Piqui (pequi)


Caryocar brasiliense Cambess. Caryocaraceae

INCI: CARYOCAR BRASILIENSE FRUIT OIL

Namjena: suha i mješovita koža, “anti-age”kozmetika, mirisni dodatak emulzijskim sustavima, pakunzi za kosu

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi: violaksantin, lutein, zeaksantin

Moja opaska: doista egzotični dodatak iz Amazonije, posve unikatnog mirisa i egzotični izvor karotenoida za luksuznu kozmetiku.

Oralna uporaba: rijetko.

Piqui, pequi, souari nazivi su za neobičnu biljku brazilskog “cerrado” područja. To je stablo koje naraste do 10 metara visine vrlo upečatljivih cvjetova nimalo ugodnog mirisa. Prelijepe cvjetove oprašuju šišmiši i katkad kolibriji. Plodovi su delikatesa intenzivnog okusa i koriste se kako u mesnim jelima s rižom tako i u voćnim koktelima. Pupla ploda je masna, pomalo konzistencije avokada, no sam plod je veličine naranče. Boja zrelog ploda je zelenkasta koja kasnije prelazi u narančastu zbog prisutnih karotenoida. Pekui je u svom podneblju važan izvor karotenoida u prehrani. Pequi je ugrožen u svom staništu zbog drugih uvezenih kultura i propagiranje ovog ulja u kozmetici doprinosi očuvanju ove vrijedne autohtone vrste.

Prema kemizmu masnih kiselina piqui ne bi bio zanimljiva vrsta. Dominantna su dvije masne kiseline koje nisu esencijalne, oleinska i palmitinska. Visok udio palmitinske kiseline daje ovom ulju vrlo viskoznu konzistenciju koja može biti i pastozna na nižoj spbnoj temperaturi, slično maslacu. Prava vrijednost pequi ulja je prisustvo različitih karotenoida. Prema (8), to su violaksantin, lutein, zeaksantin, a u manjoj mjeri ima prisutnih i β-kriptoksantina, β-karotena i neoksantina. Prema podacima, ukupni sadržaj karotenoida je vrlo visokih 274,9 mg/kg. Uz karotene, prisutni su i (poli)fenoli kojih ima 229,1 mg/kg. Visok sadržaj polifenola i karotenoida uvijek je zanimljiv: regeneracija kože, “anti-age” kozmetika, koža sklona upalama i crvenilu. Primjena ima puna. Razmišljajte biokemijski – pametno je ulja gdje dominira samo β-karoten (pulpa pasjeg trna, buriti), pomiješati s drugačijim tipovima karotenoida kao što je pequi. Samo ulje je zbog takvih tipova karotenoida manje crveno od prosječnog ulja poput buritija pa može biti zanimljivo za uljne serume. Pequi je odličan dodatak i u kozmetici područja oko očiju. Zanimljiva je i igra s uljem američke brusnice i sjemenki maline te tamanu uljem, bilo u serumima bilo u emulzijskim sustavima.

Osim zanimljivog sastava karotenoida, piqui je intrigantnog voćnog i egzotičnog mirisa koje manje dolazi do izražaja u emulzijskim sustavima, ali se lijepo osjeti u uljnim serumima. Poznajemo čak i kemiju tog mirisa – to je koktel etil-heksanoata, etil-oktanoata, tetra-hidrofurfuril alkohola, etil-butanoata, butil-palmitata i cijelog niza drugih spojeva.

Zahtjev za kvalitetu

Nemoguće ga je formirati zbog manjka referenci. Objavljeni su sljedeći podaci o prosječnom sadržaju (%) prema (1) i (6):

  1. C16:0 palmitinska kiselina 34.5; 44,3
  2. C18:1 oleinska kiselina 65,5; 48,7
  3. C18:2 linolna kiselina 0;4,4

Korisne reference

  1. Comparative properties of Amazonian oils obtained by different extraction methods. Ferreira BS, de Almeida CG, Faza LP, de Almeida A, Diniz CG, da Silva VL, Grazul RM, Le Hyaric M. Molecules. 2011 Jul 13;16(7):5875-85.
  2. Paradoxical effect of a pequi oil-rich diet on the development of atherosclerosis: balance between antioxidant and hyperlipidemic properties. Aguilar EC, Jascolka TL, Teixeira LG, Lages PC, Ribeiro AC, Vieira EL, Peluzio MC, Alvarez-Leite JI. Braz J Med Biol Res. 2012 Jul;45(7):601-9. Epub 2012 May 10.

  3. Caryocar brasiliense supercritical CO2 extract possesses antimicrobial and antioxidant properties useful for personal care products. Amaral LF, Moriel P, Foglio MA, Mazzola PG. BMC Complement Altern Med. 2014 Feb 24;14:73.

  4. Aroma volatiles of pequi fruit ( Caryocar brasiliense Camb.) Maia, José Guilherme S.; Andrade, Eloisa Helena A.; da Silva, Milton Helio L. Journal of Food Composition and Analysis , Volume 21 (7) – Nov 1, 2008

  5. Traditional Knowledge and Management of Caryocar coriaceum Wittm. ( Pequi ) in the Brazilian Savanna, Northeastern Brazil 1 José, Sousa Júnior; Ulysses, Albuquerque; Nivaldo, Peroni Economic Botany , Volume 67 (3) – Sep 1, 2013

  6. Triacylglycerol analysis of pequi ( Caryocar brasiliensis Camb.) oil by electrospray and tandem mass spectrometry Segall, Sérgio D; Artz, William E; Raslan, Délio S; Ferraz, Vany P; Takahashi, Jacqueline A Journal of the Science of Food and Agriculture , Volume 86 (3) – Feb 1, 2006

  7. Thermal stability studies of some cerrado plant oils C., Garcia; P., Franco; T., Zuppa; N., Antoniosi Filho; M., Leles Journal of Thermal Analysis and Calorimetry , Volume 87 (3) – Mar 1, 2007

  8. Confirmation of the identity of the carotenoids of tropical fruits by HPLC-DAD and HPLC-MS Azevedo-Meleiro, Cristiane H.; Rodriguez-Amaya, Delia B. Journal of Food Composition and Analysis , Volume 17 (3) – Jun 1, 2004