Pasji trn, pulpa


Hippophae rhamnoides L., Elaeagnaceae

INCI: HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT OIL

Namjena: luksuzne kreme i ulja, protuupalna i anti-age kozmetika, izvrsno za zacijeljivanje rana, sredstva za sunčanje i nakon sunčanja

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi, palmitoleinska kiselina i α-linolenska kiselina  i karotenoidi (sjemenke)

Moja opaska: ulje s 6 zvjezdica. Ulje pulpe pasjeg trna daje kremama ne samo ljekovitost, već i divnu narančasto-crvenu boju. Uvijek koristiti razrijeđeno u drugim uljima.

Kada čujete kako je ulje pulpe pasjeg trna čarobno za kožu možda ćete napraviti sljedeće: stavit ćete ga čisto i nerazrijeđeno navečer na lice i otići ćete spavati s njime kao noćnim uljem. Posljedica: izgledate kao Indijanac, što je samo zabavno jer se može lako oprati. No, jastučnice se daleko teže peru a isto tako i zid na kojeg se slučajno prislonite u snu. Divna boja koncentrata mrkve tek vremenom i nakon dosta pranja prelazi u intenzivno žutu boju i mjesecima vas podsjeća na nesmoterni eksperiment. Zapamtite, u uljima koristi se 0,5 – 2%, u emulzijskim sustavima obično oko 1% ovog ulja.

Pasji trn je prekrasan mediteranski grm crvenog ploda, no sama vrsta pasjeg (vučjeg) trna raste sve do Indije. Postala je poznata kao vrlo zdrav, kiseli sok koji se koristi kao “superfruit”, a moj dragi kolega dr. Bruno Brigo, čovjek ogromnog iskustva, prepuruča ga kod djece prije i poslije cijepljenja umjesto vitamina C kako bi se što više smanjile eventualne manje nuspojave. Ulja se dobivaju iz dva dijela tog, ne odveć velikog ploda:

  1. pulpe
  2. sjemenki
  • Kemijski sastav ova dva ulja prilično je različit što ćete vidjeti iz zahtjeva za kvalitetom.

Iz pulpe ploda dobiva se poput krvi crveno ulje iznimno bogato palmitoleinskom kiselinom čiji sadržaj nadilazi i slavnu makadamiju. No, kako se ulje pulpe pasjeg trna koristi u malim koncentracijama zbog velike količine karotenoida, doprinos palmitoleinske kiseline ukupnom sastavu kozmetičke formulacije je nizak. Odmah dajem ideju: želite li sinergizirati, dodajte ulja makadamije. Sadržaj karotenoida je vrlo visok: obično prelazi 200mg/kg, ali ovisno o sorti i godini zna biti i viši. Zbog toga se nemojte iznenaditi da intenziteti boja kozmetičkog proizvoda variraju od lota do lota. Tako je to kad radite s prirodnim spojevima. Od karotenoida najviše ima β-karotena, γ-karotena, β-zeakarotena, kriptoksantina i sinteksantina koji čine 45% sadržaja svih karotenoida, dok luteina bude 14%. δ-karoten i zeaksantin je također dokazan u ovom ulju provitaminom A (β-karotenom i drugim karotenoidima).

Izvanredno je u njezi umorne i zrele kože te kože koja je izložena stresnoj okolini (sunčanje, zagađeni zrak) jer sadrži prirodne provitamine vitamina A, puno zdraviji i manje štetan od čistog vitamina A ili njegove kiseline. Karotenoidi u uljima i kremama za sunčanje daju koži brončani ten, čak i onoj koži koja nije sklona tamnjenju, a izvrsno je i u doppo sole kozmetici zbog regenerirajućeg djelovanja. Iskreno, najljepši brončani ten bude upravo od ulja pulpe pasjeg trna, te buritija. Primjerice, 1 do čak 2% u ulju čileanskog lješnjaka i sjemenki maline dat će vam boju s naslovnice. Bez photoshopa. Koristan je dodatak i kod svih upalnih stanja kože zbog bogatstva karotenoida. Osim karotenoida, ulje sadrži i vitamin E.  α-tokoferol čini 40-65% mase svih vitamin E molekula. Ostatak čine β-tokoferol, γ-tokoferol, β-tokotrienol i δ-tokotrienol.

Mala je nezgoda cijena. Srećom, može se nabaviti u manjim količinama, od 30 mL. Sasvim vam je dovoljno za dugo vremena, a ulje je iznimno stabilno. Priuštite si, kad možete. Ovo je također jedno od mojih omiljenih ulja. Dobavljivo je i u obliku CO2 ekstrakta koji je postao vremenom više cijenjen od samog hladno prešanog ulja jer postoji jasna standardizacija na karotenoide, pa čak možete podesiti ovisno o varijacijama u lotu kako bi vaša kozmetika sadržavala uvijek iste razine karotenoida u konačnom proizvodu.

Zahtjev za kvalitetom*

 

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutna viskozna tekućina izrazito crvene do tamno crvene boje poput krvi, karakterističnog mirisa bobica pasjeg trna.
Relativna gustoćaoko 0.900
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Ukupni tokoferoli>0.5 g/kg
Ukupni karotenoidi>0.6 g/kg
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina24.0 - 42.0
C16:1 palmitoleinska kiselina24.0 - 42.0
C18:1 oleinska kiselina3.0 - 30.0

*za CO2 ekstrahirano biljno ulje.

Korisne reference

  1. Li, Thomas S. C. and Beveridge, Thomas H. J. Sea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.):  Production and Utilization. Ottawa: NRC Research Press. 2003
  2. Healing effect of sea buckthorn, olive oil, and their mixture on full-thickness burn wounds. Edraki M, Akbarzadeh A, Hosseinzadeh M, Tanideh N, Salehi A, Koohi-Hosseinabadi O. Adv Skin Wound Care. 2014 Jul;27(7):317-23.

  3. Fatty acids in berry lipids of six sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L., subspecies carpatica) cultivars grown in Romania. Dulf FV. Chem Cent J. 2012 Sep 20;6(1):106.

  4. β-Sitosterol: supercritical carbon dioxide extraction from sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seeds. Sajfrtová M, Licková I, Wimmerová M, Sovová H, Wimmer Z. Int J Mol Sci. 2010 Apr 22;11(4):1842-50

  5. Formulation and evaluation of antisebum secretion effects of sea buckthorn w/o emulsion. Akhtar N, Khan BA, Mahmood T, Parveen R, Qayum M, Anwar M, Shahiq-Uz-Zaman, Farooq M. J Pharm Bioallied Sci. 2010 Jan;2(1):13-7.

  6. Modulatory effects of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) in hypobaric hypoxia induced cerebral vascular injury. Purushothaman J, Suryakumar G, Shukla D, Malhotra AS, Kasiganesan H, Kumar R, Sawhney RC, Chami A. Brain Res Bull. 2008 Nov 25;77(5):246-52.

  7. Influence of harvest time on the quality of oil-based compounds in sea buckthorn (Hippophaerhamnoides L. ssp. sinensis) seed and fruit. St George SD, Cenkowski S. J Agric Food Chem. 2007 Oct 3;55(20):8054-61.

  8. Anticarcinogenic potential of lipids from Hippophae–evidence from the recent literature. Zeb A. Asian Pac J Cancer Prev. 2006 Jan-Mar;7(1):32-5.

  9. [Management of burn wounds with Hippophae rhamnoides oil]. Wang ZY, Luo XL, He CP. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2006 Jan;26(1):124-5.

  10. Elemental and nutritional analysis of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. turkestanica) Berries of Pakistani origin. Sabir SM, Maqsood H, Hayat I, Khan MQ, Khaliq A. J Med Food. 2005 Winter;8(4):518-22

  11. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9.

  12. Fatty acid composition of lipids in sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) berries of different origins. Yang B, Kallio HP. J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4):1939-47.

  13. Sea buckthorn products: manufacture and composition. Beveridge T, Li TS, Oomah BD, Smith A. J Agric Food Chem. 1999 Sep;47(9):3480-8.

  14. [Study on the quality standard of Hippophae rhamnoides oil for pharmaceutical uses]. Fu Q, Yang Q, Si J, Chen H, Chang C, Lu J, Wei X. Zhong Yao Cai. 1997 Mar;20(3):155-8.

  15. Effect of oil base on the therapeutic effect of the suppositories with sea buckthorn oil]. Davidich LN, Chebykina NV, Kachura OT. Vrach Delo. 1978 Jan;(1):84-5. Russian.

  16. [Hippophae oil in the treatment of superficial skin burns]. Vlasov VV. Vestn Dermatol Venerol. 1970 Jun;44(6):69-72.

  17. Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries A., Johansson; Pa¨ivi, Laakso; H., Kallio European Food Research and Technology , Volume 204 (4) – Apr 1, 1997