Murumuru


Astrocaryum murumuru Mart. = A. yauaperyense Barb.Rodr. Arecaceae

INCI: ASTROCARYUM MURUMURU SEED BUTTER

Namjena: sapuni, pakunzi za kosu, balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi, maslaci za masažu

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: kratkolančane masne kiseline

Moja opaska: neutralan maslac odličan za pakunge za kosu, vrlo ugodan na koži, odlično se upija

Oralna uporaba: kao i kokos, ali rijetko

Tko li smišlja ovakva imena biljaka? Valjda je lokalnim narodima to sasvim uobičajen naziv. Da parafraziram Barbaru Kolar s jednog od jutarnjih emisija na radiju, lokalno stanovništvo amazonije bi se kuglalo od smijeha kada bi čuli riječ šljiva ili breskva. Murumuru je palma Amazonije koja raste duže cijele amazonije, pogotovo u naplavnim ravnicama. Iz sjemenki se dobiva ugodan maslac gotovo bez mirisa. Iznimno je bogat kratkolančanim masnim kiselinama: laurinskom i miristinskom kiselinom. Po tome sliče na maslac babasu ili kokosa. Njegova glavna prednost, pogotovo u maslacima i balzamima, je viša točka taljenja i čvršća koznistencija na sobnoj temperaturi u odnosu na babasu i kokos. Zato je dobar za izradu maslaca za masažu i pilinge. Premda relativno nepoznat maslac, on je jedan od najboljih maslaca za pakunge za kosu jer vrlo brzo prodire u vlas kose kao i druga ulja bogata masnim kiselinama s kraćim lancima.

Prodire brzo i u kožu, ne ostavlja masni film, a korist se i za njegu usnica.  Zbog sadržaja navedenih masnih kiselina, idealan je i za spravljanje sapuna. Naime, sapuni kratkolančanih masnih kiselina dobro se pjene i imaju dobro balansiranu i tvrdoću i mekoću.

Osim masnih kiselina, sastav je prilično slabo istražen. Sadrži ne baš impresivnu količinu ukupnih karotenoida, 5mg/kg (prema (5)) što mu daje katkad vrlo blago narančastu boju.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBijela do bijelo-smeđa krutina diskretnog mirisa.
Slobodne masne kiseline (%)najviše 6.0
Indeks loma svjetla na 40 °C1.440 - 1.470
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Jodni broj13058
Saponifikacijski broj200 - 280
Točka taljenja26 - 30 °C
Udio masnih kiselina (%)
C8:0 kaprilna kiselinanajviše 3.0
C10:0 kapratna kiselina1.0 - 5.0
C12:0 laurinska kiselina30.0 - 60.0
C14:0 miristinska kiselina20.0 - 35.0
C16:0 palmitinska kiselina5.0 - 10.0
C18:0 stearinska kiselina1.0  - 5.0
C18:1 oleinska kiselina10.0  - 20.0
C18:2 linolna kiselina1.0 - 5.0

*temeljem proizvođača i referenci

Korisne reference

  1. Amazonian vegetable oils and fats: fast typification and quality control via triacylglycerol (TAG) profiles from dry matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight (MALDI-TOF) mass spectrometry fingerprinting. Saraiva SA, Cabral EC, Eberlin MN, Catharino RR. J Agric Food Chem. 2009 May 27;57(10):4030-4.

  2. Arborescent palm seed morphology and seedling distribution. Salm R. Braz J Biol. 2005 Nov;65(4):711-6.

  3. The genus Astrocaryum (Arecaceae). Francis Kahn Rev. peru. biol. 15 2008 (supl. 1): 031- 048

  4. Considerações Sobre a  Palmeira Murumuruzeiro (Astrocaryum murumuru Mart.). Valeria Saldanha Bezerra Comunicado Técnico 130  ISSN 1517-4077 Dezembro, 2012
  5. Mambrim MCT, Barrera-Arellano D (1997) Characterization of palm tree fruit oils from Brazilian Amazonia region. Grasas Aceites 48 (3):154–158