Nar


Punica granatum L., Lythraceae

INCI: PUNICA GRANATUM SEED OIL

Namjena: luksuzne kreme i ulja, protuupalna i anti-age kozmetika, zacijeljivanje rana

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: konjugirane masne kiseline (punicična kiselina), tokoferoli

Moja opaska: ulje za profinjene ljude, luksuz, vrhunski “anti age”. Malo neobičan miris s kojim se treba znati nositi.

Oralna uporaba: klinički ispitivano, smije se uzimati, ali (još) nejasna namjena

Nema mjesta u Dalmaciji gdje nećete susresti ovo malo stablo karakterističnih plodova. Nar, šipak ili mogranj postao je popularan u funkcionalnim sokovima, štogod taj termin značio. Sok se dobiva iz sočnog mesa koje okružuju sjemenku i bogat je mineralima i prirodnim antioksidansima: vitaminom C, antocijanima i oligomernim procijanidinima. Iz sjemenki se dobiva vrlo karakteristično ulje posebnog mirisa i teksture. Meni osobno kao da ima miris po dva dana starom kruhu a kada ga namažete po koži ono je vrlo viskozno i pomalo ljepljivo. Katkad neki autori (i internet izvori) pomiješaju kemijski sastav sokova i ulja pa odmah znajte da obilje vitamina C u soku ne znači da je i ulje bogato ovim vitaminom koji se ionako niti ne otapa u uljima, barem ne u znatnoj koncentraciji.

Kada sam prije puno godina dobio uzorak ulja nara u meni se probudio mali snob jer je ulje vrlo skupo, rijetko, a opet iznimno ljekovito, kao stvoreno za najluksuzniju kozmetiku. Prije nekoliko godina bilo je nemoguće naći kozmetiku s ovim uljem, a onda je nastala cijela poplava kozmetike s narom, a ta poplava će se nastaviti.

Nije cijena ta koja čini ovo ulje posebnim. To je prije svega egzotični kemijski sastav: ulje sadrži punicičnu kiselinu i druge trans odnosno konjugirane masne kiseline iznimne rijetkosti. Ponovite si preko linka definiciju konjugiranih kiselina i njihovo biološko djelovanje. Kao da sama punicična kiselina nije dovoljna, u ulju se nalazi niz drugih aktivnih tvari (12). Ukupnih sterola ima puno: uglavnom  β-sitosterola (4,14 – 8,07 g/kg), kampesterola (0,35 – 1,07 g/kg), Δ5-avenasterola (0,28 – 0,68 g/kg) i stigmasterola (0,18 – 0,30 g/kg). Visok je sadržaj i triterpenskih alkohola, 6,59 – 10,69 g/kg, a dominantni spoj je cikloartenol. Po sadržaju triterpenskih alkohola može se mjeriti s ulje ovojnice riže. Skvalen je također prisutan u relativno velikoj koncentraciji, 0,82 – 1,45 g/kg, premda ga ima manje nego u maslinovom ulju ili ulju amaranta. Od vitamin E kompleksa najviše su zastupljeni β-tokoferol (3,23 – 4,99 g/kg) i relativno rijetki δ-tokoferol (0,11 – 39,91 g/kg). Ogromne varijacije tokoferola djelomično su posljedica različitosti među kultivarima, ali je moguće da su u nekim komercijalni lotovi ulja  dodani pročišćeni tokoferoli kao antioksidansi.

Mehanizam “anti-age”i protuupalnog učinka počiva, vjerojatno, na poticanju sinteze kolagena i inhibiciji aktivnosti matriks-metaloproteinaze 1. Kombinacija takvog učinka povećava stvaranje međustaničnog matriksa. Time, bar u teoriji, koža bude zaglađenija i brže se regenerira.

Ulje nara se rijetko koristi čisto na koži, ne zbog nekog lošeg djelovanja, već zbog teksture. Razblažite ga barem na četrvtinu (25%) s nekim drugim hranjivim biljnim uljima. Djelotvorno je kod zrele i suhe kože jer kožu nakon upijanja doista ostavlja posebno glatkom Dobre ideje: ulja bogata α- i γ-linolenskom kiselinom poput trputaste lisičine za pravi egzotični koktel masnih kiselina vašoj koži. Kreme spravljene od ulja nposebna su poslastica, ali… obavezno konzervirajte CO2 ekstraktom ružmarina. Zbog konjugiranih masnih kiselina ubrzo u emulzijskim sustavima nastaje miris koji podsjeća na pečena jaja ili meso zbog procesa oksidacije. Sugeriram korištenje 1-4% u emulzijskom sustavu jer miris čak i svježe kreme odaje miris sjemenki nara. Ulje nara korisno je i u kozmetici nakon sunčanja.

Ako si među biljnim uljima želite priuštiti malo luksuza, ulje nara idealno je za vas. Probajte i nećete biti razočarani. DOlazi dostupno kao CO2 ekstrahirano biljno ulje te dobiveno klasičnim tiještenjem.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro viskozno ulje žute boje, karakterističnog mirisa.
Specifična gustoća0.935 - 0.960
Slobodne masne kiseline (%)0.8 - 3.0
Peroksidni broj mEq O2/Kg1.0 - 8.0
Jodni broj152 - 195
Saponifikacijski broj185 - 200
Indeks loma svjetla na 20 °C1.510 - 1.530
Sadržaj neosapunjive tvari (%)3.5 - 4.5
Sadržaj vode i nečistoća (%)0.1
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina2.5 - 4.5
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 0.1
C17:0 heptadekanska kiselinanajviše 0.15
C18:0 stearinska kiselina1.5 - 3.5
C18:1 oleinska kiselina4.0 – 11.0
C18:2 linolna kiselina4.0 – 12.0
C18:3 punicična kiselina65.0 – 85.0
C20:0 arahidična kiselina0.2 - 0.6
C20:1 11-eikozenska kiselina0.5 - 2.5
C22:0 behenična kiselinanajviše 0.15
C22:2 13,16-dokozadienska kiselinanajviše 2.0
C23:0 trikozanska kiselinanajviše 7.0
C24:0 ligoncerinska kiselinanajviše 0.8

*temeljem više proizvođača. Ipak, imajte na umu da sastav može varirati ovisno o kultivarima. Konjugirane masne kiseline uvijek su dominante u sastavu, ali punicična kiselina nije jedina! Prema (1), moguće je očekivati ovakav raspon konjugiranih masnih kiselina:

 

 IndijaKina/TunisTurskaSADBrazil
Masna kiselinaSadržaj masnih kiselina (%)
18:3 (9c11t13t) α-eleostearinska kiselina-10.70 ± 4.446.41 ± 0.27--
18:3 (9t11t13t)-8.78 ± 5.161.03 ± 0.16--
18:3 (9t11t13c) katalpična kiselina-15.24 ± 6.173.48 ± 0.34--
18:3 (9c11t13c) punicična kiselina71.5 ± 17.936.98 ± 10.1274.11 ± 1.5581.22 ± 2.1558.14 ± 2.10

Korisne reference

  1. Pomegranate Seed Oil (Punica Granatum L.): A Source of Punicic Acid (Conjugated α-Linolenic Acid).Illana Louise Pereira de Melo, Eliane Bonifácio Teixeira de Carvalho, Jorge Mancini-Filho  J Hum Nutr Food Sci 2014. 2(1): 1024.
  2. Effect of botanicals on inflammation and skin aging: analyzing the evidence. Suggs A, Oyetakin-White P, Baron ED. Inflamm Allergy Drug Targets. 2014;13(3):168-76.

  3. Valorization of pomegranate peel from 12 cultivars: dietary fibre composition, antioxidant capacity and functional properties. Hasnaoui N, Wathelet B, Jiménez-Araujo A. Food Chem. 2014 Oct 1;160:196-203.

  4. Microencapsulation of conjugated linolenic acid-rich pomegranate seed oil by an emulsion method. Sen Gupta S, Ghosh S, Maiti P, Ghosh M. Food Sci Technol Int. 2012 Dec;18(6):549-58.

  5. “Natural” ingredients in cosmetic dermatology. Baumann L, Woolery-Lloyd H, Friedman A. J Drugs Dermatol. 2009 Jun;8(6 Suppl):s5-9.

  6. Toxicological evaluation of pomegranate seed oil.

    Meerts IA, Verspeek-Rip CM, Buskens CA, Keizer HG, Bassaganya-Riera J, Jouni ZE, van Huygevoor AH, van Otterdijk FM, van de Waart EJ. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1085-92.

  7. Protective effect of pomegranate-derived products on UVB-mediated damage in human reconstituted skin. Afaq F, Zaid MA, Khan N, Dreher M, Mukhtar H. Exp Dermatol. 2009 Jun;18(6):553-61.

  8. Less-known botanical cosmeceuticals. Baumann LS. Dermatol Ther. 2007 Sep-Oct;20(5):330-42

  9. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. Lansky EP, Newman RA. J Ethnopharmacol. 2007 Jan 19;109(2):177-206

  10. Pomegranate as a cosmeceutical source: pomegranate fractions promote proliferation and procollagen synthesis and inhibit matrix metalloproteinase-1 production in human skin cells. Aslam MN, Lansky EP, Varani J. J Ethnopharmacol. 2006 Feb 20;103(3):311-8.

  11. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. Schubert SY, Lansky EP, Neeman I. J Ethnopharmacol. 1999 Jul;66(1):11-7.

  12. Characterization of a Potential Nutraceutical Ingredient: Pomegranate ( Punica granatum L.) Seed OilUnsaponifiable Fraction Augusta, Caligiani; Francesca, Bonzanini; Gerardo, Palla; Martina, Cirlini; Renato, Bruni Plant Foods for Human Nutrition , Volume 65 (3) – Sep 1, 2010