Makauba


Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd. ex Mart, Arecaceae

Ulje pulpe

INCI: –

Namjena: sredstva za sunčanje, osjetljiva koža sklona iritaciji, “anti-age” kozmetika

Cijena: –

Tajna ljekovitosti: karotenoidi, linolna i oleinska kiselina

Ulje sjemenki

INCI: ACROCOMIA ACULEATA SEED BUTTER

Namjena: balzami za usnice, barovi za masažu, njega kose, emulzijski sustavi, izrada sapuna

Cijena: –

Tajna ljekovitosti: laurinska i oleinska kiselina

Makauba je kod nas još uvijek potpuno egzoitčna biljka, no u Brazilu postoji velika kozmetička linija s nazivom – Makauba. To govori o svestranosti ove biljke i razumijet ćete zašto. Macauba je palma koja naraste do 20 metara u visinu, listova veličine 3-4 metra, ali su plodovi vrlo mali, 2,5-5 cm. Pulpa ploda je jestiva i izvor je hranjivih karotenoida, dok je vrlo malena sjemenka (1-2 cm) iznimno tvrda i sadrži masni bijeli unutrašnji sadržaj koji ima blagi okus i miris kokosa.

1979. godine Michael J. Balick u Economic Botany (33(1), 1979, pp. 11-28) predviđa lijepu budućnost ne samo ovoj palmi već i tukuma, murumuru i svim onim drugim vrstama koje danas uzimamo zdravo za gotovo a tada ih je tek trebalo uvesti u svakodnevnu praksu. Ako krenemo još dalje u prošlost, US Department of Agriculture, Division of Botany objavljuje 1921. publikaciju Foreign Seeds and Plants. Među njima kaže kako “su sapuni spravljeni od masti sjemenke jednako fini kao i drugi sapuni, a ulje bolje od maslinovog koje je tamo na tržištu”. Što je nevjerojatno točno. Imajući na umu ogroman broj pobrojanih vrsti, trebalo je vremena da se probudi interes za ovo ulje.

Odmah treba naglasiti kako ova svestrana palma daje ulje iz dva organa:

  1. pulpe
  2. sjemenki

Razliku u njihovoj primjeni najbolje možemo uočiti temeljem razlike u kemijskom sastavu (2).

 PulpaSjemenke
Osnovne karakteristike
Ukupni karotenoidi300.01±2.291.82±0.04
Ukupni tokoferoli212.95±0.6423.10±0.01
α-tokoferol143.70 ±1.1314.35±0.07
β-tokoferol3.25±0.210.85±0.07
γ-tokoferol57.85±0.35ND
δ-tokoferol8.15±0.077.90±0.00
Udio masnih kiselina g/kg
C4:0 butirična kiselinatragovi9.1±2.2
C6:0 kaproatna kiselina2.2±0.12.7±0.2
C8:0 kaprilna kiselina1.1±0.036.7±0.6
C10:0 kapratna kiselinatragovi27.9±0.4
C12:0 laurinska kiselina3.9±0.2325.8±2.3
C14:0 miristinska kiselina3.8±0.192.1±0.4
C16:0 palmitinska kiselina246.0±0.882.5±0.7
C18:0 stearinska kiselina10.8±0.022.4±2.3
C18:1 oleinska kiselina525.7±1.2362.7±0.2
C18:2 linolna kiselina138.0±0.438.2±0.1
C18:3 α-linolenska kiselina22.6±0.0-

Ovakvu pojavu srećemo u kod tukume i usporedba ova dvije vrste je vrlo poučna.

Ulje pulpe bogato je karotenoidima i preko 150 puta je više karotenoida u ulju pulpe od ulja (maslaca) sjemenki. Sadržaj tokoferola je skoro deset puta veći a dominantna masna kiselina je oleinska. Stoga se ovo ulje prije svega, kao i buriti i ulje pulpe tukume, koristi u anti-age kozmetici, kozmetici za sunčanje zajedno s ulje sjemenki maline i čileanskog lješnjaka i shea maslaca, u kozmetici nakon sunčanja s maceratom nevena i svugdje drugdje gdje nam uporaba karotenoida bude od pomoći.

Ulje sjemenki sadrži vrlo malo karotenoida i tokoferola i uglavnom je, kao o kokos ili maslac tukuma sjemenki, vrlo bogat laurinskom kiselinom te zanimljivim sadržajem oleinske kiseline. Nisam bezveze spomenuo citat iz davne 1921. godine kako je sapun ovog ulja/maslaca odličan. Generalna filozofija sapuna da treba postići fini balans između masnih kiselina C10-C14 koji se lijepo pjene ali su i “agresivniji” prema koži, te masnih kiselina kao što su oleinska i linolna kiselina koji se slabo pjene ali lijepo njeguju kožu. Ovaj je maslac “dva u jedan” zbog finog balansa oleinske i laurinske kiseline kakav ne srećemo niti u tukuma maslacu. Idealan je za spravljanje “asketskih” sapuna od samo jedne masnoće. Kao i svi maslaci s laurinskom kiselinom, lijepo se upija i odličan je za masaže, lagane balzame i kao dodatak emulzijskim sustavima.

Zahtjev za kvalitetom

Nemoguće je postaviti. U još neobjavljenim podacima (3) imamo informaciju kako sadržaj masnih kiselina u varira:

  1. C18:1 oleinska kiselina 35-71%
  2. C18:2 linolna kiselina 6-35%
  3. C16:0 palmitinska kiselina 8-29%

Prema (4) varijacije oleinske kiseline mogu biti i veće, i do 81% oleinske kiseline.

Korisne reference

  1. Characterization of the pulp and kernel oils from Syagrus oleracea, Syagrus romanzoffiana, and Acrocomia aculeata. Coimbra MC, Jorge N. J Food Sci. 2011 Oct;76(8):C1156-61.

  2. Fatty acids and bioactive compounds of the pulps and kernels of Brazilian palm species, guariroba (Syagrus oleraces), jerivá (Syagrus romanzoffiana) and macaúba (Acrocomia aculeata). Coimbra MC, Jorge N. J Sci Food Agric. 2011 Sep 15.

  3. Fatty Acid Composition and Oil Yield from Different Genotypes of Macauba (Acrocomia aculeate). R. Antoniassi, A.F. Faria-Machado, H.R. Bizzo, N.T.V. Junqueira 103rd AOCS Annual Meeting & Expo April 29 – May 2 2010
  4. Caracterização de frutos e óleo de polpa de macaúba dos  biomas Cerrado e Pantanal do estado de Mato Grosso do  Sul, Brasil. Gabrielly Ciconini  UNIVERSIDADE CATÓLICA DOM BOSCO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM BIOTECNOLOGIA 2102
  5. LLE experimental data, thermodynamic modeling and sensitivity analysis in the ethyl biodiesel frommacauba pulp oil settling step. Basso RC, da Silva CA, Sousa Cde O, Meirelles AJ, Batista EA. Bioresour Technol. 2013 Mar;131:468-75