Marakuja, sjemenke


Passiflora edulis, Simms., Passifloraceae

INCI: PASSIFLORA EDULIS SEED OIL

Namjena: za suhu kožu i kožu sklonu iritaciji, luksuzna kozmetika

Cijena: relativno skupo ulje

Tajna ljekovitosti: polifenoli, linolna kiselina, vitamin E, steroli

Moja opaska: bogato i luskuzno ulje za finu kozmetiku, blagodat za zrelu i suhu kožu. Katkad pomalo neugodnog mirisa.

U doba juge koju neki čak više niti ne pamte navodno se živjelo bolje ali su isto tako egzotične stvari bili rijetkost. Sjećam se da je novotarija mara-kuja izazivala svojim nazivom salvu smijeha. Na užas svih Mara, Marica i Marija. Srećom, Mare se nisu organizirale i ustavom zabranile uporabu ovog voća i tim su propustom odigrale neprocjenjivu ulogu u razvoju kozmetike u naših krajeva. Danas se naziva i passionfruit, katkad u kozmetici i pasiflora. Treba ipak znati da je pasiflora naziv rezerviran za vrstu Passiflora incarnata i koja nasuprot sugestibilnom nazivu strasti djeluje smirujuće i pomaže kod nesanica. Marakuja je egzotično voće ugodnog okusa, popularno i kao sastojak sokova. Sjemenke se ne jedu, ali se netko pametan dosjetio i ispitao sastav ulja u njima. Kako se marakuja na veliko uzgaja, bilo je logično da se ovaj otpadak prehrambene idnustrije iskoristi za nešto korisno.

Ulje marakuje sadrži puno linolne kiseline. Ukupnog vitamina E ima prema (6) 0,49g/kg, od kojeg je najviše γ-tokoferola (166.60 ± 2.64 mg/kg) i δ-tokoferola (278.70 ± 2.80 mg/kg). β-tokoferola ima najmanje, katkad u tragovima ili do 54 mg/kg, ovisno o izvoru. To nije spektakularna razina, ali ono što je unikatno za pasifloru je vrlo velika količina otopljenih polifenola, oko 1,3 g/kg, pa po sadržaju polifenola može posramiti i razvikana ulja sjemenki borovnice ili maline. Upravo su polifenoli zaslužni za “anti-stres” efekt ovog ulja na koži, a ne linolna kiselina. Glavninu polifenola vjerojatno predstavljaju flavonoidi.

Namijenjena je za njegu suhe i mješovite kože i vrlo je omiljena u luksuznoj anti‐age kozmetici, te za kožu sklonoj iritaciji i crvenilu. Korisno je ulje i kod hiperpigmentacija, zajedno s maceratom glotu kole. Relativno se brzo upija i ostavlja kožu glatkom. Svojstvo upijanja čini ga dobrim i za pakunge za kosu (tretman ispucalih vrhova), te nokte. Lijepo se emulgira i daje kreme (ovisno i o emulgatoru) lagane teksture.

Ulje pasiflore, slično ulju argana, ima vrlo varijabilni miris koji može imati ugodnu notu marakuje pa sve do dubokog miris pokvarenog voća. Zbog toga čepće posežemo za ovim uljem u emulzijskim sustavima gdje je taj miris relativno lako prikriti. Prema (5), miris potječe od sljedećih molekula: metil-salicilat (0.06%), tetradekan (0.02%), α-murolen (0.03%) i δ-kadinen (0.04%).

Ulje marakuje je stabilno zbog prisustva tokoferola i polifenola.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute do žute boje karakterističnog voćnog mirisa.
Specifična gustoća0.920 - 0.950
Saponifikacijski brojoko 197
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 15.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 5.0
Jodni broj105 - 145
Sadržaj neosapunjive tvari (%)0.03 - 0.5
Indeks loma svjetla na 20 °C1.460 - 1.480
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina7.0 - 9.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina1.5 - 2.5
C18:1 oleinska kiselina12.0 - 20.0
C18:2 linolna kiselina70.0 - 84.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.9 - 1.1

*temeljem referenci i proizvođača.

Korisne reference

  1. [Oil seeds from the American tropics]. Zúñiga Rojas J. Arch Latinoam Nutr. 1981 Jun;31(2):350-70.

  2. Physical and chemical analysis of Passiflora seeds and seed oil from China. Liu S, Yang F, Li J, Zhang C, Ji H, Hong P. Int J Food Sci Nutr. 2008 Nov-Dec;59(7-8):706-15.

  3. Comparative properties of Amazonian oils obtained by different extraction methods. Ferreira BS, de Almeida CG, Faza LP, de Almeida A, Diniz CG, da Silva VL, Grazul RM, Le Hyaric M. Molecules. 2011 Jul 13;16(7):5875-85.

  4. Schinus terebinthifolius Raddi extract and linoleic acid from Passiflora edulis synergistically decrease melanin synthesis in B16 cells and reconstituted epidermis. Jorge AT, Arroteia KF, Santos IA, Andres E, Medina SP, Ferrari CR, Lourenço CB, Biaggio RM, Moreira PL. Int J Cosmet Sci. 2012 Oct;34(5):435-40.

  5. Fatty Acid Composition of Passiflora edulis Sims. Seed Oil. Rana VS, Blazquez AM JLST April – June 2008 Vol. 40 No. 2 65-66

  6. Yellow Passion Fruit Seed Oil (Passiflora edulis f.  flavicarpa): Physical and Chemical Characteristics. Malacrida CR, Jorge N Brazilian archives of biology and technology  January-February 2012 Vol.55, n. 1: pp.127-134
  7. A comparative study of fatty acid profiles of Passifloraseed oils from Uganda Steven, Nyanzi; Bernd, Carstensen; Wolfgang, Schwack Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 82 (1) – Jan 1, 2005