu Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 69 (4) – Apr 1, 1992