Perila


Perilla frutescens (L.) Britton, Lamiaceae

INCI: PERILLA OCYMOIDES SEED OIL

Namjena: kozmetika za suhu, atopičnu, oštećenu kožu sklonu iritaciji.

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, tokoferoli

Moja opaska: egzotično ulje u našoj svijesti, to je japansko laneno ulje. Odavno cijenjeno u kozmetici i prehrani još nije prešlo prag naše kozmetike. Vrlo hranjivo ulje za suhu kožu.

Oralna uporaba: apsolutno, premda zbog cijene obično ljudi preferiraju lan ili sjetveni podlanak. Uzima se kao kozmetika “iznutra” kao i sva ulja s  α-linolenskom kiselinom.

Inka orah (inca inchi) i chia u Južnoj Americi, kukui u području pacifika, lan i sjetveni podlanak u Europi, konoplja i orah u Aziji i Europi… Točku na i stavljamo na istočnoj Aziji gdje je perila uljarica koja je bogata α-linolenskom kiselinom. Zanimljivo, perila i chia pripadaju istoj obitelji, Lamiaceae, koju obično poistovjećujujemo više s aromatičnim biljkama i eteričnim uljima a manje s biljnim uljima. Perila frutescens ima dva varijeteta, var. crispa je poznati začin shizo čiji se listovi koriste u orijentalnoj kuhinji. Ako ste kada jeli umeboshi šljive, shizo ste susreli kroz onu lijep roza boju, a boju ima daje perila. Var. frutescens je uljarica. INCI naziv ponekad zbunjuje, jer su neko vrijeme botaničari smatrali kako je uljarica zasebna vrsta (P. ocymoides), a ne varijetet.

Ulje perile dugo je poznato u Japanu, a malo po malo došlo je i na vrata zapadnih zemalja, prije svega zbog svijesti o potrebi unošenja ω-3 kiselina. Kao i laneno ulje, perila se koristila za slikanje: pomiješane s pigmentima, polinezasićene masne kiseline vrlo brzo polimeriziraju i tvore vrlo tvrdu strukturu koja traje stoljećima.

Kao i sva ulja bogata α-linolenskom kiselinom koristi se za njegu suhe kože i hranjive noćne serume. Sporije se upija od ulja kukuija i inka oraha, a po karakteristikama sliči na ulje chie. Sadržaj tokoferola je umjeren, prema različitim referencama sadrži 276-691 mg/kg γ-tokoferola koji je apsolutno dominantan u ovom ulju. Varijacije u sastavu vjerojatno ovise o mjestu rasta i kultivaru. Ulje perile je nešto stabilnije od ulja lana, premda ne kao sjetveni podlanak. Sadrži i finih 4,6 g/kg sterola, od čega najviše β-sitosterola (3,4 g/kg), te cikloartenol, kampesterol i Δ5 avenasterol. Sadržaj sterola naglašava zaštitni osjećaj na koži.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do zelena tekućina neutralnog mirisa.
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina11.3 - 28.6
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina1.5 - 5.8
C18:1 oleinska kiselina46.1 - 82.5
C18:2 linolna kiselina0.5 - 18.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0

*temeljem proizvođača i referenci. Tipično je za perilu da sadrži oko 60% α-linolenske kiseline.

Korisne reference

  1. Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils. Asif M. Orient Pharm Exp Med. 2011 Mar;11(1):51-59. Epub 2011 Mar 4.

  2. Temperature dependence of autoxidation of perilla oil and tocopherol degradation. Wang S, Hwang H, Yoon S, Choe E. J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):C498-505.
  3. Positional Distribution of Fatty Acids in Perilla ( Perillafrutescens L.) Oil Suk, Yoon; Siwon, Noh Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 88 (1) – Jan 1, 2011
  4. Lipid composition of perilla seed Hyo-Sun, Shin; Sung-Whan, Kim Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 71 (6) – Jun 1, 1994
  5. Huile oléagineuse de perilla M., Paya Phytothérapie , Volume 8 (2) – Apr 1, 2010
  6. Structural characterisation and antioxidant activity evaluation of phenolic compounds from cold-pressed Perilla frutescens var. arguta seed flour Zhou, Xiao-Jing; Yan, Lin-Lin; Yin, Pei-Pei; Shi, Ling-Ling; Zhang, Jing-Hua; Liu, Yu-Jun; Ma, Chao Food Chemistry , Volume 164 – Dec 1, 2014
  7. Tocols in caneberry seed oils Adhikari, Prakash; Hwang, Keum Taek; Shin, Min Kyung; Lee, Bo Kyung; Kim, Sung Kyu; Kim, Sun Young; Lee, Ki-Teak; Kim, Sung Zu Food Chemistry , Volume 111 (3) – Dec 1, 2008
  8. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential Dubois, Virginie; Breton, Sylvie; Linder, Michel; Fanni, Jacques; Parmentier, Michel European Journal of Lipid Science and Technology , Volume 109 (7) – Jul 1, 2007
  9. Analysis of sterol fractions from twenty vegetable oils Tae, Jeong; Toshihiro, Itoh; Toshitake, Tamura; Taro, Matsumoto Lipids , Volume 9 (11) – Nov 1, 1974
  10. Lipid components of flax, perilla, and chia seeds Ozan Nazim Ciftci, Roman Przybylski, Magdalena Rudzinska Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2012, 114, 794–800