Pamuk, sjemenke


Gossypium herbaceum L., Malvaceae

INCI: GOSSYPIUM HERBACEUM SEED OIL

Namjena: ulja za tijelo, emulzije (kreme), za sve tipove kože

Cijena: jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, steroli

Oralna uporaba: rijetko kod nas i uvijek u rafiniranom obliku.

Evo nam biljke bez koje nema kozmetike. Ne mislim sada na ulje, već na pamuk. Pamuk je odigrao veliku ulogu u ljudskoj povijesti, nosimo ga svaki dan a koristimo ga kao vatu za kozmetiku. Sjemenka iz koje se dobiva ulje skriva se upravo u bijeloj celuloznoj vati na samoj biljci. Baš kao u slučaju malina, jagoda, marakuje, manga i sličnih biljaka koje se naveliko proizvode, tako se i kod pamuka išlo vrlo pragmatično – sjemenka je bila otpadni materijal koji se bacao u tonama, sve dok se nije vidjelo da se može pametnije iskoristiti. Pun pogodak! Ulje sjemenki pamuka, premda se naizgled ne odlikuje nekim vrijednostima koje već nismo susreli, fino je ulje ne odveć visoke cijene. Brzo prodire u kožu a pripada klasi ulja poput makadamije. Prema (6), vrlo je bogato sterolima (4,92 g/kg), najviše β-sitosterolom (4,03 g/kg) i kampesterolom (0,44 g/kg). Oni su zaslužni za brzo upijanje bez ostavljanja masnog filma, ali su zaslužni za lijepu mekoću kože nakon nanošenja. Osim sterolima bogato je i esencijalnom linolnom kiselinom koje sadrži više od badema i marelice. Kako postoje, kao kod suncokretovog ulja, kultivari s visokom raiznom oleinske kiseline, treba paziti da se koristi linolni tip. Dodatni “boost” hranjivosti nekima može biti motiv da ga probaju. Sadržaj vitamin E kompleksa je prosječan: ukupno 0,77 g/kg, od kojeg je najviše γ-tokoferola (0,46 g/kg) i α-tokoferola (0,29 g/kg). Moj prijedlog: vrlo jeftina i fina ulja za tijelo, kombinacija pamuka i uljane repice.

Poput ulja lubenice, koristi se uglavnom za ulja za tijelo ali može završiti u svim kozmetičkim proizvodima. Lijepo se emulgira, pa je dobar za izradu vaših prvih krema i mlijeka za tijelo. Steroli ubrzavaju prodor i u strukuru kose, pa se koristi i u pakunzima. Možda je ulje sjemenki pamuka samo još jedno od… ulja, ali omjer cijene i djelovanja je kod njega uvijek isplativ. Možda će biti jedno od temeljnih ulja koje ćete koristiti u svojim eksperimentima. Osobno ga volim usporediti i s uljem ovojnice riže, po djelovanju i ponašanju su slična.

Ulje pamuka na tržište dolazi rafinirano jer hladno prešano ulje sadrži toksični spoj gosipol. Gosipol je nekoć bio “muška anti-bebi pilula” i vrlo je efikasno smanjivao plodnost spermatozoida bez utjecaja na potenciju i muške spolne hormone. No, zbog toksičnog djelovanja na ostatak organizma je davno povučen. Ovo govorim kako se ne bi prepali: ako ukucate u dr. Google ulje pamuka, naći ćete na pojam gosipol. I odmah se prepasti. Bez brige, refiniranjem se efikasno uklanja. Pogledajte i boju: ako sadrži gosipol ulje je crveno. Mislim da takvo ulje nećete naći na tržištu.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do intenzivno žuta tekućina neutralnog mirisa i okusa.
Relativna gustoća0.915 – 0.921
Indeks loma svjetla na 20 °C1.467 – 1.475
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.4
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj105 - 115
Saponifikacijski broj190 - 198
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.2
C16:0 palmitinska kiselina17.0 – 28.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 0.2
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 4.0
C18:1 oleinska kiselina13.0 – 25.0
C18:2 linolna kiselina45.0 – 60.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 2.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 1.0
ostale masne kiselinenajviše 2.0

*sukladno proizvođačima i referencama. Odstupanja su moguća, preferira se ulje bogato linolnom kiselinom.

Korisne reference

  1. Final report on the safety assessment of Hydrogenated Cottonseed Oil, Cottonseed (Gossypium)Oil, Cottonseed Acid, Cottonseed Glyceride, and Hydrogenated Cottonseed Glyceride. [No authors listed] Int J Toxicol. 2001;20 Suppl 2:21-9.

  2. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Korać RR, Khambholja KM.

    Pharmacogn Rev. 2011 Jul;5(10):164-73.

  3. Effect of oil type and fatty acid composition on dynamic and steady shear rheology of vegetable oils. Yalcin H, Toker OS, Dogan M. J Oleo Sci. 2012;61(4):181-7.

  4. Isolation and chemical analyses of nonfermented fiber fractions of oat hulls and cottonseed hulls. Garleb KA, Bourquin LD, Hsu JT, Wagner GW, Schmidt SJ, Fahey GC Jr. J Anim Sci. 1991 Mar;69(3):1255-71.

  5. Fatty Acid Profiles of Cottonseed Genotypes from the National Cotton Variety Trials

    Dowd MK, Boykin DL, Meredith, WR Jr., Campbell BT, Bourland FM, Gannaway JR, Glass KM, Zhang J. The Journal of Cotton Science 2010; 14:64–73

  6. The evaluation of oil and fatty acid composition in seed ofcotton accessions from various countries Lukonge, Everina; Labuschagne, Maryke T; Hugo, Arno Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 87 (2) – Jan 30, 2007