Mango maslac


Mangifera indica L., Anacardiaceae

INCI: MANGIFERA INDICA SEED BUTTER

Namjena: sapuni, suha koža, pakunzi za kosu, balzami za usnice i tijelo, zaštitini emulzijski sustavi, maslaci/barovi za masažu

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: fitosteroli, masne kiseline

Moja opaska: neutralan bijeli do blijedo žuti maslac pogodan za puno pripravaka, mahom za balzame i maslace za masažu.

Oralna uporaba: rijetko, premda ga znaju koristiti.

Mango je jedno od najčešćih tropskih voća. Kod nas se relativno rijetko jede kao banane ali je zato naširoko prisutan u sokovima. Pragmatičnost industrije, koji smo već susreli kod pamuka i koštica i drugog voća i ovdje se pokazala sasvim produktivna. Koštice koje bi inače bile otpad koriste se proizvodnju maslaca. Iskreno od svih maslaca ovaj me najviše podsjeća na neutralnu svinjsku mast – bijel do sasvim blijedo žut, bez mirisa. Hm, nemojte se razočarati ako od maslaca manga očekujete raskošan egzotičan miris manga. No ta neutralnost ima svoje prednosti jer ne remeti miris ili boju koji želite postići u finalnom proizvodu. Želite li postići repliku manga s njegovim maslacom morat ćete biti kreativni – koristiti prirodni ekstrakt manga za miris, a boju postići pomoći pulpe pasjeg trna i buriti ulja. No, imamo još vremena za to.

Shea maslac sam puno nahvalio, ne jedna od njegovih zamjerki u proizvodima je formiranje grudica što prosječnu osobu – konzumenta nije baš simpatično. Mango maslac nikada ne formira grudice. U odnosu na shea maslac ima sličan profil masnih kiselina, ali u prosjeku ima 5-10 °C veću temperaturu taljenja. Stoga tvori daleko čvršće maslace i balzame od shea maslaca i u recepture je onda potrebno stavljati manje voskova. Dodatnu zaštitinu ulogu daju i steroli koji dominiraju u neosapunjivoj frakciji. Najviše je β-sitosterola (58%), ∆7-avenasterola (19%), stigmasterola (11%) i ∆5-avenasterola (7%). Sadržaj tokoferola je relativno nizak, ali je njihov profil odličan: 140 mg/kg  α-tokoferola, te po oko 60 mg  γ- i δ-tokoferola.

Mango nije samo “konkurencija” shea maslacu, već je prije svega odabran kao laganija zamjena inače teškom i jako okluzivnom kakao maslacu. Stoga u recepturama koje sadrže kakao maslac, ako niste zadovoljni teksturom, zamijenite kakao maslac mango maslacom.

Mango maslac sadrži približno jednake količine oleinske i stearinske kiseline. Dobro se upija u kožu a kao i većina maslaca dobro štiti od isušivanja. Poznat je kao maslac za njegu kose mada iskreno preferiram za to druge maslace poput kokosa. Bogata tekstura i laka mazivost čini ga poželjnim dodatkom u maslacima/barovima za masažu. Lijep omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina čini ga i dobrom sirovinom za proizvodnjom sapuna bogate pjene i nježnog djelovanja na kožu, slično palminom ulju.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBijela do vrlo blijedo žuta tvrda masna masa vrlo neutralnog mirisa bez mirisa užegnutog ulja.
Boja GardnerNajviše 4.0
Indeks loma svjetla na 20 °C1.456 – 1.470
Slobodne masne kiseline (%)najviše 0.25
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj40 - 55
Saponifikacijski broj180 - 195
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najmanje 5.0
Točka taljenja45-55 °C
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 1.5
C14:0 miristinska kiselinanajviše 1.5
C16:0 palmitinska kiselina11.0 – 17.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C17:0 margarična kiselinanajviše 0.5
C17:1 heptadecenska kiselinanajviše 0.3
C18:0 stearinska kiselina30.0 – 45.0
C18:1 oleinska kiselina38.0 – 50.0
C18:2 linolna kiselina3.0 – 7.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 0.8
C20:0 arahidična kiselinanajviše 2.0
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 1.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
C22:1 erucična kiselinatragovi

*sukladno referencama i proizvođačima. Manja odstupanja su moguća. Sadržaj neospunjive tvari može varirati ovisno o mjestu uzgoja i kultivaru.

Korisne reference

  1. Mango seed uses: thermal behaviour of mango seed almond fat and its mixtures with cocoa butter. Solís-Fuentes JA, Durán-de-Bazúa MC. Bioresour Technol. 2004 Mar;92(1):71-8.

  2. Formulation and evaluation of exotic fat based cosmeceuticals for skin repair. Mandawgade SD, Patravale VB. Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug;70(4):539-42

  3. Analysis of sterol and other components present in unsaponifiable matters of mahua, sal andmango kernel oil. Dhara R, Bhattacharyya DK, Ghosh M. J Oleo Sci. 2010;59(4):169-76.

  4. Hard cocoa butter replacers from mango seed fat and palm stearin. Jahurul MH, Zaidul IS, Nik Norulaini NA, Sahena F, Abedin MZ, Mohamed A, Mohd Omar AK. Food Chem. 2014 Jul 1;154:323-9.

  5. Studies of Fatty Acid composition, physicochemical and thermal properties, and crystallization behavior of mango kernel fats from various thai varieties. Sonwai S, Ponprachanuvut P. J Oleo Sci. 2014 Jun 27;63(7):661-9

  6. Utilization of Mango seed. Kittiphoom, S.  International Food Research Journal 2012 19(4): 1325-1335.

  7. Studies on Mango ( Mangifera indica, L.) Kernel Fat of Some Kenyan Varieties in Meru Daniel, Muchiri; Symon, Mahungu; Simon, Gituanja Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 89 (9) – Sep 1, 2012

  8. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  9. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  10. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005