Makadamija


Macadamia integrifolia Maiden et Betche, Protaceae

INCI: MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL

Namjena: ulja za njegu, kreme

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: palmitoleinska kiselina

Moja opaska: ugodno i brzoupijajuće ulje, primjenjivo u mnogim recepturama

Oralna uporaba: prava delicija. Ne hranite pse s makadamijom, ona je za njih toksična.

Tko je od vas probao namaz makadamije shvatit će što znači opsesija ovim egzotičnim oraščićem. Nakon što ga probate sve nutele i slični namazi završavaju u smeću. Počastite svoju kožu tom slasnom namirnicom iz koje se dobiva vrlo lagano, blijedo ulje neponovljive teksture i osjećaja na koži. U engleskoj literaturi su ga prozvali vanishing oil, ulje koje nestaje, zbog svoje sposobnosti brzog prodora kroz kožu. Čak i vrlo masna koža nesklona upijanju ulja, poklekne i rado ga upija. Ovisno o proizvođaču ulje može imati nježan, blago orašast miris ali i vrlo snažan miris koji više podsjeća na hranu, nego na kozmetiku. Koje ćete koristiti ovisi o vama. Ja osobno više volim ulja diskretnijeg mirisa u kojem mogu doći do izražaja eterična ulja. Zatražite od prodavača uzorak da probate intenzitet mirisa. Ulje makadamije se u aromaterapiji rado koristi kao nosač eteričnih ulja koja djeluju na dublje slojeve kože, primjerice, u uljima protiv celulita. U smjesi sa uljima koja se sporije upijaju, poput boražine, ubrzat će prolazak u dublje slojeve kože.

Palmitoleinskoj kiselini polako se smanjuje koncentracija u koži tijekom godina, premda nije esencijalna kiselina i organizam je sam može sintetizirati. Gle čuda, makadamija sadrži relativno velike količine ove masne kiseline pa će makadamijino ulje biti koristan dodatak u njezi zrele kože. Imajući na umu kako druga ulja za njegu zrele kože, poput konoplje, argana i sličnih ulja, budu “teža” i polakše se upijaju, vidimo ovdje svu prednost makadamije koja će, ne samo ubrzati prodor takvih ulja već će i metabolički nahraniti kožu. S druge strane, lako upijanje ovog ulja čini ga pogodnim i za mješovitu i masnu kožu, pogotovo u smjesi s uljima lješnjaka ili uljem sjemenki grožđa. Osim palmitoleinske kiseline, makadamija sadrži skvalen. On se ne nalazi u impresivnim količinama (72-171 mg/kg), ali vjerojatno sinergizira s drugim spojevima u povoljnom djelovanju na kosu i vlasište. Sadrži relativno malo tokotrienola (31.92 mg/kg). Prisutni su  α- δ- i γ-tokotrienoli, ali u vrlo varijabilnim udjelima ovisno o godini uroda, što govori da klimatski čimbenici snažno utječu na ove spojeve (8). Ovakvu pojavu srećemo opisanu i kod shea maslaca. Dva opisana rada pokazuju kako se tokoferoli ne nalaze u ulju makadamije.

Makadamija je fino ulje i za spravljanje macerata ljekovitih biljaka (centela, kantarion, neven, gavez, brđanka), jer se brzo upija i lako odnosi ljekovite tvari u kožu. No, s obzirom na niski udio antioksidansa obavezno konzervirajte CO2 ekstraktom ružmarina.

Makadamija se odlično nadopunjuje raznim uljima. U domeni anti-age kozmetike evo prijedloga načina razmišljanja: makadamija (palmitoleinska kiselina), oko 1% pulpe pasjeg trna (karotenoidi), oko 20% ulja europske brusnice (da “pojačamo” α-linolensku i linolnu kiselinu i povećamo hranjivost). Vrlo vrlo lagane teksture postići ćemo kombinacijom kukuija i makadamije uz fino komplemetiranje masnih kiselina (opet palmitoleinska + α-linolenska kiselina), a ako sve začinite s 10% ulja sjemenki nara (punicična kiselina), dobit ćete pravu poslasticu.

Ništa manje važno: ovo ulje je izvrsno za prehranu, bilo u intrigantnim salatama, bilo u vrhunskim kolačima.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje vrlo blijedo žute do žute boje, karakterističnog okusa i mirisa koje može biti manje ili više intenzivnog okusa ploda makadamije.
BojaVrlo blijedo žuta do žuta.
Relativna gustoća0.905 - 0.920
Apsorbancija na 270 nmnajviše 0.3
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 0.1
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina5.0 – 11.0
C16:1 palmitoleinska kiselina15.0 – 30.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 – 4.5
C18:1 oleinska kiselina55.0 – 65.0
C18:2 linolna kiselina1.0 – 8.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselina1.3 – 3.5
C20:1 eikozenska kiselina1.0 – 4.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
C22:1 erucična kiselinanajviše 1.0
C24:0 lignocerična kiselinanajviše 1.0

*temeljem proizvođača i referenci.

Korisne reference

  1. The Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils. Prescha A, Grajzer M, Dedyk M, Grajeta H. J Am Oil Chem Soc. 2014;91:1291-1301. Epub 2014 May 16.

  2. Tocopherol and tocotrienol levels of foods consumed in Hawaii. Franke AA, Murphy SP, Lacey R, Custer LJ. J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):769-78.

  3. Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of walnuts, almonds, peanuts, hazelnuts and the macadamia nut. Maguire LS, O’Sullivan SM, Galvin K, O’Connor TP, O’Brien NM. Int J Food Sci Nutr. 2004 May;55(3):171-8.

  4. Allergic reactions to macadamia nut. Lerch M, Egger C, Bircher AJ. Allergy. 2005 Jan;60(1):130-1. Review.

  5. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  6. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  7. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  8. Functional lipid characteristics, oxidative stability, and antioxidant activity of macadamia nut (Macadamia integrifolia) cultivars Wall, Marisa M. Food Chemistry , Volume 121 (4) – Aug 15, 2010
  9. Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types Kornsteiner, Margit; Wagner, Karl-Heinz; Elmadfa, Ibrahim Food Chemistry , Volume 98 (2) – Jan 1, 2006