Pataua


Oenocarpus bataua Mart. Arecaceae

INCI: OENOCARPUS BATAUA FRUIT OIL

Namjena: općenito ulje za njegu kože svih tipova, za lagane emulzijske sustave

Cijena: jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina, steroli, tokoferoli

Moja opaska: što je na mediteranu maslinovo ulje u kozmetici, u Japanu ulje zelenog čaja (kamelije), to je u Južnoj Americi pataua. Fina tekstura.

Oralna uporaba: prehrambeno ulje

Pataua (patawa, sehe, hungurahua, ungurahua, mingucha) je vrlo prilagodljiva palma koja raste i u suhim podnebljima i u kišnim šumama. Visoka je do 25 metara i rodi čak tri puta godišnje. Istovremeno i cvate dok dozrijevaju plodovi, pa se može vidjeti kako berači skupljaju plod dok u isto vrijeme cvate. Zbog toga je pataua jedno od rado uzgajanih palmi koja daje visoke prinose. Ulje koje se dobiva po profilu masnih kiselina sliči na ulje masline ili zelenog čaja, premda im sastav neosapunjive frakcije ne sliči.

Ulje pataua palme sadrži visoku razinu oleinske kiseline, premda, zbog prisustva dva varijeteta i raznih kultivara, sastav može varirati i katkad ima i veće razine linolne kiseline. Prema objavljenim podacima, sadrži 368 mg/kg sterola od čega najviše β-sitosterola (34,2%),  Δ5 avenatserola (27,8%) i stigmasterola (19,2%). Nizak sadržaj kampesterola (7,2%) može poslužiti u svrhi identifikacije patvorina. Sadrži za jednu palmu dosta visoku razinu  α-tokoferola (1,7 g/kg) i γ-tokotrienola (269 mg/kg). Sadrži i malo β-karotena (2,38 mg/kg).

Pataua je skromno ulje za svakodnevnu kozmetiku, fine i laganije teksture od maslinovog ulja, a jedan je od idealnih dodataka tijekom spravljanja sapuna od kokosa ili babasu maslaca.

Zahtjev za kvalitetom*

 

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do zelena tekućina neutralnog mirisa.
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina11.3 - 28.6
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina1.5 - 5.8
C18:1 oleinska kiselina46.1 - 82.5
C18:2 linolna kiselina0.5 - 18.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0

*temeljem (1). Odstupanja su moguća.

Korisne reference

  1. Amazonian palm Oenocarpus bataua (“patawa”): Chemical and biological antioxidant activity – Phytochemical composition Rezaire, A.; Robinson, J.-C.; Bereau, D.; Verbaere, A.; Sommerer, N.; Khan, M.K.; Durand, P.;Prost, E.; Fils-Lycaon, B. Food Chemistry , Volume 149 – Apr 15, 2014
  2. Fruit production of the Ungurahua Palm ( Oenocarpusbataua subsp. Bataua , Arecaceae) in an Indigenous Managed Reserve Christopher, Miller Economic Botany , Volume 56 (2) – Jun 1, 2002
  3. Oenocarpus bataua Mart. (Arecaceae): Rediscovering a Source of High Oleic Vegetable Oil from Amazonia Rommel, Montúfar; Andréina, Laffargue; Jean-Christophe, Pintaud; Serge, Hamon; Sylvie, Avallone; Stéphane, Dussert Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 87 (2) – Feb 1, 2010