Pasji trn, sjemenke


Hippophae rhamnoides L., Elaeagnaceae

INCI: HIPPOPHAE RHAMNOIDES SEED OIL

Namjena: luksuzne kreme i uljni serumi, anti-age kozmetika, suha koža

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, linolna kiselina, karotenoidi

Moja opaska: jedno od najboljih ulja za uljne serume. Izvrsno za visoku klasu krema za lice. Iznimno hranjivo.

Oralna uporaba: ima smisla, ali cijena je prepreka. Druga ulja bogata α-linolenskom kiselinom dobra su zamjena.

Ulje sjemenki pasjeg trna bogato je α-linolenskom kiselinom, nešto manje nego ulje europske brusnice, ali sasvim dovoljno za fini optimalni omjer ω-6/ω-3 masnih kiselina, a njegova prednost je i prisustvo karotenoida. Kao i ulje pulpe, sadrži karotenoide, no u manjoj količini tako da ne boji kožu. Statistički ga u CO2 biljnom ulju ima tri puta manje. Literaturno, karotenoida u ulju smjenki pasjeg trna ima 20-85mg/kg, no CO2 ekstrakcijom se dobiva ulje koje sadrži preko 200mg/kg karotenoida. U taj oblik ekstrakta je uloženo i dosta truda oko nalaženja optimalnog soja biljke ali i vremena kada se ubire. Možemo reći kako je ulje sjemenki pasjeg trna luksuzna varijanta ploda divlje ruže s kojim dijeli kemizam masnih kiselina i karotenoida. Premda ga koristitimo u vrlo finim kremama za lice visoke cijene, ja vam sugeriram da ga koristite kao hranjivo ulje za lice. Vrlo je ugodne teksture, masno, finog upijanja. U usporedbi s arganom ili plodom divlje ruže upija se brže, premda to ovisi i o vašoj koži. Kombinira se, naravno, i s drugim hranjivim biljnim uljima, moja je sugestija dodati ulja bogata tokotrienolima (američka brusnica), ili tokoferolima (borovnica). Odlično obogaćuje “obična” biljna ulja poput marelice ili argana. Procijenite sami da li ga potrebno razrijediti, to ovisi od lota do lota. AKo sadrži dosta karotenoida i boji kožu, koristi se u udjelu 25-50%.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutna tekućina blijedo crvene do crveno-narančaste boje, karakterističnog mirisa bobica pasjeg trna i kisele pozadine.
Relativna gustoćaoko 0.920
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Ukupni tokoferoli>0.2 g/kg
Ukupni karotenoidi>0.2 g/kg
Udio masnih kiselina (%)
C18:1 oleinska kiselina11.0 - 25.0
C18:2 linolna kiselina30.0 - 45.0
C18:3 α-linolenska kiselina25.0 - 38.0

* za CO2 biljno ulje.

Korisne reference

  1. Li, Thomas S. C. and Beveridge, Thomas H. J. Sea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.):  Production and Utilization. Ottawa: NRC Research Press. 2003
  2. Healing effect of sea buckthorn, olive oil, and their mixture on full-thickness burn wounds. Edraki M, Akbarzadeh A, Hosseinzadeh M, Tanideh N, Salehi A, Koohi-Hosseinabadi O. Adv Skin Wound Care. 2014 Jul;27(7):317-23.
  3. Fatty acids in berry lipids of six sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L., subspecies carpatica) cultivars grown in Romania. Dulf FV. Chem Cent J. 2012 Sep 20;6(1):106.
  4. β-Sitosterol: supercritical carbon dioxide extraction from sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seeds. Sajfrtová M, Licková I, Wimmerová M, Sovová H, Wimmer Z. Int J Mol Sci. 2010 Apr 22;11(4):1842-50
  5. Formulation and evaluation of antisebum secretion effects of sea buckthorn w/o emulsion. Akhtar N, Khan BA, Mahmood T, Parveen R, Qayum M, Anwar M, Shahiq-Uz-Zaman, Farooq M. J Pharm Bioallied Sci. 2010 Jan;2(1):13-7.
  6. Modulatory effects of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) in hypobaric hypoxia induced cerebral vascular injury. Purushothaman J, Suryakumar G, Shukla D, Malhotra AS, Kasiganesan H, Kumar R, Sawhney RC, Chami A. Brain Res Bull. 2008 Nov 25;77(5):246-52.
  7. Influence of harvest time on the quality of oil-based compounds in sea buckthorn (Hippophaerhamnoides L. ssp. sinensis) seed and fruit. St George SD, Cenkowski S. J Agric Food Chem. 2007 Oct 3;55(20):8054-61.
  8. Anticarcinogenic potential of lipids from Hippophae–evidence from the recent literature. Zeb A. Asian Pac J Cancer Prev. 2006 Jan-Mar;7(1):32-5.
  9. [Management of burn wounds with Hippophae rhamnoides oil]. Wang ZY, Luo XL, He CP. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2006 Jan;26(1):124-5.
  10. Elemental and nutritional analysis of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. turkestanica) Berries of Pakistani origin. Sabir SM, Maqsood H, Hayat I, Khan MQ, Khaliq A. J Med Food. 2005 Winter;8(4):518-22
  11. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9.
  12. Fatty acid composition of lipids in sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) berries of different origins. Yang B, Kallio HP. J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4):1939-47.
  13. Sea buckthorn products: manufacture and composition. Beveridge T, Li TS, Oomah BD, Smith A. J Agric Food Chem. 1999 Sep;47(9):3480-8.
  14. [Study on the quality standard of Hippophae rhamnoides oil for pharmaceutical uses]. Fu Q, Yang Q, Si J, Chen H, Chang C, Lu J, Wei X. Zhong Yao Cai. 1997 Mar;20(3):155-8.
  15. Effect of oil base on the therapeutic effect of the suppositories with sea buckthorn oil]. Davidich LN, Chebykina NV, Kachura OT. Vrach Delo. 1978 Jan;(1):84-5.
  16. [Hippophae oil in the treatment of superficial skin burns]. Vlasov VV. Vestn Dermatol Venerol. 1970 Jun;44(6):69-72.
  17. Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries A., Johansson; Pa¨ivi, Laakso; H., Kallio European Food Research and Technology , Volume 204 (4) – Apr 1, 1997