Noćurak


Oenothera biennis L. Onagraceae

INCI: OENOTHERA BIENNIS OIL

Namjena: lijek za kožu, za suhu kožu, kod raznih upalnih bolesti kože, atopija

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska kiselina (GLA)

Moja opaska: ulje – profesionalac u kozmetici s velikim ugledom i iskustvom. Kao i boražina, nezamjenjivo za upalne bolesti kože osim akni. Ne zaboraviti primjenu iznutra!

Oralna uporaba: zlatni standard u oralnoj primjeni ulja, od atopije do psorijaze (oralno i kod akni), ali i za ljepotu iznutra.

Ovdje ću biti kratak i jasan i bez puno filozofiranja. Noćurak je simbol uspjeha prirodnih tvari u dermokozmetičkoj primjeni, jedno od ulja kojeg su i prije već upoznali dermatolozi. Ako i jednog dana noćurak zamijene neka druga ulja, treba mu podignuti spomenik kao i Albertu Einsteinu. Kao i Einstein u fizici, noćurak nam je otvorio sasvim novu dimenziju shvaćanja biokemije masnih kiselina van standardnog koncepta esencijalnih masnih kiselina. O mehanizmu djelovanja γ-linolenske kiseline već je rečeno jako puno i u poglavlju o masnim kiselinama i o boražini.

Noćurak se, kao i boražina, koristi u dermokozmetičkim preparatima za njegu suhe i atopične kože, kod psorijaze, ali općenito u njezi kože kada joj je potrebna intenzivna ishrana. Vrlo je koristan u “anti age” kozmetici. Kao i boražina, na koži ostavlja pomalo “metalni” miris koji je srećom dovoljno diskretan. Odlično ga je kombinirati s uljima bogatim  α-linolenskom kiselinom a koja se brzo upijaju, kao što su kukui i inka orah. Uz malo pulpe pasjeg trna, začas dobijete iznimno hranjiv serum za lice. Ako ga koristite u emulzijskim sustavima, ne zaboravite ga konzervirati CO2 ekstraktom ružmarina jer sadrži jako puno polinezasićenih masnih kiselina. Uglavnom se ne koristi kod akni i masne kože, ali tu može biti koristan iznutra.

Noćurak je spasitelj kože u pravom smislu riječi. Ne zaboravite i njegovu oralnu uporabu, tu vrijedi čak i više no u kozmetici.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do žuto zelena tekućina. Karakterističnog blagog mirisa.
Relativna gustoća0.921 - 0.931
Indeks loma svjetla na 20 °C1.476 – 1.482
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  8.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 2.5
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina5.0 – 7.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 3.0
C18:1 oleinska kiselina5.0 – 10.0
C18:2 linolna kiselina68.0 – 76.0
C18:3 γ-linolenska kiselinanajmanje 9.0
Druge masne kiseline1.0 – 3.0

*prema Ph. Eur.

Korisne reference

  1. [Essential fatty acids and the skin]. Berbis P, Hesse S, Privat Y. Allerg Immunol (Paris). 1990 Jun;22(6):225-31.

  2. Potential of evening primrose, borage, black currant, and fungal oils in human health. Barre DE. Ann Nutr Metab. 2001;45(2):47-57.

  3. A meta-analysis of randomized, placebo-controlled clinical trials of Efamol evening primrose oil in atopic eczema. Where do we go from here in light of more recent discoveries? Morse NL, Clough PM. Curr Pharm Biotechnol. 2006 Dec;7(6):503-24.

  4. A review of the clinical efficacy of evening primrose. Stonemetz D. Holist Nurs Pract. 2008 May-Jun;22(3):171-4.

  5. Topical evening primrose oil for reduction of bortezomib-induced skin reactions. Auberger J, Vogt S, Hopfinger G, Clausen J, Greil R. Ann Hematol. 2013 Jul;92(7):995-6.

  6. Top 10 botanical ingredients in 2010 anti-aging creams. Cronin H, Draelos ZD. J Cosmet Dermatol. 2010 Sep;9(3):218-25

  7. Saponified evening primrose oil reduces melanogenesis in B16 melanoma cells and reduces UV-induced skin pigmentation in humans. Koo JH, Lee I, Yun SK, Kim HU, Park BH, Park JW. Lipids. 2010 May;45(5):401-7.

  8. Anti-wrinkling effects of the mixture of vitamin C, vitamin E, pycnogenol and evening primrose oil, and molecular mechanisms on hairless mouse skin caused by chronic ultraviolet B irradiation. Cho HS, Lee MH, Lee JW, No KO, Park SK, Lee HS, Kang S, Cho WG, Park HJ, Oh KW, Hong JT. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2007 Oct;23(5):155-62.

  9. The therapeutic effect of evening primrose oil in atopic dermatitis patients with dry scaly skinlesions is associated with the normalization of serum gamma-interferon levels. Yoon S, Lee J, Lee S. Skin Pharmacol Appl Skin Physiol. 2002 Jan-Feb;15(1):20-5.

  10. Effect of topically applied evening primrose oil on epidermal barrier function in atopic dermatitis as a function of vehicle. Gehring W, Bopp R, Rippke F, Gloor M. Arzneimittelforschung. 1999 Jul;49(7):635-42.

  11. The effect of essential fatty acids on epidermal atrophy due to topical steroids. Oliwiecki S, Armstrong J, Burton JL, Bradfield J. Clin Exp Dermatol. 1993 Jul;18(4):326-8.

  12. [Clinical trial of a topical preparation containing urea, sunflower oil, evening primrose oil, wheat germ oil and sodium pyruvate, in several hyperkeratotic skin conditions]. Ferrando J. Med Cutan Ibero Lat Am. 1986;14(2):133-7.

  13. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  14. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  15. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  16. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005